ASV atsāks venecuēliešu migrantu izraidīšanu no valsts

© Reuters/Scanpix/Leta

ASV atsāks tiešos avioreisus uz Venecuēlu imigrantu izraidīšanai uz viņu dzimteni, ceturtdien paziņoja Baltā nama amatpersonas.

Vašingtonas administrācija gadiem ilgi bija apturējusi migrantu atpakaļsūtīšanu uz Venecuēlu, ņemot vērā politisko un ekonomisko nestabilitāti šajā Dienvidamerikas valstī, un vēl arvien saglabā sankcijas pret Karakasu.

"Šodien Savienotās Valstis paziņo par izraidīšanas lidojumu atsākšanu uz Venecuēlu," sacīja augsta Baltā nama amatpersona.

"Tas notiek pēc Venecuēlas varas iestāžu lēmuma uzņemt atpakaļ savus pilsoņus."

Šis ASV solis skars Venecuēlas pilsoņus, kas nelegāli ieradušies ASV kopš 31.jūlija, un pirmais lidojums notiks "tuvāko dienu laikā", sacīja amatpersona.

Septembrī vien ASV dienvidu robežu ar Meksiku šķērsoja apmēram 50 000 venecuēliešu, ziņoja telekanāls "CBS News".

ASV valdība septembrī paziņoja, ka atļaus 472 000 venecuēliešu, kas ieradušies pirms 31.jūlija, legāli uzturēties un strādāt uz 18 mēnešiem, ņemot vērā nedrošos apstākļus Venecuēlā.

Venecuēlas kreisais prezidents Nikolass Maduro pēdējoreiz uzvarēja vēlēšanās 2018.gadā, kuras starptautiskā līmenī tika kritizētas par pārkāpumiem.

ASV toreiz pasludināja Maduro prezidentūru par neleģitīmu un atzina par prezidentu opozīcijas līderi Huanu Gvaido, kā arī noteica sankcijas pret Venecuēlu, tostarp tās ienesīgo naftas rūpniecību. Gvaido neizdevās pārņemt kontroli pār valsti, un opozīcija pērnā gada beigās likvidēja Gvaido vadīto pagaidu valdību.

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija pērn apstiprināja uzņēmuma "Chevron" naftas ieguves projektu Venecuēlā un pauda gatavību tālāk mīkstināt sankcijas apmaiņā pret progresu.

Paziņojums par venecuēliešu izraidīšanu izskanējis tajā pašā dienā, kad Baidena administrācija paziņoja par ASV robežmūra pagarināšanu uz robežas ar Meksiku.