ASV plašumā vēršas autobūves uzņēmumu darbinieku streiks; tajā iesaistījušies jau 33 700 cilvēki

© Getty Images via AFP/Scanpix/Leta

ASV autobūves darbinieku streikam pievienojušies vēl 8700 cilvēki, paziņoja arodbiedrība "United Auto Workers" (UAW).

Autoražotāja "Ford" darbinieki rūpnīcā "Kentucky Truck Plant" Lūivilā trešdien pievienojās 25 000 UAW biedru, kas streiko pret trim lielajām autobūves kompānijām "General Motors", "Ford" un "Stellantis".

Kentuki štatā esošajā rūpnīcā tiek ražoti pikapi "Ford Super Duty", pilsētas apvidus automobiļi "Ford Expedition" un "Lincoln Navigator". "Ford" norādīja, ka rūpnīcas ieņēmumi gadā sasniedz 25 miljardus ASV dolāru (23,6 miljardi eiro).

Kompānija brīdināja, ka streika paplašināšana ietekmē ne tikai streikotājus, bet arī citus kompānijas darbības atzarus un piegādātājus.

Kā ziņots, "Ford", "General Motors" un "Stellantis" darbinieki streiko no 15.septembra, kad bez turpmākas vienošanās beidzas iepriekšējais kolektīvais līgums.

Tā ir pirmā reize, kad streiko visu trīs lielāko ASV autoražotāju darbinieki.

UAW pieprasījusi strādājošo algas palielināt par 40% atbilstoši "General Motors", "Ford" un "Stellantis" vadītāju atalgojumu kāpumam pēdējos gados. Tāpat starp arodbiedrības citām prasībām ir noteikt četru dienu darba nedēļu un atjaunot automātiskos algu pieaugumus, kas saistīti ar inflāciju. Arodbiedrība arī vēlas ieviest stingrāku ierobežojumus attiecībā uz to, cik ilgi darbinieks tiek uzskatīts par pagaidu strādājošo, kurš nesaņem arodbiedrības atbalstu.

Svarīgākais