Turcijas uzlidojumos kurdiem Sīrijā divi nogalinātie

© AFP/Scanpix/Leta

Turcijas gaisa triecienos pret kurdu mērķiem Sīrijas ziemeļaustrumos nogalināti divi cilvēki, paziņoja Lielbritānijā bāzētā nevalstiskā organizācija "Syrian Observatory for Human Rights".

Vienā no triecieniem kurdu kontrolētajā Hasakehas reģionā tika trāpīts automašīnai, nogalinot divus cilvēkus, atsaucoties uz avotiem, kas atrodas uz vietas, ziņoja organizācija.

Triecienu automašīnai apstiprināja arī ASV atbalstītā koalīcija Sīrijā, kurā dominē kurdi.

Citā triecienā "turku bezpilota lidaparāti uzbrukuma rūpnīcai uz ziemeļiem no Hasakehas, ievainojot trīs darbiniekus," paziņoja kurdu vadīto Sīrijas demokrātisko spēku preses pārstāvis Farhads Šami.

Viņš norādīja, ka "pēc Turcijas izteiktajiem draudiem" bijuši intensīvi uzlidojumi autonomajai kurdu pārvaldītajai teritorijai Sīrijas ziemeļaustrumos.

Turcija arī kopš svētdienas veic triecienus "Kurdistānas Strādnieku partijas" (PKK) pozīcijām Irākas ziemeļos, kas seko uzbrukumam Ankarā, kurā tika ievainoti divi policisti un par kuru atbildību uzņēmās PKK.

Turcijas ārlietu ministrs Hakans Fidans pieļāva, ka uzbrucēji ir apmācīti Sīrijā un brīdināja par atbildes pasākumiem pret kurdu kaujiniekiem Sīrijas ziemeļaustrumos.

Sīrijas demokrātisko spēku komandieris Mazlums Abdi trešdien noliedza apsūdzības, sakot, ka "Turcija meklē ieganstu, lai likumīgi pamatotu uzbrukumu turpināšanu mūsu reģionam un sāktu jaunu militāru agresiju".

Demokrātiskās savienības partija, kuras bruņotais atzars ar ASV atbalstu vadīja cīņu pret grupējumu "Islāma valsts", ceturtdien pauda, ka "Turcijas ārlietu ministra paziņojumi ir pielīdzināmi kara pieteikumam".

Partija aicināja starptautisko koalīciju, kas ir pret "Islāma valsti", "ieņemt pozīciju" un nostāties tās pusē.

Kurdu spēki vadīja ofensīvu, kurā 2019.gadā tika sakauti "Islāma valsts" džihādisti Sīrijā. Tos joprojām atbalsta ASV un tie kontrolē pusautonomu kurdu teritoriju kara plosītās Sīrijas ziemeļaustrumos, kuriem Turcija regulāri uzbrūk ar bezpilota lidaparātiem.

2016.-2019.gadā Turcija pret kurdu spēkiem Sīrijas ziemeļos veica trīs plašas operācijas.

Pasaulē

Francijā parlamenta ārkārtas vēlēšanu otrā kārtā svētdien uzvarējusi plaša kreiso spēku koalīcija, apsteidzot gan prezidenta Emanuela Makrona centristus, gan galēji labējos, taču neviena grupa nav ieguvusi absolūto vairākumu, liecina pirmdien publicētie galīgie rezultāti.

Svarīgākais