Jaunākā informācija 10.oktobrī: Izraēlas un Palestīnas konflikts Gazas joslā [papildināts 20:31]

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamas" kaujinieki 7. oktobra rītā veica negaidītu uzbrukumu no Gazas joslas, izšaujot vairākus tūkstošus raķešu un iefiltrējoties vairākās vietās Izraēlā.

20:31. Izraēlas gaisa uzlidojumos Gazas joslā nogalināti vairāki palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamas" līderi, otrdien paziņojusi Izraēlas armija. Nogalināto vidū ir Džavads Abu Šamala, kurš atbildēja par "Hamas" finansēm un vadīja grupējuma operācijas pret Izraēlu, paziņoja Izraēlas armija. "Hamas" kontrolē Gazas joslu kopš 2007.gada. Izraēlas armija pavēstīja, ka likvidējusi vēl vienu augsta ranga "Hamas" komandieri, kurš bijis iesaistīts vairāku pret Izraēlu vērstu teroraktu plānošanā. Abi "Hamas" līderi nogalināti naktī, atklāja armija.

18:32. Evakuācijas avioreiss Lietuvas pilsoņu izvešanai no Izraēlas tiks veikts naktī uz trešdienu, kā plānots, turklāt Lietuva uz reģionu nosūtīs arī militāro transportlidmašīnu "Spartan", otrdien paziņoja Lietuvas Nacionālā krīžu centra (NKC) vadītājs Vilmants Vitkausks.

12:39. Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu starpā valda nesaskaņas un ES iestādes nav vienisprātis par ierosinājumu apturēt palīdzības sniegšanu palestīniešiem.

ES jau sen valda domstarpības par Izraēlas un palestīniešu konfliktu, lai gan tās dalībvalstis bijušas vienotas, nosodot sestdien notikušo palestīniešu kaujinieku uzbrukumu Izraēlai.

12:34. Pašlaik nekas neliecina, ka karadarbība Izraēlā varētu kļūt plašāka un tajā varētu iejaukties citas valstis, komentējot palestīniešu islāma teroristu grupējuma "Hamas" un "Islāma džihāds" iebrukumu Izraēlā, aģentūrai LETA vērtēja Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) asociētais profesors Māris Andžāns.

10:55. Liela daļa pasaules lidsabiedrību apturējušas reisus uz un no Izraelas, kas pēc palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamas" uzbrukuma pieteica karu Gazas joslā valdošajam grupējumam.

10:52. Izraēla nav lūgusi Latvijai vai citām ES dalībvalstīm praktisku palīdzību, saka Ārlietu ministrijas pārstāve Diāna Eglīte, komentējot notikumu attīstību Izraēlā.

"Latvija ir paudusi solidaritāti ar Izraēlas tautu, stingri nosodot teroristu grupējuma "Hamas" uzbrukumus. Latvijas iespējas sniegt palīdzību Izraēlai tiks izvērtētas atkarībā no situācijas attīstības un Izraēlas lūguma saņemšanas," sacīja Eglīte, piebilstot, ka ĀM turpinām rūpīgi sekot situācijas attīstībai.

09:50. Līdz šim Izraēlas dienviddaļas teritorijās pie robežas ar Gazas joslu uzieti aptuveni 1500 likvidēto palestīniešu kaujinieku līķi, otrdien paziņojusi Izraēlas armija. Armijas pārstāvis Ričards Hehts norādījis, ka kopš pirmdienas vakara Izraēlas teritorijā no Gazas joslas nav iekļuvis vairs neviens kaujinieks, taču joprojām nav izslēgta viņu iefiltrēšanās iespēja.

09:11. Čehijas premjerministrs Petrs Fiala paudis atbalstu idejai vēstniecību Izraēlā pārcelt no Telavivas uz Jeruzalemi. "Esmu pārliecināts, ka tas šobrīd būtu vēlams solis," sociālās saziņas vietnē X pirmdien atzinis Fiala, kurš pārstāv liberāli konservatīvo Pilsoniskās demokrātijas partiju. Viņš piebildis, ka konsultēsies šajā jautājumā ar koalīcijas partneriem.

08:29. Palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamas" uzbrukums Izraēlai bijis diezgan liels pārsteigums pašai Izraēlai, intervijā LTV raidījumam "Rīta panorāma" teica Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs.

"Tā gluži nav jauna zona, kā karstā konfliktu zona tā nav nekad īpaši atdzisusi, vienkārši tas, kas ir noticis, ir bijis diezgan liels pārsteigums pašai Izraēlai," teica prezidents, norādot, ka vēl būs ļoti daudz diskusiju, kā varēja palaist garām šo uzbrukumu.

08:03. Reaģējot uz palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamas" iebrukumu, Izraēla pirmdien pastiprināja uzlidojumus Gazas joslai un pilnībā pārtraukusi pārtikas, degvielas, elektroenerģijas un citas piegādes anklāvam.

Karadarbībai turpinoties jau trešo dienu, Izraēlā tiek atklāti arvien jauni palestīniešu kaujinieku noslepkavoto cilvēku līķi. Beeri, nelielā iebrucēju sagrābtā kibucā, pēc ieilgušas ķīlnieku krīzes, glābēji atraduši 100 līķus. Tā ir desmitā daļa no šī lauksaimnieku ciemata iedzīvotājiem.

07:14. Palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamas" augsta amatpersona pirmdien paziņoja, ka Irānai un "Hezbollah" nebija nekādas lomas "Hamas" sestdien sāktajā iebrukumā Izraēlā, bet šie sabiedrotie "pievienosies kaujai, ja Gaza tiks pakļauta iznīcināšanas karam". "Hamas" trimdas vadības loceklis Ali Barakehs runāja ar ziņu aģentūras "Associated Press" (AP) žurnālistiem savā Beirūtas birojā, kamēr Izraēla bombardēja Gazas joslu un solīja pilnīgi bloķēt šo "Hamas" pārvaldīto teritoriju.

Barakehs sacīja, ka sestdien sākto uzbrukumu izplānoja apmēram pusducis "Hamas" augstāko komandieru Gazas joslā un par šī uzbrukuma laiku iepriekš netika informēti pat grupējuma tuvākie sabiedrotie Irāna un Libānas šiītu kaujinieku grupējums "Hezbollah".

03:17. ASV jau ir sākušas piegādāt kritiski nepieciešamo munīciju un militāro aprīkojumu Izraēlai, kas kopš sestdienas karo ar Gazas joslā valdošo palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamas", pirmdien paziņoja Baltā nama administrācija.

00:34. Palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamas" uzbrukumā Izraēlai ir nogalināti, ievainoti vai sagrābti par ķīlniekiem desmitiem ārvalstu pilsoņu. Daudzi no nolaupītajiem ārzemniekiem atradās elektroniskās mūzikas festivālā "Supernova", kas notika tuksnesī netālu no Gazas joslas un kurā "Hamas" kaujinieki noslepkavoja aptuveni 250 cilvēkus.