Japānas AES noticis sprādziens [papildināta]

Japānā notikušās spēcīgās zemestrīces skartajā Fukusimas 1.atomelektrostacijā (AES), noticis sprādziens ziņo Japānas televīzija

Fukusimas 1. AES pirmā bloka tuvumā iepriekš tika konstatēts radioaktīvais cēzijs,ziņoja Japānas kodoldrošības aģentūra. Virs AES redzams dūmu stabs,radiācijas līmenis stacijas tuvumā 20 kārt pārsniedzis normu.

Kyodo News ziņo, ka sprādziena rezultātā cietuši četri strādnieki, sīkāku ziņu par sprādziena iemesliem pagaidām nav.

Japānas telekanāls NHK parādījis AES attēlu, kurā redzams, ka viena no bloka sienām ir sabrukusi.

Pēc jaunākajām ziņām preses konferencē Japānas valdības pārstāvis Jukio Edano apstiprinājis, ka notikušais sprādziens AES Fukusima1. nav skāris kodolreaktoru.

Jaunākās ziņas liecina, ka eksploziju izraisījusi ūdeņraža gāze, ko izmanto reaktora dzesēšanā.

Iepriekš Japānas mediji vēstīja, ka Japānā notikušās spēcīgās zemestrīces skartajā Fukusimas 1.atomelektrostacijā (AES), iespējams, notiek kodolreaktora kušana.

Japānas kodoldrošības komisijas pārstāvis uzsvēris, ka gadījumā, ja reaktora kušanas dēļ notiks radiācijas noplūde, tās skartā teritorija būs ne lielāka kā desmit kilometru rādiusā ap reaktoru. No šīs zonas jau ir evakuēta lielākā daļa iedzīvotāju, un evakuācija turpinās.

Reaktora kodoldegvielas stieņu daļas sestdien īslaicīgi nonākušas saskarē ar gaisu pēc tam, kad iztvaikošanas dēļ krities dzesēšanas ūdens līmenis, un ūdens reaktorā tiek sūknēts no ugunsdzēšanas mašīnas, ziņo "Jiji".

Nepieciešamais ūdens līmenis atjaunots, uzsvērusi AES operatorkompānija "Tokyo Electric Power Company" (TEPCO). TEPCO pārstāvis aģentūrai AFP pauda cerību, ka reaktora kušana un plaisu veidošanās tajā tomēr nenotiek.

Japānas mediji, atsaucoties uz kodoldrošības komisiju, ziņoja, ka Fukusimas 1. AES tuvumā ir konstatēts radioaktīvais cēzijs, un ka kušana varētu būt notikusi metāla caurulēs, kurās atrodas urāns, kas tiek izmantots kā kodoldegviela.

Desmit kilometru rādiusā ap AES evakuēti 45 000 iedzīvotāju.

Tūkstošiem cilvēku evakuēti arī no Fukusimas 2.AES apkārtnes. Arī Fukusimas 2.AES dzesēšanas sistēma zemestrīcē tika bojāta.

Fukusimas atomelektrostacijas atrodas Honsju salā, aptuveni 250 kilometru uz ziemeļaustrumiem no galvaspilsētas Tokijas.

Jau ziņots, ka Japānā piektdien notika 8,9 ballu zemestrīce un tai sekoja cunami, kas nodarīja lielus postījumus. Gājuši bojā simtiem cilvēku.

Svarīgākais