Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Pasaulē

Amazones upes izsīkst: tik zems ūdens līmenis nav bijis pēdējo 120 gada laikā

© Scanpix

Brazīlijas Amazones lietus mežu centrā upju līmenis pirmdien nokrities līdz zemākajam līmenim vairāk nekā gadsimta laikā - rekordlielais sausums ietekmējis simtiem tūkstošu cilvēku dzīvības un nodarījis neizmērojamu kaitējumu džungļu ekosistēmām, raksta bbc.com.

Reģiona visvairāk apdzīvotajā pilsētā - Rio Negro - upē pirmdien reģistrēts dziļums tikai 13,59 metri, salīdzinājumā ar 17,60 metriem, kāds bija tās dziļums pirms gada - tas ir zemākais līmenis kopš 1902. gada, pārspējot iepriekšējo visu laiku zemāko līmeni, kas tika izmērīts 2010. gadā.

Strauji žūstošās varenās Amazones pietekās iestrēgušas laivas, pārtraucot pārtikas un ūdens piegādi attāliem ciematiem, savukārt augstā ūdens temperatūra, iespējams, ir vainojama pie vairāk nekā 100 apdraudētas sugas upes delfīnu nogalināšanas.

Pēc mēnešiem, kas pavadīti bez lietus, lietusmežu ciema iedzīvotājs Pedro Mendonka jutās atvieglots, kad kāda Brazīlijas nevalstiskā organizācija pagājušās nedēļas beigās piegādāja produktus viņa upes kopienai netālu no Manausas.

"Šeit, mūsu kopienā, trīs mēnešus nav bijis lietus," sacīja Mendonka. "Ir daudz karstāks nekā iepriekšējos sausuma periodos."

Dažos Amazones apgabalos no jūlija līdz septembrim ir bijis vismazākais nokrišņu daudzums kopš 1980. gada, liecina Brazīlijas valdības katastrofu centra dati.

Brazīlijas Zinātnes ministrija vaino sausumā El Niño klimata fenomenu, kas izraisījis ekstrēmus laikapstākļus visā pasaulē. Šī mēneša sākumā sniegtajā paziņojumā ministrija sacīja, ka tā paredz, ka sausums ilgs vismaz līdz decembrim, kad tiek prognozēts, ka El Niño ietekme sasniegs maksimumu.

El Niño pamatā ir globālās sasilšanas ilgtermiņa tendence, kas izraisa biežākus un intensīvākus ārkārtējus laika apstākļus, piemēram, sausumu un karstumu.

Saskaņā ar civilās aizsardzības aģentūras datiem Amazones štatā, kur atrodas Manausa, sausums ir skāris 481 000 cilvēku.

Pagājušās nedēļas beigās Brazīlijas nevalstiskās organizācijas strādnieki devās pa sauso reģionu netālu no Manausas, lai piegādātu pārtiku un preces neaizsargātiem ciematiem. Sausums apdraudējis viņu piekļuvi pārtikai, dzeramajam ūdenim un medikamentiem, kas parasti tiek transportēti pa upēm.

Nelsons Mendonka sacīja, ka daži apgabali joprojām ir sasniedzami ar kanoe laivām, taču daudzas laivas nav spējušas nogādāt krājumus pa upi, tāpēc lielākā daļa preču tiek piegādātas ar traktoriem vai kājām.

Luciana Valentīna, kura arī dzīvo šajā apgabalā, sacīja, ka ir nobažījusies par vietējās ūdensapgādes tīrību pēc tam, kad sausums samazināja ūdens līmeni.

"Mūsu bērniem netīrā ūdens dēļ ir caureja, vemšana un drudzis," viņa teica.