Ukrainas kara 591. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:22]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 7.oktobrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:22. Daugavpils teātra vadītājs Oļegs Šapošņikovs aicina Ukrainas vēstniecība Latvijā atsaukt valsts teātri nomelnojošu informāciju.

Ukrainas vēstniecība Latvijā nosoda ukraiņu dramaturga Alekseja Kuraļeha lugas "Pamiers" iestudējuma izrādīšanu Daugavpils teātrī. Vēstniecības ieskatā luga, kas ataino notikumus Doņeckā 2014.gadā, ir balstīta Krievijas propagandā un ir Krievijas "maigās varas" izpausme.

Kā aģentūrai LETA norādīja Šapošņikovs, Daugavpils teātris respektē Ukrainas vēstniecības viedokli, tomēr tas kategoriskai noraida apgalvojumu, ka ar iestudējumu tiek izplatīti Krievijas propagandas elementi. Šajā informācijā Šapošņikovs saskata Daugavpils teātra tēla nomelnošanu sabiedrības acīs.

Viņš uzsvēra, ka radošā komanda strādāja pie šīs izrādes ar lielu entuziasmu. Iestudēšanas procesā iesaistītie teātra profesionāļi lugas tekstā nevienā teikumā nesaskatīja propagandas vēstījumu.

18:32. Pēc nesenās Krievijas un Ziemeļkorejas līderu Vladimira Putina un Kima Čenuna tikšanās strauji pieaugusi kravas vilcienu satiksme starp Ziemeļkoreju un Krieviju, kas liecina par iespējamām ieroču piegādēm, teikts Vašingtonā bāzētās analītiskās grupas "Beyond Parallel" jaunākajā ziņojumā.

Augstas izšķirtspējas satelītuzņēmumi atklāj vismaz 70 kravas vagonus Ziemeļkorejas pierobežas Tumangangas dzelzceļa stacijā, un šis skaits ir bezprecedenta, pat salīdzinot ar līmeni pirms tikšanās.

Ziņojumā teikts, ka iepriekšējo piecu gadu laikā dzelzceļa stacijā nebija redzēti vairāk par 20 vagoniem.

Šī aktivitāte "visticamāk norāda uz Ziemeļkorejas ieroču un munīcijas piegādi Krievijai", tomēr transporta konteineru segums neļauj "pārliecinoši identificēt" to saturu, teikts ziņojumā.

16:48. Neskatoties uz budžeta krīzi, ASV nākamnedēļ paziņos par jaunu militārās palīdzības paketi Ukrainai 200 miljonu dolāru apmērā, ziņo aģentūra "Reuters".

Pēc tās informācijas, Kijiva saņems munīciju un tehniku, kas bija jau iepriekšējās paketēs. ASV par šo lēmumu paziņos 11.oktobrī Briselē kontaktgrupas sanāksmē par ieroču piegādēm Ukrainai. Nauda tiks piešķirta no Pentagona atlikušajiem 5,4 miljardiem dolāru, kas kļuva pieejami pēc Ukrainai piegādāto ieroču izmaksu pārvērtēšanas.

14:50. Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 4800 tankus, 9102 bruņutransportierus, 6688 lielgabalus, 808 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 541 zenītartilērijas iekārtu, 315 lidmašīnas, 316 helikopterus, 5185 bezpilota lidaparātus, 1530 spārnotās raķetes, 20 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 9073 automobiļus un autocisternas, kā arī 956 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

13:17.Krievijas spēki naktī uz sestdienu apšaudījuši Odesas apgabalu ar virsskaņas pretkuģu raķetēm "Oniks", kas tika izšautas no krasta raķešu kompleksa "Bastion" pagaidu okupētajā Krimā, paziņoja Ukrainas dienvidu aizsardzības spēki.

Raķetes trāpījušas pansionāta ēkai un graudu noliktavai. Raķešu atlūzas un sprādziena vilnis izraisīja ugunsgrēku garāžu kooperatīvajā sabiedrībā un nodarīja bojājumus vairākām daudzdzīvokļu mājām.

Odesas apgabala militārās pārvaldes vadītājs Olehs Kipers paziņoja, ka cietuši četri cilvēki, kurus savainoja stikla atlūzas. Viņiem sniegta medicīniskā palīdzība.

11:22. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 281 700 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 610 iebrucēji.

10:19. Pētniecības centra "Northern European Policy Centre" izveidotājs, bijušais Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzskata, ka Krievija cenšas noturēt karu līdz nākamgad paredzētajām ASV prezidenta vēlēšanām, jo cer, ka, mainoties ASV vadībai, varētu samazināties palīdzība Ukrainai. "Jebkura ieroču piegādes atbalsta novilcināšana vai viedokļa mīkstināšanu attiecībā uz Krieviju mazina Ukrainas militārās veiksmes," uzsvēra Pabriks.

09:09. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piektdien aicināja nodrošināt labāku aizsardzību Ukrainas enerģētikas sistēmai gaidāmajā ziemā, jo ir gaidāma Krievijas uzbrukumu turpināšanās.

"Ir ļoti svarīgi uzvarēt šajā ziemā, pārvarēt visas grūtības un sniegt aizsardzību mūsu tautai," Zelenskis sacīja savā ikdienas videouzrunā.

00:10. Ukrainas vēstniecība Latvijā nosoda ukraiņu dramaturga Alekseja Kuraļeha lugas "Pamiers" iestudējuma izrādīšanu Daugavpils teātrī, liecina vēstniecības ieraksts sociālajā tīklā "Facebook".

Vēstniecības ieskatā luga, kas ataino notikumus Doņeckā 2014.gadā, ir balstīta Krievijas propagandā un ir Krievijas "maigās varas" izpausme.

Ierakstā skaidrots, ka luga balstīta Kremļa vēstījumā, tostarp satur tādus propagandas elementus kā "brālības karu" un "brālīgās tautas", kā arī skatītājiem pauž vēstījumu, ka kara vaina vienādi meklējama abās konflikta pusēs.

Krievija kā agresorvalsts lugā neesot minēta. Tāpat lugā neesot minēta ukraiņu cīņa par brīvību, neatkarību un teritoriālo integritāti.