Arābu līga brīdina par Izraēlas un "Hamas" konfilkta "katastrofālajām" sekām

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Arābu līgas dalīvalstis trešdien aicināja nekavējoties apturēt Izraēlas uzbrukumus Gazas joslai.

Arābu līgas ārkārtas sanāksmē Kairā 22 dalībvalstu ārlietu ministri arī brīdināja par "katastrofālām" humānām un drošības sekām, kuras radītu Izraēlas un grupējuma "Hamas" bruņotā konflikta intensifikācija.

Izraēla ir sākusi atriebības triecienus Gazas joslā valdošajam grupējumam "Hamas", kuru daudzas valstis uzskata par teroristu organizāciju, pēc šī grupējuma kaujinieku sestdien veiktā uzbrukuma Izraēlai, kurā nogalināti vairāk nekā 1000 cilvēku.

Izraēlas triecienos pēc šī uzbrukuma nogalināti apmēram 1000 palestīniešu.

Arābu līgas sanāksmes noslēguma paziņojumā teikts, ka ir nepieciešams atjaunot miera procesu un "sākt nopietnas sarunas starp Palestīnas Atbrīvošanas organizāciju (PAO) kā vienīgo un leģitīmo palestīniešu pārstāvi un Izraēlu, lai panāktu taisnīgu un visaptverošu mieru".

Līgas dalībvalstis nosodīja civiliedzīvotāju nogalināšanu un uzbrukumus viņiem abās pusēs. Līgas vadītāja vietnieks Hosams Zaki sacīja, ka ir nekavējoties jāļauj piegādāt Gazas joslai humāno palīdzību, pārtiku un degvielu.

Arābu pasaule ir sašķelta jautājumā par konfliktu starp "Hamas" un Izraēlu. Apvienotie Arābu Emirāti (AAE) un Bahreina ir normalizējušas attiecības ar Izraēlu, savukārt Katara, Kuveita un Omāna vaino Izraēlu šajā eskalācijā.

Atbalstu palestīniešiem pauda arī Irāka. Saūda Arābija pieprasīja nekavējoties izbeigt eskalāciju un brīdināja "neatņemt palestīniešiem viņu leģitīmās tiesības".