Ukrainas kara 602. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:35]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 18.oktobrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:35. Francijas prezidents Emanuels Makrons trešdien apliecināja Ukrainas kolēģim Volodimiram Zelenskim, ka Izraēlas un grupējuma "Hamās" konflikts nenovērsīs Francijas un Eiropas Savienības uzmanību no saistībām pret Ukrainu. "Krīžu vairošanās nekādi nevājinās Francijas un Eiropas atbalstu Ukrainai, kas tiks saglabāts tik ilgi, cik nepieciešams," telefonsarunā Zelenskim sacīja Makrons, teikts Elizejas pils paziņojumā.

22:22. Krievu okupanti Krimā sodījuši divus vīriešus par to, ka tie publiski klausījušies Ukrainas atbalsta dziesmas, vēsta pravda.com.ua.

21:52. Nīderlandē ievērojami pieaudzis ukraiņu skaits, kuri kļuvuši par cilvēku tirdzniecības upuriem, ziņo pravda.com.ua.

20:36. Šonedēļ G7 valstis apspriedīs četras sankciju iespējas pret Krievijas juvelierizstrādājumiem, lai atņemtu Krievijai svarīgu ienākumu avotu, kas palīdz finansēt karu pret Ukrainu, vēsta pravda.com.ua.

19:39. Šodien 18. oktobrī, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis telefonsarunā ar Norvēģijas premjerministru Jonasu Gāru Stēru vienojas sākt sarunas par drošības garantijām, ziņo pravda.com.ua.

18:53. Vismaz pieci cilvēki gājuši bojā Krievijas raķešu uzbrukumā daudzdzīvokļu namam Zaporižjas pilsētā, ziņo pravda.com.ua.

17:23. Rīgas dome 18. oktobrī pieņēma lēmumu atbalstīt 10 SIA “Rīgas satiksme” sabiedriskā transporta autobusu ziedojumu Čerņihivas pašvaldībai. Rīga līdz šim Ukrainas atbalstam ziedojusi jau 21 “Rīgas satiksmes” autobusu, tos dāvinot Ukrainas galvaspilsētai Kijivai kopā ar rīdzinieku ziedojumiem. Pirmie 11 transportlīdzekļi kopā ar 50 tonnām Rīgas iedzīvotāju ziedotās humānās palīdzības uz Kijivu tika nosūtīti 2022. gada aprīļa beigās. Vēl 10 autobusus un vēl 50 tonnas rīdzinieku ziedojumu Rīga nosūtīja uz Kijivu šī gada janvārī.

17:00. Ukrainai piegādāti visi ASV solītie kaujas tanki "Abrams"- kopumā 31 kaujas mašīna, paziņoja Pentagona pārstāvis pulkvedis Mārtins O'Donels.

16:00. Krievijas parlamenta apakšnams trešdien otrajā un trešajā lasījumā apstiprināja Vispārējā kodolizmēģinājumu aizlieguma līguma ratifikācijas atsaukumu. Pirms tam deputāti bija apstiprinājuši atsaukumu pirmajā lasījumā. Ar iniciatīvu par ratifikācijas atsaukumu oktobra sākumā klajā nāca Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

15:10. Krievijas lidmašīnas, kas aprīkotas ar “Kinžal" raķetēm, pastāvīgi patrulēs gaisa telpā virs Melnās jūras, Putina teikto apraksta pravda.com.ua.

13:30. Ukrainas Drošības dienests (SBU) naktī uz trešdienu veicis lidrobotu uzbrukumu krievu iebrucēju lauka nometnei pie Haļinas lidlauka, kas atrodas blakus ciematam Postojalije Dvori Kurskas apgabalā. Kā pavēstījis avots SBU, nometnē atradušies aptuveni 3000 karavīru un 80 kara tehnikas vienību. Pagaidām precīzu ziņu par ienaidnieka zaudējumiem nav, taču SBU fiksējusi vismaz 18 lidrobotu trāpījumus nometnei.

12:50. Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins, tiekoties ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, trešdien paziņojis, ka "savstarpējā politiskā uzticēšanās" starp abām valstīm nepārtraukti padziļinās, vēsta Pekinas mediji.

Pekina ir izpelnījusies Rietumvalstu kritiku par savu nostāju Ukrainas kara jautājumā, kur Ķīna uzstāj, ka tā ir ievēro neitralitāti un atsakās kritizēt Maskavas iebrukumu. Putins vizītē Ķīnā cenšas stiprināt abu valstu jau jau tā ciešās attiecības, lai gan eksperti uzskata, ka Maskava šajās attiecībās zaudē ietekmi.

12:00. Ukrainai nepieciešams nepārtraukts finansiālais atbalsts, lai cīnītos pret Krieviju, uzsver Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere (JV).

EP šonedēļ atbalstīja īpaša fonda izveidi 50 miljardu eiro apmērā Ukrainas atveseļošanas, atjaunošanas un modernizācijas atbalstam.

Kā aģentūru LETA informēja Vaideres birojā, politiķe akcentē, ka Ukrainai tās ir milzīgas izmaksas, kas saistās ar pretošanos agresoram, valsts uzturēšanu, infrastruktūras atjaunošanu un vēl arī reformu nodrošināšanu ceļā uz dalību Eiropas Savienībā (ES).

11:30. ASV Kara pētniecības institūta (ISW) analītiķi izvērtējuši, kādas sekas krieviem varētu radīt ASV ražotās tālas darbības rādiusa raķetes ATACMS, kas nonākušas Ukrainas rīcībā, un secinājuši, ka tās apdraudēs Krievijas lidmašīnas un munīcijas noliktavas frontes aizmugurē.

ISW ziņojumā teikts, ka 17.oktobrī Ukraina pirmo reizi izmantoja ATACMS raķetes, lai uzbruktu Krievijas mērķiem okupētajās teritorijās.

Laikraksts "The Wall Street Journal" un citi Rietumu mediji vakar apstiprināja, ka Savienotās Valstis pēdējo dienu laikā slepeni piegādājušas Ukrainai ATACMS raķetes ar 165 kilometru darbības rādiusu, un vēstīja, ka Ukrainas armija jau ir izmantojusi ATACMS raķetes, lai uzbruktu lidlaukiem Krievijas okupētajā Berdjanskā un Luhanskā.

10:32. Satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P) un Ukrainas premjerministra vietnieks Mihailo Fedorovs trešdien forumā "5G Techritory" parakstīja Latvijas-Ukrainas digitālo memorandu, tādējādi apliecinot abu valstu gatavību sadarboties digitalizācijas, elektronisko sakaru un radiofrekvenču spektra, platjoslas interneta piekļuves infrastruktūras attīstības un inovāciju jomā.

Briškens pirms memoranda parakstīšanas sacīja, ka Krievijas iebrukums Ukrainā jau pašreiz ir radījis vairāk nekā divu miljardu eiro zaudējumus. "Tā ir ne tikai traģēdija cilvēkiem, bet arī tehnoloģiju izaicinājums," sacīja pauda.

Parakstot memorandu, abas puses apņēmušās atbalstīt Ukrainas platjoslas interneta piekļuves infrastruktūras atjaunošanu, analizēt un meklēt risinājumus platjoslas interneta piekļuves infrastruktūras modernizācijai, īstenojot ilgtspējīgu, drošu, uz cilvēkiem orientētu un iekļaujošu interneta savienojamību, veicināt integrāciju Eiropas Savienības (ES) elektronisko sakaru jomā, sniegt konsultācijas un dalīties pieredzē regulatīvā pamata izstrādē atbilstoši ES un pasaules labākajai praksei.

09:30. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 290 50 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

08:15. Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa trešdien dosies darba vizītē uz Parīzi, kur viņa tiksies ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu.

Tikšanās laikā tiks apspriesti tādi temati kā atbalsts Ukrainai un agresijas cenas palielināšana Krievijai.

07:00. Satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P) un Ukrainas premjerministra vietnieks Mihailo Fedorovs šodien forumā "5G Techritory" parakstīs Latvijas-Ukrainas digitālo memorandu, aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijas (SM) pārstāvji.

SM vēsta, ka pasākuma laikā šodien plkst.9.40 Briškens klātienē un Ukrainas premjerministra vietnieks attālināti teiks svinīgu uzrunu un parakstīs Latvijas-Ukrainas digitālo memorandu, kura mērķis ir apliecināt abu valstu gatavību attīstīt sadarbību digitalizācijas, elektronisko sakaru un radiofrekvenču spektra, platjoslas interneta piekļuves infrastruktūras attīstības un inovāciju jomā.

Parakstot memorandu, abas puses apņemsies atbalstīt Ukrainas platjoslas interneta piekļuves infrastruktūras atjaunošanu, analizēt un meklēt risinājumus platjoslas interneta piekļuves infrastruktūras modernizācijai, īstenojot ilgtspējīgu, drošu, uz cilvēkiem orientētu un iekļaujošu interneta savienojamību, veicināt integrāciju Eiropas Savienības (ES) elektronisko sakaru jomā, sniegt konsultācijas un dalīties pieredzē regulatīvā pamata izstrādē atbilstoši ES un pasaules labākajai praksei.

00:10. Ukrainas glābēji no frontes līnijas Avdijivkas pilsētas evakuēja 13 civiliedzīvotājus, ziņo pravda.com.ua. "Pilsētā joprojām ir civiliedzīvotāji, kuri vēl nav nolēmuši pamest savas mājas. Katru dienu Krievijas armija iznīcina pilsētu, apšaudot civiliedzīvotājus ar artilēriju un aktīvi izmantojot aviāciju," norāda Ukrainas Valsts ārkārtas situāciju dienests.