Jaunākā informācija 11.oktobrī: Izraēlas un Palestīnas konflikts Gazas joslā [papildināts 19:44]

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamas" kaujinieki 7. oktobra rītā veica negaidītu uzbrukumu no Gazas joslas, izšaujot vairākus tūkstošus raķešu un iefiltrējoties vairākās vietās Izraēlā.

19:44. Degvielas trūkuma dēļ trešdien slēgta vienīgā spēkstacija Gazas joslā, paziņojušas Gazas joslas amatpersonas.

Pēc Gazas joslā valdošā grupējuma "Hamas" uzbrukumiem Izraēlai nedēļas nogalē Izraēla ir atbildējusi ar Gazas joslas apšaudi un ir aplenkusi šo palestīniešu teritoriju. "Vienīgā spēkstacijas Gazas joslā pārtrauca darboties plkst.14 (plkst.12 pēc Latvijas laika)," paziņoja Gazas joslas elektroenerģijas pārvaldes vadītājs, kurš jau iepriekš brīdināja, ka spēkstacijai sāk trūkt degvielas.

Izraēla ir pilnībā aplenkusi Gazas joslu, liedzot piegādāt šai teritorijai ūdeni, elektrību un degvielu un apņēmusies turpināt aplenkumu, kamēr netiks likvidēti "Hamas" draudi Izraēlai un pasaulei, paziņoja Izraēlas enerģētikas ministrs Izraēls Kacs.

13:30 Libānas šiītu kaujinieku grupējums "Hizbollah" paziņojis, ka trešdien izšāvis raķetes uz Izraēlu, izsaucot atbildes uguni.

Situācija uz Izraēlas un Libānas robežas saasinājusies laikā, ka Izraēla koncentrē karaspēku un smago bruņutehniku gar Gazas joslu, īstenojot atbildes kampaņu palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamas" uzbrukumiem.

"Hizbollah" paziņoja, ka apšaudījusi Izraēlas pozīcijas ar vadāmajām raķetēm. Tā esot atbilde Izraēlas uzlidojumiem, kuros šonedēļ gājuši bojā trīs "Hizbollah" kaujinieki.

Grupējums brīdināja par izlēmīgu reakciju uz Izraēlas uzbrukumiem, "kas vērsti pret mūsu valsti un mūsu tautas drošību, jo īpaši, ja šie uzbrukumi izraisa mocekļu nāvi".

Izraēlas armija paziņoja, ka, "atbildot uz prettanku raķetēm, kas pirms neilga brīža tika izšautas pret (..) karavīriem, armija pašlaik dod triecienus Libānas teritorijā".

12:41. Kaujās ar palestīniešu islāmistu grupējumu "Hamas" kopš sestdienas nogalināti vismaz 169 Izraēlas karavīri, trešdien paziņojusi Izraēlas armija.

Armijas preses pārstāvis Daniels Hagari paziņoja, ka armija ir informējusi kritušo karavīru ģimenes locekļus, kā arī sazvanītas 60 nolaupīto un uz Gazas joslu aizvesto cilvēku ģimenes.

12:28. Izraēlas aizsardzības ministrs Joavs Galants ceturtdien informēs NATO kolēģus par situāciju Izraēlā, trešdien paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Sabiedrotie nosodīja šausminošos teroristu uzbrukumus nevainīgiem civiliedzīvotājiem Izraēlā nedēļas nogalē, un mēs ar nepacietību gaidām aizsardzības ministra sniegto informāciju," NATO aizsardzības ministru divu dienu sanāksmē Briselē sacīja Stoltenbergs.

11:32. Lielbritānijā demonstrācijā palestīniešu atbalstam Šefīldā protestētāji otrdienas vakarā pie pilsētas domes norāvuši no masta Izraēlas karogu.

Sociālajos medijos publiskotajā video redzams, kā protestētāji norauj karogu un aizvieto to ar palestīniešu karogu, apkārtējiem demonstrantiem uzgavilējot.

10:53. Izraēlas gaisa spēki uzlidojumos Gazas joslā iznīcinājuši lidmašīnu atklāšanas sistēmu, ko izmantoja islāmistu kaujinieku grupējums "Hamas".

"Kaujas lidmašīnas iznīcināja modernu atklāšanas sistēmu, ko izstrādāja teroristu organizācija "Hamas", kas tika izmantota, lai atklātu lidmašīnas virs Gazas joslas," paziņoja Izraēlas aizsardzības spēki.

Izraēlas armija norādīja, ka "Hamas" gadu gaitā ir izstrādājusi augstas kvalitātes kameru tīklu, kas paslēpta ūdens tvertnēs uz jumtiem visā Gazas joslā.

09:41. Eiropas Parlamenta (EP) deputāti un darbinieki trešdien Briselē pieminēs Izraēlā notikušo terora aktu upurus, aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Jānis Krastiņš. Piemiņas brīdi vadīs EP priekšsēdētāja Roberta Metsola. Piemiņas brīdis notiks plkst.13.45 pēc Latvijas laika laukumā EP priekšā.

08:46. Izraēlas triecienu dēļ vairāk nekā 260 000 cilvēku bijuši spiesti pamest savas mājas Gazas joslā, paziņoja ANO. "Tiek lēsts, ka vairāk nekā 263 934 cilvēki Gazā ir pametuši savas mājas," jaunākajā ziņojumā norādīja ANO humānās palīdzības aģentūra OCHA, brīdinot, ka šis skaits vēl pieaugs.

OCHA paziņoja, ka aptuveni 3000 cilvēku bija pārvietoti "iepriekšējo eskalāciju dēļ" pirms sestdienas.

07:27. Izraēlas bruņotie spēki saņēmuši pirmo munīcijas sūtījumu no ASV, vēsta laikraksts "The Times of Israel", atsaucoties uz valsts armiju. Pirmā transporta lidmašīna ar "modernu" ASV munīciju nolaidās Izraēlas dienvidos esošajā Nevatimas gaisa spēku bāzē otrdienas vakarā, raksta avīze.

07:11. Izraēlas gaisa spēki naktī uz trešdienu turpināja uzlidojumus Gazas joslā pēc nedēļas nogalē notikušajiem grupējuma "Hamas" uzbrukumiem.

Desmitiem iznīcinātāju uzbruka vairāk nekā 200 mērķiem Gazas joslā, trešdienas rītā paziņoja Izraēlas armija. Tā bija trešā reize 24 stundu laikā, kad Gazas joslā tika veikts plašs uzlidojums. Kopumā trāpīts vairāk nekā 450 mērķu, ziņo armija.

05:47. Francijā notiek izmeklēšana pret galēji kreiso Jauno antikapitālistu partiju (NPA) par terora glorificēšanu saistībā ar izteikumiem pēc palestīniešu grupējuma "Hamas" uzbrukumiem Izraēlai, otrdien paziņoja Francijas iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns.

Ministrs televīzijas ziņu šovā pavēstīja, ka prokurori nodevuši šo lietu policijai pēc tam, kad NPA apliecināja "savu atbalstu palestīniešiem un cīņas līdzekļiem, kurus viņi izvēlējušies, lai pretotos". Partijas paziņojuma beigās bija arābu vārds "intifada", kas nozīmē sacelšanos.

03:53. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien apsūdzēja Krieviju palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamas" atbalstīšanā tā karā pret Izraēlu. "Mēs esam pārliecināti, ka Krievija vienā vai otrā veidā atbalsta "Hamas" operācijas," Zelenskis sacīja intervijā Francijas telekanālam "France 2".

"Tagadējā krīze (..) apliecina faktu, ka Krievija tiešām cenšas īstenot destabilizējošas darbības visā pasaulē," viņš piebilda.