Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijas žurnālistes Ovsjaņņikovas analīzēs nav atklāta inde

© AP/Scanpix/Leta

Bijusī Krievijas Pirmā kanāla žurnāliste Marina Ovsjaņņikova, kura tagad dzīvo Francijā un kurai bija kļuvis slikti, piektdien paziņojusi, ka analīzes nav atklājušas saindēšanos.

Vairāki Kremļa kritiķi ir ziņojuši par saindēšanos, un ceturtdien Francijas prokurori sāka izmeklēšanu saistībā ar aizdomām par Ovsjaņņikovas saindēšanu.

"Tagad jūtos daudz labāk. Lielākā daļa testu rezultātu ir atgriezušies. Asinīs nav toksisku vielu. Mēs nerunājam par saindēšanos," vietnē "Telegram" paziņoja Ovsjaņņikova. Viņa piebilda, ka, pretēji sākotnēji ziņotajam, viņas dzīvoklī nav atrasts balts pulveris.

"Mana stāvokļa pasliktināšanās bija tik pēkšņa, ka Francijas policija nolēma veikt izmeklēšanu," sacīja Ovsjaņņikova, piebilstot, ka izmeklēšanas sākšana nav pārsteigums, jo Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīms jau sen ir saistīts ar karu un politiķu un žurnālistu indēšanu.

Krievijas tiesa šomēnes Ovsjaņņikovai aizmuguriski piesprieda astoņarpus gadus cietumā, atzīstot viņu par vainīgu politiskā naida motivētā "viltus ziņu" izplatīšanā par Krievijas armiju.

Plašāku ievērību Ovsjaņņikova izpelnījās 2022.gada martā, Pirmā kanāla ziņu pārraides studijā tiešajā ēterā nostājoties ar pretkara plakātu un izsaucot pretkara saukļus. Drīz pēc akcijas viņa aizgāja no darba, aizbrauca no Krievijas un dažus mēnešus strādāja Vācijā.

Pēcāk viņa atgriezās Maskavā un turpināja piedalīties pretkara akcijās. Trīs reizes viņai tika piespriests naudassods par armijas "diskreditāciju ".

2022.gada augustā pret Ovsjaņņikovu tika ierosināta krimināllieta par "viltus ziņu" izplatīšanu par Krievijas armiju. Iemesls tam bija žurnālistes individuālais pikets Maskavā Sofijas krastmalā. Ovsjaņņikovai tika noteikts mājas arests, tomēr viņa kopā ar meitu no mājas aresta aizbēga.

Vairāki augsta ranga Krievijas opozīcijas politiķi, tai skaitā Aleksejs Navaļnijs un Vladimirs Kara Murza, ir paziņojuši, ka viņi tika saindēti politisku iemeslu dēļ. Pēc noindēšanas mēģinājuma Navaļnijs ārstējās Vācijā, kuras valdība paziņoja, ka analīzes sniedz skaidrus pierādījumus, ka viņš tika saindēts ar ķīmisko ieroci "Novičok".

Kremlis noraidījis apsūdzības kritiķu indēšanā.