Noplūde Igauniju un Somiju savienojošā gāzesvadā "Balticconnector" neapdraud "Elenger" piegādes uzņēmuma klientiem

© Scanpix

Igaunijas "Eesti Gaas" enerģētikas uzņēmums "Elenger" saņēmis dabasgāzi rudens un ziemas sezonai no ASV, aģentūru LETA informēja uzņēmumā.

Pēc "Elenger" pasūtījuma, Somijas Inko terminālī pagājušajā nedēļā ieradās gāzes tankkuģis "Gui Ying" no ASV, un šodien Lietuvas Klaipēdas terminālī ieradās "Seapeak Meridian", ar ko kompānija nodrošinās gāzes piegādes klientiem šī gada rudens un ziemas mēnešos.

Latvijas "Elenger" valdes priekšsēdētājs Dāvis Skulte norāda, ka "Elenger" sadarbojas ar abiem reģiona lielajiem termināļiem un tādējādi spēj nodrošināt nepieciešamo klientu pieprasījumu pēc dabasgāzes. "Regulārās sašķidrinātās dabasgāzes piegādes un augstais dabasgāzes krātuves piepildījums Latvijā ļauj mierīgi sagaidīt ziemu," pauž Skulte.

Viņš norāda, ka iespējamā noplūde Igauniju un Somiju savienojošā gāzesvadā "Balticconnector" neapdraud "Elenger" piegādes uzņēmuma klientiem, jo dabasgāzes piegāde nodrošināta no vairākiem avotiem.

"Elenger" šogad ir trīskāršojusi savas sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) piegādes - pērn saņemto piecu kravu vietā šogad kompānija reģionā ir nogādājusi 16 LNG kravas.

Agrāk dabasgāze Latvijā tika piegādāta galvenokārt no Krievijas, gandrīz pusotru gadu šis virziens ir slēgts un notikusi pilnīga pārorientēšanās uz Rietumiem. Šobrīd dabasgāze sašķidrinātā formā ar kuģiem tiek nogādāta termināļos, kas atrodas Inko, Somijā, un Klaipēdā, Lietuvā, kur to regazificē un piegādā gāzesvadā.

"Elenger" importētajai LNG ir izcelsmes sertifikāti apliecinot, ka dabasgāze lielākoties tiek vesta no ASV un Norvēģijas.

SIA "Elenger" apgrozījums pērn pieaudzis 3,8 reizes, sasniedzot 111,207 miljonus eiro, bet peļņa augusi 53,2 reizes sasniedzot 5,225 miljonus eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Kompānija "Elenger" reģistrēta 2017.gadā, un tā pamatkapitāls ir 2800 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānija pieder Igaunijā reģistrētajai "Eesti gaas". Uzņēmuma galvenie piegādes partneri ir starptautiskās enerģētikas grupas "Vitol" un "Total", kā arī Norvēģijas izcelsmes kompānija "Equinor".