Jaunākā informācija: Izraēlas un Palestīnas konflikts Gazas joslā [papildināts 22:45]

© AFP/Scanpix/Leta

Palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamas" kaujinieki sestdienas rītā veica negaidītu uzbrukumu no Gazas joslas, izšaujot vairākus tūkstošus raķešu un iefiltrējoties vairākās vietās Izraēlā.

22:45 Palestīniešu kaujinieku grupējums "Hamas" pirmdien draudēja nogalināt ķīlniekus, ja Izraēlas armija bez iepriekšēja brīdinājuma veiks uzlidojumus Gazas joslai.

"Uz katru uzbrukumu mūsu iedzīvotājiem bez brīdinājuma tiks atbildēts ar kāda civiliedzīvotāja ķīlnieka nogalināšanu," paziņoja "Hamas" bruņotais spārns "Izedina al Kasama brigādes". "Ienaidnieks nesaprot cilvēcības un ētikas valodu, tāpēc mēs uzrunāsim viņus valodā, ko viņi saprot."

Izraēla pēdējās trīs dienas ir apšaudījusi Gazas joslu pēc "Hamas" kaujinieku negaidītā uzbrukuma Izraēlas dienvidiem, kurā tika nogalināti simtiem cilvēku.

Kaujinieki aizbēga atpakaļ uz anklāvu ar aptuveni 150 ķīlniekiem.

Izraēlas militārais pārstāvis pirmdien paziņoja, ka ziņas par aptuveni 30 ķīlniekiem ir nodotas viņu ģimenēm.

20:55 Izraēlas atbilde palestīniešu grupējuma "Hamas" kaujinieku uzbrukumiem no Gazas joslas mainīs Tuvos Austrumus, pirmdien paziņojis Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu.

"Tas, ar ko saskarsies "Hamas", būs skarbi un briesmīgi," amatpersonām no Izraēlas dienvidu pilsētām sacīja Netanjahu, piebilstot, ka šis ir tikai sākums.

Kā ziņots, palestīniešu grupējumu "Hamas" un "Islāma džihāds" kaujinieki sestdienas rītā sāka iebrukumu Izraēlā, kura laikā noslepkavoti vismaz 700 izraēliešu un aptuveni 2400 tikuši ievainoti.

Izraēlas atbildes triecienos Gazas joslā nogalināti vairāk nekā 558 cilvēki un vairāk nekā 2800 ievainoti, liecina Gazas joslas Veselības ministrijas sniegtā informācija.

Vairāk nekā 100 izraēliešus palestīniešu kaujinieki ir sagrābuši gūstā Gazas joslā, un "Hamas" paziņojis, ka četri ķīlnieki ir gājuši boja Izraēlas uzlidojumos.

20:22 Izraēlas armija ar helikopteriem veikusi uzbrukumus mērķiem Libānā, pirmdien paziņojusi armija.

Armija arī paziņoja, ka Izraēlas karavīri nošāvuši vairākus bruņotus aizdomās turamos, kas šķērsojuši Izraēlas robežu no Libānas puses. Armija pirms tam paziņoja, ka meklē aizdomās turamos.

Izraēlas mediji ziņoja, notikusi arī apšaude.

Libānas kaujinieku grupējums "Hizbollah" paziņoja, ka nav saistīts ar notikušo. Izraēla uz incidentu atbildēja, apšaudot mērķus Libānas dienvidos.

"Hizbollah", kuru atbalsta Irāna un kura rīcībā, domājams, ir desmitiem tūkstošiem raķešu, svētdien izšāva desmitiem raķešu no Libānas teritorijas pret Izraēlas ziemeļiem. Izraēla atbildēja ar dronu uzbrukumiem.

19:48 Kopš palestīniešu islāmistu grupējums "Hamas" sestdienas rītā uzsāka uzbrukumu Izraēlai, gājuši bojā aptuveni 800 izraēlieši, liecina dati, kurus pirmdien publicējusi Izraēlas valdība.

Vēl 2600 cilvēki uzbrukumos ir ievainoti.

Aptuveni 150 cilvēki sagrābti par ķīlniekiem nogādāti Gazas joslā, paziņoja Izraēlas valdības prese birojs. "Hamas" un grupējuma "Islāma džihāds" kaujinieki paziņojuši, ka sagrābuši vairāk nekā 130 ķīlniekus, kas nogādāti Gazas joslā. Viņu vidū ir gan militārpersonas, gan civilisti, tajā skaitā sievietes, bērni un gados veci cilvēki.

Uzbrukumos, kas sākās sestdienas rītā, bija iesaistīts aptuveni 1000 kaujinieku, televīzijas kanāla ABC raidījumā "This Week" pavēstījis ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

Tikmēr Izraēlas varasiestādes ziņo, ka līdz šim likvidēti 400 kaujinieku, bet vairāki desmiti saņemti gūstā.

Reaģējot uz palestīniešu kaujinieku uzbrukumiem Izraēlas armija devusi triecienus vairāk nekā 800 mērķiem Gazas joslā, un palestīniešu varasiestādes ziņo, ka izraēliešu uzlidojumos nogalināti vismaz 558 cilvēki. Vēl aptuveni 2400 ir ievainoti.

Beit Hanuna, kas atrodas Gazas joslas ziemeļaustrumu stūrī un kuru "Hamas" izmantoja kā uzbrukuma placdarmu, izraēliešu gaisa uzlidojumos faktiski ir nolīdzināta līdz ar zemi.

Par bojāgājušo skaitu Beir Hanunā ziņu pagaidām nav, taču tiek uzskatīts, ka vairums iedzīvotāju, kuru skaits sasniedz vairākus desmitus tūkstošus, vēl iepriekš ir aizbēguši.

19:20 Pirmdien Saeimas deputātu grupā palestīniešu Nacionālās padomes atbalstam pieņemts paziņojums par nosodījumu teroristiskās grupas "Hamas" uzbrukumam Izraēlai un par grupas darbības apturēšanu, tviterī raksta grupas deputāte Skaidrīte Ābrama (P).

Vienlaikus Saeimas sekretārs Edvards Smiltēns (AS) raksta, ka aicina Saeimas deputātus paust skaidru nostāju un nekavējoties izstāties no Saeimas deputātu grupas palestīniešu Nacionālās padomes atbalstam. Saeimas Prezidijā saņemts abu frakcijas "Jaunā Vienotība" deputātu - Edmunda Jurēvica un Annas Rancānes - iesniegumi par izstāšanos no grupas.

Līdz ar to deputātu grupu patlaban veido "Progresīvo" deputāti - Ābrama, Andris Šuvajevs, Atis Švinka un Edgars Zelderis.

Deputātu grupas paziņojumā teikts, ka Saeimas deputātu grupā palestīniešu Nacionālās padomes atbalstam stingri un kategoriski nosoda teroristiskās grupas "Hamas" uzbrukumu Izraēlai, kas "jau ir novedis pie traģiskām sekām un daudziem upuriem civiliedzīvotāju vidū abās konflikta pusēs". Paziņojumā teikts, ka šāds uzbrukums ir pretrunā ar miermīlīgiem centieniem meklēt politisku konflikta risinājumu.

Deputātu grupa aicina palestīniešu Nacionālo padomi, kas iestājas par miermīlīgu konflikta risinājumu atbilstoši starptautiskajām tiesībām un parametriem, vēlreiz skaidri paust savu nostāju, nosodot teroristiskās "Hamas" grupas noziedzīgo un vardarbīgo rīcību.

Deputāti aicina uz vardarbības tūlītēju pārtraukšanu. "Ir būtiski deeskalēt situāciju un atgriezties pie abpusēji pieņemama, miermīlīga risinājuma meklējumiem, atbilstoši starptautiskajām tiesībām un parametriem," teikts paziņojumā.

Vienlaikus grupa paziņo, ka aptur savu darbību līdz brīdim, kamēr palestīniešu Nacionālā padome nebūs skaidri paudusi savu nosodījumu teroristiskās grupas "Hamas" uzbrukumiem Izraēlai.

19:00 Solidarizējoties ar Izraēlas tautu un pieminot nedēļas nogalē veiktā teroristiskā uzbrukuma upurus, pirmdien pie Saeimas nama pacelts Izraēlas karogs, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

Simboliskā atbalsta akcijā pie Saeimas nama pulcējās Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS), Saeimas Prezidija locekļi un deputāti, kā arī Izraēlas vēstniece Latvijā Šārona Rapaporta-Palgi un Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucevols.

"Ikreiz, kad kaut kas tāds notiek, mēs saprotam, ka neviens uz šīs pasaules nav pasargāts. Mēs visi varam būt šādā situācijā. Mēs varam paust savu solidaritāti, lai atbalstītu tos, kas ir nonākuši šādā situācijā - gan Ukrainas, gan Izraēlas tautu -, un darīt visu, lai šis karš pēc iespējas ātrāk beigtos," sacīja Saeimas priekšsēdētāja, paužot visdziļāko cieņu un līdzjūtību Izraēlas tautai.

Lai uzsvērtu, ka starptautiskā sabiedrība nedrīkst novērst uzmanību arī no notikumu attīstības Ukrainā, līdzās Izraēlas karogam izvietots Ukrainas karogs.

Parlamentā atgādina, ka Saeimas Ārlietu komisija sestdien pieņēma paziņojumu, kurā stingri un kategoriski nosoda "Hamas" teroristu veiktos uzbrukumus Izraēlai, apliecinot nelokāmu atbalstu Izraēlai un izsakot līdzjūtību uzbrukumu upuru tuviniekiem. Izraēlai ir tiesības uz pašaizsardzību, kā arī tiesības un pienākums aizstāvēt savus pilsoņus un valsti pret nāvējošiem terorisma aktiem, teikts paziņojumā.

Kā ziņots, "Hamas" un "Islāma džihāda" teroristi sestdienas rītā sāka iebrukumu Izraēlā, kura laikā noslepkavoti vismaz 700 izraēliešu.

17:50. Izraēlas armija pirmdien paziņojusi, ka nošāvusi vairākus bruņotus aizdomās turamos, kas iekļuvuši Izraēlā no Libānas. Armija paziņoja, ka karavīri turpina pārmeklēt teritoriju un operācijā iesaistīti helikopteri. Izraēlas mediji vēstīja, ka notikusi apšaude un iedzīvotājiem Izraēlas ziemeļos dots rīkojums palikt mājās un nedoties laukā uz ielas.

17:10. Eiropas Savienība (ES) ir apturējusi attīstības palīdzības maksājumus palestīniešiem, pirmdien paziņojis ES komisārs. "Visi maksājumi tiek nekavējoties apturēti. Visi projekti tiek pārskatīti. Visi jaunie budžeta priekšlikumi, tai skaitā 2023.gadam, atlikti līdz turpmākam paziņojumam. Visaptverošs visa portfeļa novērtējums," sociālajos medijos paziņoja ES paplašināšanās komisārs Olivērs Vārhelji. ES pārskatīs visu palīdzību palestīniešiem, kas ir aptuveni 691 miljons eiro.

16:25. Savienotās Valstis pirmdien apstiprinājušas deviņu ASV pilsoņu bojāeju karā starp Izraēlu un palestīniešu kaujiniekiem. Vairāki ASV pilsoņi ir bezvēsts pazuduši, un ASV sadarbojas ar Izraēlas partneriem, lai noskaidrotu viņu atrašanās vietu.

15:50 Izraēlas gaisa uzlidojumos Gazas joslā nogalināto cilvēkus skaits ir pārsniedzis 558 un vairāk nekā 2800 cilvēki ir ievainoti, pirmdien paziņojusi Gazas joslas Veselības ministrija.

15:12. Reaģējot uz palestīniešu kaujinieku negaidīto uzbrukumu Izraēlai, Austrijas valdība pirmdien nolēmusi apturēt attīstības palīdzību palestīniešu teritorijām. "Pagaidām mēs apturēsim visus attīstības palīdzības maksājumus," radio paziņoja Austrijas ārlietu ministrs Aleksandrs Šallenbergs, piebilstot, ka šis lēmums attieksies uz 19 miljoniem eiro.

14:27. Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri otrdien sapulcēsies uz ārkārtas sarunām, lai apspriestu situāciju Izraēlā un Gazas joslā, pirmdien paziņojis ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels.

13:37. No Izraēlas, kurai uzbrūk palestīniešu kaujinieku grupējums "Hamas", Lietuvā ar evakuācijas avioreisu plānots nogādāt gandrīz 170 Lietuvas pilsoņu, kuru vidū ir 40 svētceļnieku grupa, paziņoja čārterreisu brokerkompānija "Skyllence".

12:55. Palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamas" kaujinieki sestdien brīvdabas mūzikas festivālā netālu no Gazas joslas nogalinājuši aptuveni 250 cilvēkus, pirmdien paziņojis brīvprātīgais, kurš palīdzēja savākt līķus.

Nevalstiskās palīdzības organizācijas "Zaka" pārstāvis Moti Bukjins pavēstīja, ka festivāla norises vietā un tās tuvumā atrasti 200 līdz 250 cilvēku līķi. Viņš savas aplēses balstīja uz kravas automašīnu skaitu, kas aizveda līķus.

***

Kara izraisīšanā Izraēlā un Gazas joslā savu lomu spēlējusi arī Krievija, šādu vērtējumu aģentūrai LETA pauda pētniecības centra "Northern European Policy Centre" izveidotājs, bijušais Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks, komentējot notiekošo Izraēlā un tā ietekmi uz Krievijas sākto karu Ukrainā.

Pabriks ir pārliecināts, ka krīzes izraisīšanā Izraēlā un Gazas joslā savu lomu spēlējusi arī Krievija, bet jautājums, cik liela bijusi šī ietekme. Pēc viņa vārdiem, nav noliedzams, ka Krievijai iet grūti karā ar Ukrainu un tāpēc Krievijai vajag citas krīzes Rietumos, kas palīdzētu mazināt militāro, diplomātisko un politisko spiedienu no Rietumu puses.

***

Izraēlas armija pirmdien paziņojusi, ka pilnībā kontrolē apdzīvotās vietas valsts dienvidos pie Gazas joslas robežas.

Tomēr Izraēlas armijas preses pārstāvis Daniels Hagari piebilda, ka šajā teritorijā vēl var atrasties teroristi.

***

Krīze Izraēlā un Gazas joslā ir izdevīga Krievijai, turklāt nevar izslēgt, ka šī valsts bijusi līdzdalīga krīzes radīšanā, norāda NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Šobrīd nav skaidru faktu, ka Krievija simtprocentīgi arī bijusi līdzdalīga krīzes radīšanā, tomēr izslēgt šo faktoru nevarot. Tāpat esot skaidrs, ka grupējums "Hamas" bez Irānas atbalsta šādu uzbrukumu nevarētu izdarīt. "Vienlaikus redzam, ka pēdējā laikā Irānas un Krievijas savstarpējā sadarbība ir augusi, līdz ar to tādu variantu izslēgt nevar," uzsvēra Sārts.

***

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs šodien telefonsarunā ar Izraēlas prezidentu Ichaku Hercogu apliecinājis Latvijas solidaritāti ar Izraēlas tautu.

Kā informē Rinkēviča padomnieks Mārtiņš Drēģeris, Rinkēvičs izteica līdzjūtību teroristu uzbrukumu upuriem un viņu ģimenes locekļiem, kā arī stingri nosodīja necilvēciskos teroristu uzbrukumus pret Izraēlas civiliedzīvotājiem.

***

Pirmdienas rītā turpinās izraēliešu kaujas ar palestīniešu kaujiniekiem septiņās vai astoņās apdzīvotajās vietās Izraēlas teritorijā pie robežas ar Gazas joslu.

***

Izraēliešu aviācija un artilērija naktī uz pirmdienu devusi triecienus 500 mērķiem Gazas joslā, kas saistīti ar palestīniešu islāmistu grupējumiem "Hamas" un "Islāma džihāds", paziņojusi Izraēlas armija.

Šāviņi trāpījuši vairākām daudzstāvu ēkām, tajā skaitā "Hamas" politbiroja locekļa Ravi Muštahas rezidencei, kurā atradies grupējuma kaujinieku komandpunkts, no kura vadīts iebrukums Izraēlā, teikts armijas paziņojumā.

***

Latvijas vēstniecībā Izraēlā aizvadītajā nedēļas nogalē, kad šo valsti satricināja islāmistu grupējuma "Hamas" kaujinieku sarīkoti raķešu uzbrukumi, konsultatīvos nolūkos vērsušies aptuveni 65 Latvijas valstpiederīgie, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pavēstīja Latvijas vēstnieks Izraēlā Aivars Groza.

Viņš stāstīja, ka Izraēlā pastāvīgi uzturas ap 5000 Latvijas valstspiederīgo, kuriem lielākoties ir dubultpilsonība. Šie cilvēki zina, kā ir jārīkojas situācijās, kad atskan trauksmes sirēnas.

***

Reaģējot uz palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamas" sarīkotajiem uzbrukumiem Izraēlai, vairākās ASV pilsētās savstarpēji konkurējošas demonstrācijas svētdien rīkojuši izraēliešu un palestīniešu atbalstītāji. Ņujorkā netālu no ANO mītnes pēc tam, kad liels skaits palestīniešu atbalstītāju sapulcējās Taimskvērā, starp pretējo nometņu demonstrantiem izcēlušās sadursmes.

***

"Hamas" un grupējuma "Islāma džihāds" kaujinieki paziņojuši, ka sagrābuši vairāk nekā 130 ķīlniekus, kas nogādāti Gazas joslā. Viņu vidū ir gan militārpersonas, gan civilisti, tajā skaitā sievietes, bērni un gados veci cilvēki.

***

Kopš palestīniešu islāmistu grupējums "Hamas" sestdienas rītā uzsāka uzbrukumu Izraēlai, gājuši bojā jau vairāk nekā 700 izraēliešu, liecina dati, kurus pirmdien publicējusi Izraēlas armija. Nogalināto vidū tikai 44 ir militārpersonas. Vēl 2150 cilvēki uzbrukumos ir ievainoti.

Svarīgākais