Ukrainas kara 593. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:14]

© AP/Scanpix/LETA

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 9.oktobrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:14 Pēc panākumiem pilsētas dienvidu flangā Ukrainas aizsargi spēra svarīgu soli, lai daļēji aplenktu Doņeckas apgabala Bahmutu. Par to runāja militārists un politologs Kirils Sazonovs.

Kā viņš atzīmēja 24. kanālā, lai pilsētu ievestu puslokā, Ukrainas militārpersonām vēl ir jāizveido kontrole pār diviem lielceļiem.

Vispārējā situācija Bahmutas virzienā ir diezgan sarežģīta. Krievu okupanti cenšas virzīties uz priekšu ziemeļu flangā, lai sasniegtu Časovjaru. Šī pilsēta atrodas augstienē, un tāpēc tās sagrābšana spēs uzlabot Bahmutas iebrucēju stāvokli.

21:40 Taurides virzienā kopējie Krievijas armijas zaudējumi diennaktī sastādīja 147 cilvēkus, tika iznīcinātas 6 ienaidnieka militārās tehnikas vienības. Par to paziņojis karaspēka operatīvi stratēģiskās grupas "Tavria" komandieris brigādes ģenerālis Aleksandrs Tarnavskis.

20:23 Austrumos militāro sadursmju aktivitāte ir samazinājusies intensīvo lietusgāžu dēļ, bet ienaidnieks tuvāko nedēļu laikā centīsies pastiprināt savus spēkus šeit, sacīja Ukrainas Bruņoto spēku Austrumu spēku grupas preses sekretārs Iļja Jevlašs

19:50 Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vasilijs Ņebenza izcēlās ar jaunu maldīgu paziņojumu par karu, kas izvērsts pret Ukrainu. Šoreiz viņš mēģināja “attaisnot” Krievijas triecienu Grozai Harkovas apgabalā, kur okupanti nogalināja vairāk nekā 50 cilvēkus.

19:17 Krievu okupācijas spēki ir pastiprinājuši uzbrukumus Marinska virzienā. Marinka ir praktiski pilnībā iznīcināta, Ukrainas aizstāvji aizstāvas māju drupās.

18:00. Okupanti izpostījuši vairāk kā 1,7 tūkstošus kultūras objektus Ukrainā, vēsta pravda.com.

16:40 Ukrainā mīnas apdraud aptuveni sešus miljonus cilvēku, paziņojis Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs. Ukrainā mīnas jau ir nogalinājušas aptuveni 250 cilvēkus, bet vairāk nekā 500 cilvēki ir guvuši ievainojumus un sakropļojumus. Ja nekas netiks darīts vai tiks izmantotas standarta tehnoloģijas, mīnas Ukrainā ievainos vai nogalinās vēl aptuveni 9000 cilvēku, brīdināja Šmihaļs. Saskaņā ar dažādām aplēsēm, lai attīrītu Ukrainu no mīnām, būs vajadzīgi vismaz desmit gadi.

15:41. Eiropas Komisija: Situācija Izraēlā nemazinās atbalstu Ukrainai.

14:30. Ukrainas ārlietu ministrs Dmitrijs Kuļeba uzskata: "Ja Ukraina zaudēs Krievijai, tas būs Eiropas gals.".

12:49. Svētdien, 8. oktobrī, dievkalpojuma laikā pie Hersonas Vissvētākās Jaunavas Marijas Piedzimšanas baznīcas atskanējuši vairāki sprādzieni. Mediji ziņo, ka pie baznīcas uzsprāguši vairāki lādiņi. Mazajā baznīcā bija daudz cilvēku, no kuriem divi tika ievainoti, informē pravda.com.ua.

12:20. Krievijas Federālais drošības dienests sācis krimināllietu par valsts nodevību pret Ukrainas bijušā prezidenta Petro Porošenko advokātu Iļju Novikovu, ziņo pravda.com.ua. Krievijas Federālais drošības dienests vēsta, ka Novikovs pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā "brīvprātīgi pameta Krievijas teritoriju, iestājās Ukrainas armijas rindās un līdz šim piedalās tās aktivitātēs".

11:40. Krievijas izvērstajam karam pret Ukrainu Eiropā ir eksistenciāla nozīme. Eiropieši nevar atļauties to neuzvarēt kopā ar Ukrainu, intervijā "Forbes" sacīja Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

10:50. Aizvadītajā diennaktī, 8.oktobrī, Krievijas armijas uzbrukumos nogalināti vismaz divi Ukrainas civiliedzīvotāji un ievainoti vēl 22 cilvēki, ziņo pravda.com.ua.

09:13. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 282 630 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 350 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 4823 tankus, 9126 bruņutransportierus, 6706 lielgabalus, 808 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 543 zenītartilērijas iekārtas, 315 lidmašīnas, 316 helikopterus, 5190 bezpilota lidaparātus, 1530 spārnotās raķetes, 20 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 9113 automobiļus un autocisternas, kā arī 959 specializētās tehnikas vienības.

08:45. Ukrainas armija šoziem aktīvi izmantos savus spēkus, lai aizsargātu enerģētikas sektoru, valsts stratēģiskos objektus un kritiskās infrastruktūras objektus, vēstīts pravda.com.ua.

07:10. Svētdien, 8. oktobrī, Hersonas apgabala Antonivkas apmetnē Krievijas sarīkotajā apšaudē gājis bojā vīrietis, ziņo pravda.com.ua.

00:10. Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks Mārcis Balodis uzsver, ka Krievijas retorika par kodolieročiem ir saistīta ar sabiedrību ietekmēšanu un iebiedēšanu. To Krievija sāka aktīvi darīt pēc kara sākuma Ukrainā, kad regulāri parādījās vāji slēpti draudi un kodolieroču žvadzināšana. Laika gaitā tas būtisku efektu nav devis.

"Interesanti, ka šāda Krievijas uzvedība ir normalizējusi jautājumus par kodolieročiem un to pielietošanu, kas agrāk bija tabu temats. Kopumā var teikt, ka Krievijas pirmais mērķis ir panākt, lai Krievija netiek aizmirsta un ar to ir jārēķinās, jārunā, savukārt otrs mērķis ir iebiedēt sabiedrības galvenokārt Rietumvalstīs," sacīja Balodis.

Viņš norādīja, ka ar šādu retoriku plānots vairot iedzīvotāju nedrošību, bailes un neskaidrību par notiekošo, lai Rietumvalstīs palielinātos uzskats, ka ar Krieviju jāsēžas pie sarunu galda. Iespējams, ka tādā gadījumā Krievija mēģinātu tirgoties un uzstādīt noteikumus - ja Rietumvalstis vēlas, ka Krievija sadarbojas kaut kādos jautājumos, Rietumvalstīm kaut kas jādod pretī.