Krievu propagandas atskaņas: Krievija uzdodas par palestīniešu aizstāvi

© Scanpix

Aizvadītajā nedēļā Kremļa televīzijas propagandas raidījumos galvenā tēma bija karš Izraēlā, ko aizsāka palestīniešu grupējuma "Hamas" veiktās izraēliešu civiliedzīvotāju, tostarp bērnu un sirmgalvju, slepkavības.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un līdz ar viņu visa apkalpojošā ideoloģiskā svīta tiražēja apgalvojumus, ka Izraēlā notiekošajā vainojama ir ASV un tās neveiksmīgā politika Tuvajos Austrumos, jo Amerika neesot ņēmusi vērā palestīniešu intereses. Putins arī uzsvēra, ka pašlaik Krievija esot vienīgā lielvalsts, kas esot pieņemama gan Izraēlai, gan palestīniešiem, līdz ar to tikai Krievija varot būt mediators starp abām karojošajām pusēm. Putins paziņoja, ka vienīgais pieņemamais risinājums esot neatkarīgas Palestīnas valsts izveide ar galvaspilsētu Austrumjeruzalemē.

Propagandisti aizrunājās pat tik tālu, ka "Hamas" uzbrukumus esot izprovocējusi ASV, jo tā esot zaudējusi (профукала) karu Ukrainā un valdošajam establišmentam steidzīgi esot vajadzīga uzvara, kas būšot "Hamas" sakaušana.

Propagandists Vladimirs Solovjovs arī paziņoja, ka neticot neviena rietumvalstu politiķa sērām par noslepkavotajiem izraēliešu bērniem, jo par nogalinātajiem Donbasa bērniem visiem esot bijis nospļauties. Par ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu Solovjovs kliedza, ka viņš savā līdzjūtībā Izraēlai esot liekulis, jo amerikāņu nogalināto Irākas un Afganistānas bērnu gan viņam neesot bijis žēl.

Lai gan propagandisti savas runas par karu Izraēlā sāka ar teikumu, kurā nosodīja "Hamas" uzbrukumus civiliedzīvotājiem, tālāk sekoja vienīgi žēlabas par to, cik briesmīgi Izraēla izrīkojas ar Gazas joslā dzīvojošajiem, ka palestīnieši tiekot iznīcināti tikai par to, ka viņi ir palestīnieši. Faktiski, cilvēkam, kas informāciju gūst tikai no televīzijas, ir skaidrs priekšstats, ka Izraēla, kurai "druscīt" uzbruka, ir sākusi genocīdu pret Gazas joslā dzīvojošajiem, kuru atbalsta visa Rietumu pasaule, un Krievija ir vienīgā lielvalsts, kurai rūp nevainīgu civiliedzīvotāju liktenis.

Solovjovs atkal vilka savas ierastās paralēles, ka pagājušajā gadsimtā ebrejus nogalināja tikai tāpēc, ka viņi ir ebreji, tagad visa pasaule ienīst krievus tikai tādēļ, ka viņi ir krievi un nu šim sarakstam piepulcējušies arī palestīnieši. Faktiski ar šo diskursu Krievija ideoloģiski sevi iezīmēja par palestīniešu un līdz ar to arī Irānas aizstāvi iepretī tiem naidīgajiem Rietumiem.

Svarīgākais