Jaunākā informācija 12.oktobrī: Izraēlas un Palestīnas konflikts Gazas joslā [papildināts 12:39]

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamas" kaujinieki 7. oktobra rītā veica negaidītu uzbrukumu no Gazas joslas, izšaujot vairākus tūkstošus raķešu un iefiltrējoties vairākās vietās Izraēlā.

12;39. Izraēlas armija gatavojas sauszemes uzbrukumam palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamas" kaujiniekiem Gazas joslā, bet valsts politiskie līderi vēl nav pieņēmuši lēmumu, ceturtdien paziņojusi armija.

"Mēs gaidām, ko mūsu politiskā vadība nolems par iespējamo sauszemes" operāciju, žurnālistiem sacīja armijas preses pārstāvis Ričards Hehts. "Lēmums vēl nav pieņemts (..). Bet mēs gatavojamies sauszemes manevram," viņš piebilda.

11:41. Pieminot šā gada 7.oktobra rītā teroristu organizācijas "Hamas" uzsākto masveida koordinēto uzbrukumu Izraēlai, Saeima šodien pieņēma paziņojumu, kurā pauž stingru atbalstu Izraēlai.

Paziņojumā parlamentārieši pauž "nelokāmu un stingru atbalstu Izraēlai un solidarizējas ar Izraēlu, uzsverot tās tiesības un pienākumu saskaņā ar starptautiskajām tiesībām aizstāvēt sevi pret šādiem vardarbīgiem un masveidīgiem uzbrukumiem".

10:04. Imigrantu dibinātā partija DENK boikotējusi Nīderlandes parlamentā sarīkoto piemiņas pasākumu, lai pieminētu palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamas" noslepkavotos izraēliešus.

Premjerministra pienākumu izpildītājs Marks Rite, kurš pārstāv liberāli konservatīvo Tautas partiju brīvībai un demokrātijai (VVD), uz pasākumu bija uzaicinājis arī Izraēlas vēstnieku Modi Efraimu.

Piemiņas brīdī piedalījās visas frakcijas, izņemot DENK un kreiso ekstrēmistu partijas BIJ1 vienīgo deputāti Silvanu Simonsu, kas savulaik arī bijusi DENK biedre.

07:12. Reaģējot uz palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamas" uzbrukumu, Izraēlas armija naktī uz ceturtdienu turpinājusi Gazas joslas bombardēšanu.

Izraēlas armija lietotnē "Telegram" ceturtdien paziņojusi, ka turpinās plaša mēroga uzbrukums ar "Hamas" saistītiem mērķiem Gazas joslā.

05:51. Gazas joslā, kuru pēc "Hamas" uzbrukuma bombardē Izraēlas armija, vairāk nekā 338 000 no 2,3 miljoniem iedzīvotāju ir bijuši spiesti atstāt savas mājas, ceturtdien paziņoja ANO humānās palīdzības aģentūra OCHA.

04:41. No Izraēlas un palestīniešu teritorijām tiek evakuēti tūkstošiem ārvalstu pilsoņu, kas tur atradās, kad pagājušo sestdien izcēlās karš pēc kaujinieku grupējuma "Hamas" uzbrukuma Izraēlai no Gazas joslas.

03:33.Izraēla trešdien bombardēja kaujinieku grupējuma "Hamas" objektus Gazas joslā piekto dienu pēc kārtas kopš šī grupējuma uzbrukuma Izraēlai, un Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu solīja šī grupējuma pilnīgu iznīcināšanu.

"Katrs "Hamas" loceklis ir miris cilvēks," sacīja Netanjahu. "Mēs sagrausim viņus un iznīcināsim viņus tāpat, kā pasaule ir iznīcinājusi "Islāma valsti"," solīja Izraēlas premjers.

02:02. Arābu līgas dalīvalstis trešdien aicināja nekavējoties apturēt Izraēlas uzbrukumus Gazas joslai.

Arābu līgas ārkārtas sanāksmē Kairā 22 dalībvalstu ārlietu ministri arī brīdināja par "katastrofālām" humānām un drošības sekām, kuras radītu Izraēlas un grupējuma "Hamas" bruņotā konflikta intensifikācija.