Aculiecinieku stāsti. Izraēlā mūzikas festivāls beidzas ar traģēdiju

© Scanpix

Mūzikas festivāls Supernova, kas notika tuksnesī Izraēlas dienvidos, beidzās ar traģēdiju, ziņo bbc.com.

"Visa ģimene atkal gatavojas sanākt kopā," pirms festivāla sociālajos tīklos rakstīja organizatori. "Tas būs tik jautri!"

Tikai dažas stundas vēlāk sociālo mediju lapas tika pārpludinātas ar izmisušu cilvēku ierakstiem, kuri cenšas atrast tuviniekus, pēc tam, kad palestīniešu kaujinieki iebruka festivālā un atklāja uguni, veicot uzbrukumu Izraēlai.

Saskaņā ar glābšanas aģentūras sniegto informāciju, festivāla vietā ir atrasti vairāk nekā 260 cilvēku līķi.

Kāda festivāla apmeklētāja, saukta par Ortelu, sacīja, ka ap rītausmu ieslēdzās sirēna, brīdinot par raķetēm. Tad sekoja šāvieni.

"Viņi atslēdza elektrību un pēkšņi no nekurienes ieradās kaujinieki, sākot apšaudi, atklājot uguni visos virzienos," viņa sacīja.

"Tie bija vismaz piecdesmit teroristi, viņi ieradās furgonos, ģērbušies militāros formastērpos.”

Sieviete stāstīja, ka cilvēki mēģināja aizbēgt, skrienot pa smiltīm un kāpjot savās automašīnās, lai brauktu prom, taču visapkārt bija kaujinieki.

"Viņi izšāva sērijveidā, un mēs sasniedzām punktu, kur visi apturēja savus transportlīdzekļus un sāka skriet. Es iemuku krūmājā, bet viņi vienkārši šāva uz cilvēkiem. Es redzēju, kā apkārt guļ ievainoti cilvēki un mēģināju saprast, kas notiek.”

Festivāla vieta - ar trim skatuvēm, kempinga zonu, bāru un ēdināšanas zonu - atradās Negevas tuksnesī, netālu no Gazas joslas, kuru Hamās kaujinieki rītausmā šķērsoja, lai sāktu uzbrukumu. Viņi iebruka arī pilsētās un ciemos, sagrābjot par ķīlniekiem desmitiem cilvēku.

Kāds festivāla apmeklētājs pastāstīja, ka visi dalībnieki zināja, ka šajā rajonā pastāv raķešu apšaudes risks, taču notikušais bija šoks.

Tāpat kā daudzi citi, viņš mēģināja aizbēgt savā automašīnā, taču uz viņiem šāva bruņoti cilvēki, tāpēc viņš izkāpa un skrēja. "Cilvēki tika notriekti," viņš teica. "Mēs paslēpāmies. Visi skrēja kaut kur."

Daudzi festivāla apmeklētāji stundām ilgi slēpās tuvējos krūmos un augļu dārzos, gaidot Izraēlas karavīru ierašanos.

"Tas bija slaktiņš," sacīja Janivs, neatliekamās palīdzības mediķis, kurš tika izsaukts uz notikuma vietu. Viņš sabiedriskajai raidorganizācijai “Kan News” sacīja: "Es nekad savā mūžā neko tādu neesmu redzējis. Tas bija plānots slazds. Kad cilvēki iznāca no avārijas izejām, tur viņus gaidīja teroristu vienības, kas viņus nošāva. Pasākumā bija ap 3000 cilvēku, viņi droši vien to zināja. Viņiem bija izlūkošanas informācija."

Šobrīd, kopš uzbrukumu sākuma ir nogalināti vismaz 600 izraēlieši, liecina vietējo mediju dati, turpinoties kaujām starp Izraēlas militārpersonām un palestīniešu kaujiniekiem.

Pasaulē

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savas vizītes laikā ASV acīmredzot nesaņēma atļauju no Amerikas līdera Džo Baidena par Rietumu ieroču izmantošanu Krievijas Federācijā, turklāt Ukrainas līderis “redzēja satraucošas pazīmes, ka viņa ietekme Rietumos vājinās”, raksta “The Sunday Times”.