Baidens dod mājienu par Kongresa apiešanu palīdzības sniegšanā Ukrainai

© Scanpix/ZUMA Press

ASV Kongresam vilcinoties atbalstīt palīdzību Ukrainai, ASV prezidents Džo Baidens trešdien paziņojis, ka teiks svarīgu runu par šo jautājumu, un izteicās, ka iespējams ir vēl kāds cits veids, kā nodrošināt atbalstu Kijivai.

"Es pavisam drīz paziņošu par svarīgu runu, ko grasos teikt par šo jautājumu, un par to, kāpēc Savienotajām Valstīm un mūsu sabiedrotajiem ir ārkārtīgi svarīgi, lai mēs pildītu savas saistības" attiecībā uz Ukrainu, žurnālistiem Baltajā namā paziņoja Baidens.

Baltā nama amatpersonas atteicās atklāt, kad tieši gaidāma Baidena runa. Prezidents sīkāk nepaskaidroja, kādu alternatīvu metodi viņš apsver, lai nodrošinātu papildu militāro palīdzību Ukrainai.

"Ir vēl kāds cits veids, kā mēs varētu atrast finansējumu, bet es šobrīd tajā neiedziļināšos," sacīja prezidents.

Jau ziņots, ka dziļi polarizētais Kongress, nespējot vienoties par budžeta projektu, sestdien novērsa valdības iestāžu darba apturēšanu, pēdējā brīdī pieņemot likumu, kas saglabā federālās valdības finansējumu vēl 45 dienas. Taču šis likums neparedz palīdzību Ukrainai, un labējā spārna republikāņi arvien biežāk pauž pretestību papildu finansējuma piešķiršanai Kijivai.

Baidens sacīja, ka pretestība viņu neuztrauc, jo gan demokrātu, gan republikāņu vidū joprojām ir plašs atbalsts palīdzības sniegšanai Ukrainai.