Sāk gatavoties digitālajam eiro; lūk, kur to varēs izmantot

© Scanpix

Pēc 2021. gada oktobra izpētes posma pabeigšanas Eiropas Centrālās bankas (ECB) padome nolēma pāriet uz digitālā eiro projekta sagatavošanas posmu. Šajā posmā, kas arī ilgst 2 gadus, tiks radīti apstākļi iespējamam lēmumam par digitālā eiro laišanu apgrozībā, raksta lrytas.lt.

Saskaņā ar ECB datiem, digitālā eiro sagatavošanas fāze sāksies 2023. gada 1. novembrī. Tās laikā tiks likti pamati iespējamajam digitālajam eiro - tiks pabeigta noteikumu kopa un pakalpojumu sniedzēju atlase, lai izveidotu platformu un infrastruktūru iespējamai digitālā eiro ieviešanai.

ECB uzsver, ka lēmums sākt sagatavošanās posmu nenozīmē, ka tiks izdots digitālais eiro - šo jautājumu Padome skatīs tikai tad, kad būs pabeigts attiecīgais Eiropas Savienības (ES) likumdošanas process.

ECB paredz, ka digitālais eiro tiks izmantots kā nauda digitālā formā, ko varēs izmantot visiem digitālajiem maksājumiem gan tiešsaistē, gan bezsaistē visā eiro zonā. Iestāde apgalvo, ka tā nodrošinās visaugstāko privātuma līmeni un ļaus lietotājiem veikt tūlītējus maksājumus.

“Mums ir jāsagatavo sava valūta nākotnei. Mēs digitālo eiro uztveram kā skaidru naudu digitālā formā. To var izmantot bez maksas visiem digitālajiem maksājumiem, un tas atbilst augstākajiem privātuma standartiem. Tas pastāvētu līdzās fiziskajai skaidrai naudai, kas vienmēr būtu pieejama, tāpēc neviens nepaliktu novārtā," teica ECB prezidente Kristīne Lagarda.

Tāpat, pēc ECB domām, digitālais eiro atbilstu augstākajiem datu aizsardzības standartiem. Eurosistēma nevarētu redzēt lietotāju personas datus vai saistīt maksājumu informāciju ar fiziskām personām, un bezsaistes maksājumi būtu tikpat droši kā skaidras naudas maksājumi.

Pēc varasiestāžu domām, šāds eiro palielinātu Eiropas maksājumu nozares noturību, veicinātu konkurenci un inovācijas. Cilvēki, kuriem nav piekļuves bankas kontam vai digitālajām ierīcēm, varētu norēķināties ar digitālajiem eiro, izmantojot valsts iestādes izsniegtu karti. Bankomātos lietotāji varētu apmainīt digitālos eiro pret skaidru naudu un otrādi.

Svarīgākais