Eksperts skaidro, kāpēc Izraēla drīkst dot atbildes triecienu Gazas joslai, bet Ukraina Krievijai - ne

© Scanpix

Izraēla karo ar teroristu organizāciju, bet Ukraina karo ar kodolvalsti, un starptautiskās tiesības nosaka atšķirīgus noteikumus šiem diviem kara veidiem, skaidro unian.net.

ASV aizsardzības ministrs paziņoja, ka Vašingtona neizvirza nekādus nosacījumus Izraēlai sniegtās militārās palīdzības izmantošanai, un daudziem radās jautājums, kāpēc Ukrainai nevarētu uzbrukt Krievijas Federācijai viņas teritorijā.

Skaidru un kodolīgu atbildi uz šo jautājumu sniedza Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihails Podoļaks intervijā, kas ievietota YouTube kanālā “News Factory”.

"Starptautiskajās tiesībās ir skaidri teikts: kad jūs veicat aizsardzības karu pret citas valsts regulāro armiju, jums tas ir jārisina okupētajā teritorijā. Tas ir, okupētajās teritorijās jūs varat likumīgi izmantot jebkuru ieroci,” skaidroja politiķis.

Atšķirība starp Izraēlas karu ar Hamas grupējumu un Ukrainas karu ar Krievijas Federāciju ir tāda, ka Izraēla karo ar teroristu organizāciju, bet Ukraina - ar valsti, kurai ir kodolieroči, regulāra armija un valsts pazīmes. Starptautiskās tiesības šos jēdzienus interpretē dažādi. Tāpēc Ukrainai ir zināmi ierobežojumi attiecībā uz to ieroču izmantošanu, kurus tai ir nodevuši Rietumu partneri.

Svarīgākais