Došanās patvaļīgās ārvalstu vizītēs Gruzijas prezidentei var maksāt amatu

© Scanpix

Gruzijas konstitucionālā tiesa pirmdien atzinusi, ka prezidente Solome Zurabišvili ir pārkāpusi konstitūciju, dodoties patvaļīgās ārvalstu vizītēs, un šis spriedums paver ceļu impīčmenta procedūras uzsākšanai.

Septembrī valdošā partija "Gruzijas sapnis" uzsāka procedūru prezidentes atcelšanai no amata, izsaucot opozīcijas bažas, ka Tbilisi turpina tuvināšanos ar Krievijas totalitāro režīmu un attālināšanos no Eiropas Savienības (ES).

Parlamenta deputāti, kas pārstāv valdošo partiju, apgalvo, ka Zurabišvili bez valdības pilnvarojuma tikusies ar ārvalstu līderiem, lai lobētu Gruzijas uzņemšanu ES.

Dodoties ārvalstu vizītēs bez valdības piekrišanas, prezidente "ir pārkāpusi Gruzijas konstitūciju," paziņojis Konstitucionālās tiesas priekšsēdētājs Merabs Turava.

71 gadu vecā Zurabišvili prezidenta amatā atrodas kopš 2018.gada.

Neskatoties uz tiesas spriedumu, valdošā partija pati atzinusi, ka tai ir maz izredžu atcelt no amata prezidenti, jo tā kontrolē tikai 84 no 150 deputātu vietām, bet valsts galvas impīčmentam nepieciešamas vismaz 100 balsis.

Opozīcijā esošās partijas paziņojušas, ka neatbalstīs Zurabišvili gāšanu.

Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels vēl septembrī tikās ar Zurabišvili, lai atkārtoti apliecinātu Briseles gatavību atbalstīt Gruziju tās ceļā uz pievienošanos blokam un norādītu uz reformām, kas īstenojamas šī mērķa sasniegšanai.

Lai gan attiecības starp Maskavu un Tbilisi pēc 2008.gada kara gadiem ilgi bijušas naidīgas, premjerministra Iraklija Garibašvili vadītā Gruzijas valdība pēdējā gada laikā spērusi virkni soļu, kas demonstrē vēlmi izlīgt ar Krieviju.

Martā Gruziju satricināja masu protesti pret likumu par "ārzemju aģentiem", kas acīmredzami tapis pēc Krievijas likuma parauga. Savukārt maijā Gruzija atjaunoja tiešu aviosatiksmi ar Krieviju, izsaucot jaunus protestus asu ES nosodījumu.

Pasaulē

Paejot trīsdesmitajai gadskārtai kopš prāmja “Estonia” bojāejas rudens vētrā, ir redzams: Zviedrijas valdība arī šodien turpina konsekvento politiku — darīt visu iespējamo un neiespējamo, lai novērstu patiesības noskaidrošanu par to, kas īstenībā izraisīja 852 cilvēku nāvi.

Svarīgākais