ES valstis panākušas kopīgu nostāju par elektroenerģijas tirgus reformu; ko iegūs patērētāji?

© Pixabay

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis otrdien panākušas kopīgu nostāju par bloka elektroenerģijas tirgus reformu, paverot ceļu noslēdzošajām sarunām ar Eiropas Parlamentu.

"Pateicoties šim lēmumam, patērētāji visā ES varēs gūt labumu no daudz stabilākām enerģijas cenām, mazākas atkarības no fosilā kurināmā cenām un labākas aizsardzības pret krīzēm nākotnē," norādīja Spānijas ekoloģiskās pārejas ministre Terēza Ribera Rodrigesa, kura vadīja sarunas.

"Mēs arī paātrināsim atjaunojamo energoresursu izmantošanu, kas ir lētāks un tīrāks enerģijas avots mūsu iedzīvotājiem," piebilda ministre.

Plānotās reformas mērķis ir labāk pasargāt ES patērētājus no krasām elektroenerģijas cenu svārstībām, kā tas bija pagājušajā gadā, kad elektroenerģijas cenas uz laiku strauji pieauga pēc tam, kad Krievija samazināja degvielas importu uz bloku.

Atrast kompromisu izrādījās grūti, jo Francija un Vācija nebija vienisprātis par to, kā tiesību aktos būtu jāiekļauj kodolenerģija.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais