Vācijā protestē pret kodolenerģiju

Vairāki desmiti tūkstoši cilvēku Vācijā vakar iesaistījās protesta akcijā pret valdības plāniem pagarināt kodolspēkstaciju izmantošanu. Akcija tika plānota vēl pirms Japānas zemestrīces, taču pasākuma rīkotāji norāda, ka Japānas atomelektrostacijā (AES) notikusī avārija vēlreiz apstiprina, cik kodolenerģija ir bīstama.

Akcijas dalībnieki izveidoja 45 kilometrus garu cilvēku ķēdi no Štutgartes līdz Nekarvestheimas AES. Pasākuma dalībniekiem rokās bija dzelteni karogi ar uzrakstu: „Kodolenerģija - paldies, nē.”

Sagaidāms, ka šogad gaidāmajās reģionālajās vēlēšanās Vācijā kodoljautājumi būs viens no centrālajām tēmām, vēsta BBC. Štutgarte ir Bādenes-Virtembergas federālās zemes galvaspilsēta. Bet šajā reģionā aizvien lielāku atbalstu iemanto Zaļā partija, kas iestājas pret kodolenerģiju, turpretim kancleres Angelas Merkeles vadītie konservatīvie spēki savas pozīcijas vēlēšanās varētu zaudēt. Zaļā partija, kā arī opozīcijā esošie sociāldemokrāti ir paziņojuši, ka arī Vācijas AES zemestrīces vai arī tiešu uzbrukumu no gaisa nepārdzīvotu.

A. Merkele vakar paziņoja, ka, reaģējot uz Japānas Fukušimas AES problēmām, Vācija pārbaudīs savu AES drošības līmeni. Viņa uzsvēra, ka Vācijas AES ir drošas, taču valdības pagājušā gada lēmums paildzināt Vācijas AES izmantošanas laiku par 12 gadiem ir ietekmējis valdības popularitāti, norāda The Guardian.

Arī citas Eiropas kodolvalstis ir izteikušas satraukumu par situāciju Japānā un solījušās ņemt vērā Japānas mācību. Itālija, vienīgā no G8 valstīm, kurai pašlaik nav kodoltehnoloģiju, ir paziņojusi, ka neatkāpsies no plāniem nākotnē trešdaļu patērētās elektroenerģijas ražot AES.