Ukrainas kara 604. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:20]

© SCANPIX/Postimees

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 20. oktobrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:20. Lielākie ienaidnieka zaudējumu šodien bijuši Taurides virzienā, vēsta pravda.com.ua.

21:32. Krievija gatavo jaunu ofensīvu, uzskata Igaunijas izlūkdienests. "Jāatzīst, ka Krievijas Federācijas darbības austrumos un ziemeļaustrumos var novest pie tā, ka tuvāko nedēļu laikā Krievijas armija nosūtīs uz turieni papildu spēkus un dosies uzbrukumā," lasāms paziņojumā.

20:22. Latvija turpinās sniegt Ukrainai visa veida atbalstu, uzsvēra premjere Evika Siliņa (JV), kura šodien Ministru kabinetā tikās ar bērniem un mammām no Ukrainas, aģentūru LETA informēja Valsts kancelejas pārstāve Ilze Pavlova.

19:31. Dienas laikā starp Ukrainas spēkiem un okupantiem notikušas 77 militāras sadursmes. Kopumā ienaidnieks veicis 5 raķešu un 33 gaisa triecienus, "kā arī 32 uzbrukumus no daudzkārtējām raķešu sistēmām mūsu karaspēka pozīcijām un apdzīvotām vietām," atsaucoties uz Ukrainas Ģenerālštābu, ziņo pravda.com.ua.

18:20. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ziņo, ka pēdējās dienās krievi frontē ir cietuši īpaši lielus zaudējumus, un "tieši tas ir vajadzīgs Ukrainai," tā Zelenskis, citē pravda.com.ua.

17:01. ES sāk darbu pie 12. sankciju paketes pret Krievijas Federāciju, vēsta UNIAN.

16:21. Ukrianas Valsts muitas dienests: Ukrainā pazudusi trešā daļa humānās palīdzības militārajām vienībām, vēsta UNIAN.

15:09. Krievija un palestīniešu kaujinieku grupējums "Hamās" ir līdzīgi, atzina Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena, paužot ASV prezidentam Džo Baidenam tuvu nostāju.

"Krievija un "Hamās" ir līdzīgi. Kā sacīja [Ukrainas] prezidents [Volodimirs] Zelenskis, to "būtība ir viena". Gan vieni, gan otri nogalinājuši un sagrābuši gūstā nevainīgus mierīgos iedzīvotājus, arī mazuļus un bērnus," uzstājoties ASV Hadsona institūtā, sacīja Leiena.

14:00. Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) piektdien noraidīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina apsūdzības par SOK etnisko diskrimināciju pret Krievijas un Baltkrievijas sportistiem pirms 2024.gada Parīzes olimpiskajām spēlēm.

13:16. Kazahstānas Tirdzniecības ministrija noliegusi iepriekš izskanējušo informāciju, ka valsts ir aizliegusi eksportēt uz Krieviju 106 preču veidus, ko Krievijas bruņotie spēki varētu izmantot karā pret Ukrainu.

"Saistībā ar pret Krieviju vērstajām sankcijām nav noteikts nekāds aizliegums eksportēt jebkādas preces uz Krieviju. Tajā pašā laikā tirdzniecība ar tā sauktajām dubultas pielietojamības precēm, kuru eksports tiek pakļauts kontrolei, notiek saskaņā ar Kazahstānas starptautiskajām saistībām," skaidro ministrija.

12:50. NATO un Eiropas Savienības (ES) valstīm jākāpina aizsardzības industrijas kapacitāte, lai saražotu gan pašiem, gan Ukrainai nepieciešamo bruņojumu, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" šorīt sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

"Gribam mēs to vai negribam, Eiropai ir jābruņojas," teica Rinkēvičs, uzsverot, ka ar lozungiem nebūs līdzēts un tas nozīmēs arī izmaksas.

11:02. ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins Pentagonā tiekoties ar Horvātijas aizsardzības ministru Mario Banožiču pateicies par Horvātijas soli, nododot Ukrainai visus savus helikopterus Mi-8.

"Mēs augstu vērtējam Horvātijas nelokāmo apņemšanos palīdzēt Ukrainai, un mēs to redzam jūsu daudzajos kara tehnikas ziedojumos, ieskaitot visus jūsu helikopteros Mi-8," teica Loids.

Jau šā gada februārī tika ziņots, ka Horvātija plāno nosūtīt Ukrainai 14 helikopterus Mi-8.

09:22. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 292 060 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

08:05. Ukrainas spēki Hersonas apgabalā, visticamāk, saglabā ierobežotu klātbūtni dažos Dņepras kreisā krasta rajonos, secinājuši ASV Kara pētniecības institūta (ISW) analītiķi.

"Pašreizējās ukraiņu darbības, šķiet, ir plašākas nekā iepriekš novērotie taktiskie reidi, un pieejamie dati liecina, ka Ukrainas spēki saglabā klātbūtni gar krasta līniju un pie Antonivkas tilta, neskatoties uz Krievijas pretuzbrukumiem," norāda analītiķi.

Tiek norādīts, ka Ukrainas jūras kājnieku brigādes divas diversiju un izlūkošanas grupas šķērsojušas Dņepras upi, sakāvušas Krievijas spēkus šajā rajonā un iekarojušas placdarmu Kriņki ciemā, kas atrodas 30 kilometrus uz austrumiem no Hersonas un aptuveni divus kilometrus iekšzemē no Dņepras krasta līnijas. Atbildot uz to, Krievijas kājnieki veica pretuzbrukumu un atspieda Ukrainas spēkus atpakaļ uz ciema nomali, taču Ukrainas spēki joprojām kontrolē dažas mājas un gaida pastiprinājumu šajā rajonā.

07:00. ASV prezidents Džo Baidens ceturtdien no Ovālā kabineta teica uzrunu valsts iedzīvotājiem, uzsverot, ka ASV interesēs ir atbalstīt Ukrainu un Izraēlu pašreizējos karos pret ienaidniekiem, kuru mērķis ir iznīcināt demokrātiju.

Baidens sacīja, ka palestīniešu kaujinieku grupējums "Hamās" un Krievijas prezidents Vladimirs Putins "pārstāv atšķirīgus draudus, bet tiem ir kaut kas kopīgs: tie abi grib pilnīgi iznīcināt kaimiņu demokrātiju".

Baidens sacīja, ka viņš piektdien lūgs ASV Kongresu apstiprināt ievērojamu finansējumu kā palīdzību Ukrainai un Izraēlai, un nosauca to par ieguldījumu ASV kā globālas līderes nākotnē.

00.10. Dienvidukrainas Aizsardzības spēku koordinācijas preses centra vadītāja Natālija Gumeņuka skaidroja, ko nozīmē Krievijas draudi pastiprināt gaisa patrulēšanu virs Melnās jūras ar MiG-31K lidmašīnām, kuras aprīkotas ar raķetēm Kinzhal .

Viņa norādīja, ka okupanti nāk klajā ar šādiem paziņojumiem, lai iebiedētu civiliedzīvotājus, jo īpaši tpos, kas dzīvo dienvidos. "Vēlreiz atzīmēšu, ka tiekam provocēti reaģēt. Atcerieties, kad MiG bija gaisā, nezinājām, kur tieši, kurā gaisa daļā tas atrodas, bet pārņēma nemiers,” viņa sacīja.

Svarīgākais