Kas ir "Hamās" teroristu galvenis trumpis pret Izraēlu?

© Reuters/Scanpix/LETA

Izraēla gatavojas plašam sauszemes iebrukumam Gazas joslā, lai iznīcinātu Hamās. Izraēlas armija ir ievērojami pārāka par Hamas kaujiniekiem – tā ir labi apmācīta un labi aprīkota. Tomēr Hamās ir viens trumpis, kas Izraēlas armijai var nest milzīgus zaudējumus tās karavīru vidū. Un šis trumpis ir pazemes tuneļi, kurus dažreiz sauc par "Gazas metro", vēsta CNN.

Palestīniešu islāmistu kaujinieki darbojas no sarežģīta izbūvētu tuneļu tīkla, no kuriem daži atrodas līdz 12 metriem zem zemes. Visi no tiem var slēpt lamatas - mīnu laukus. Tas nozīmē, ka Izraēla var bombardēt Gazu un izmantot munīciju, lai iznīcinātu bunkurus, taču Izraēlas armijai joprojām būs jāiesaista tūkstošiem karavīru, lai atbrīvotu Gazas metro no pēdējiem Hamas kaujiniekiem.

Tuneļu sistēma Gazā ir ļoti plaša, un ne velti to salīdzina ar metro. 2011. gadā Hamas paziņoja, ka ir uzbūvējis vairāk nekā 300 jūdzes (482 kilometrus) tuneļu sistēmu, un, lai gan analītiķiem bija aizdomas, ka šis skaitlis ir pārspīlēts, grupa kopš tā laika noteikti ir ievērojami paplašinājusi savu tīklu.

Reuters/Scanpix/LETA

Salīdzinājumam, pasaulē garākā metro sistēma ir Šanhajā, kuras kopējais maršruta garums ir 803 kilometri.

Tagad militārie eksperti un analītiķi bažījas par milzīgajiem zaudējumiem, kādi varētu rasties Izraēlai, ja tā būs spiesti cīnīties ar Hamas Gazas metro.

Hamas kaujinieki, visticamāk, uzspridzinās tuneļus un izvietos improvizētas sprāgstvielas, lai kaitētu Izraēlas armijas karaspēkam.

Pasaulē

2023. gada 7. oktobrī Palestīnas teroristu grupējums “Hamas” iebruka Izraēlā, tur sarīkoja asiņainu slaktiņu: teroristi noslepkavoja 1200 cilvēku un sagrāba aptuveni 250 ķīlnieku. Visvairāk cietušo bija sievietes, kuras izvaroja, sakropļoja un pēc tam nošāva. Izraēla atbildēja ar militāru operāciju Gazas joslā. Ir pagājis gads. Ko par esošo situāciju domā Kārlis Daukšts un Juris Rozenvalds?

Svarīgākais