Kopš "Hamas" uzbrukuma Izraēlai Francijā reģistrēti 50 antisemītisma akti

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Francijā notiek izmeklēšana pret galēji kreiso Jauno antikapitālistu partiju (NPA) par terora glorificēšanu saistībā ar izteikumiem pēc palestīniešu grupējuma "Hamas" uzbrukumiem Izraēlai, otrdien paziņoja Francijas iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns.

Ministrs televīzijas ziņu šovā pavēstīja, ka prokurori nodevuši šo lietu policijai pēc tam, kad NPA apliecināja "savu atbalstu palestīniešiem un cīņas līdzekļiem, kurus viņi izvēlējušies, lai pretotos".

Partijas paziņojuma beigās bija arābu vārds "intifada", kas nozīmē sacelšanos.

NPA paziņoja, ka Izraēlas stratēģija, kas tiekot dēvēta par "zāliena pļāvēju", sastāv no "aktīvistu un okupācijas pretinieku jauno paaudžu fiziskas un regulāras likvidēšanas ciklā, kas bezgalīgi atkārtojas".

"Šoreiz ofensīva ir pretošanās pusē," teikts šīs partijas paziņojumā.

Darmanēns sacīja, ka ir iesniedzis tiesām "vairākus ziņojumus" par līdzīgiem incidentiem.

Francijas premjerministre Elizabete Borna vēlāk uzsvēra, ka Francija necietīs "nekādus antisemītiskus aktus vai izteikumus" šajā valstī.

Divas palestīniešu atbalsta demonstrācijas, kuras bija paredzēts ceturtdien rīkot Parīzē, ir aizliegtas, paziņoja Parīzes policijas priekšnieks Lorāns Nunjess. Policija tās aizliegusi, "ņemot vērā sabiedriskās kārtības traucēšanas risku".

Borna solīja "vislielāko stingrību pret visiem, kas izmantotu šo konfliktu kā ieganstu antisemītismam". "Mēs esam ar jums. Uzbrukt jums nozīmē uzbrukt visai [Francijas] Republikai," sacīja premjere, vēršoties pie ebreju kopienas.

Kopš "Hamas" sestdien sāktā uzbrukuma Izraēlai Francijā ir reģistrēti apmēram 50 antisemītisma akti, no kuriem daži bijuši "īpaši nopietni", sacīja Darmanēns.

Otrdien atbildot uz jautājumu, vai cita kreisā partija "Nepakļautā Francija" ir antisemītiska, Darmanēns sacīja, ka "tā nav parādījusi pretējo".

Darmanēns pirmdien pēc tikšanās ar ebreju kopienas un drošības dienestu pārstāvjiem bija brīdinājis, ka viņš rezervē tiesības izmantot likumu, lai "iniciētu slēgšanas tiesvedību" pret jebkuru organizāciju, kas ir vainīga terorisma glorificēšanā.

Francija tomēr otrdien paziņoja, ka neatbalsta palīdzības apturēšanu, kas dod "tiešu" labumu palestīniešiem, un ka ir darījusi zināmu šo viedokli Eiropas Komisijai.

Francija pērn piešķīra 95 miljonus eiro palīdzībai palestīniešiem "Hamas" kontrolētajā Gazas joslā, Izraēlas anektētajā Austrumjeruzalemē un okupētajā Jordānas rietumkrastā, un bēgļu nometnēs Izraēlas kaimiņvalstīs.

Svarīgākais