Ukrainas kara 589. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:45]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 5.oktobrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:45. Ukrainas Gaisa spēki ziņo par iespējamu Shahed raķešu palaišanu no dienvidiem. Aptuvenais uzlidojuma brīdinājuma laiks dienvidu reģionos ir 23:20, vēsta pravda.com.ua.

22:10. Berlīne gatavo nodošanai Kijivai vēl vienu pretgaisa aizsardzības sistēmu "Patriot", ceturtdien pēc tikšanās ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu samitā Spānijā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

21:00. Starptautiskajai sabiedrībai ir jāpastiprina spiediens un jāturpina pieprasīt atbildību no Krievijas, kas pašlaik sagādā lielākos tiešos draudus Eiropai un tās drošībai, kā arī jāturpina civilais, militārais un finansiālais atbalsts Ukrainai, šādu nostāju Eiropas politiskās kopienas (EPK) līderu sanāksmē Granadā, Spānijā pauda Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

20:00. Vācijas policija kratīšanā savrupmājā pie Tegernzē ezera Bavārijā ceturtdien konfiscējusi luksusa klases automašīnas un citus priekšmetus, kas saistīti ar kādu krievu oligarhu. Īpašumu pārmeklēja aptuveni 30 izmeklētāji. Oligarha identitāte netiek atklāta. Luksusa automašīnas, kas jaunas katra maksā simtiem tūkstošiem eiro, tika konfiscētas un evakuētas, lai novērstu to iespējamo pārdošanu, paziņoja Sankciju izpildes centrālā biroja preses pārstāvis.

18:42. Jaunākā informācija liecina, ka krievu raķešu triecienā Harkivas apgabalā ceturtdien nogalināts vismaz 51 cilvēks.

"Nežēlīgais krievu noziegums, šaujot ar raķeti uz vienkāršu pārtikas veikalu, ir pilnībā apzināts terorakts," teikts Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska paziņojumā.

17:44. Krievu raķešu triecienā Harkivas apgabalā ceturtdien nogalināti vismaz 49 cilvēki, ziņo Ukrainas amatpersonas.

Krievu raķete trāpījusi Kupjanskas rajonā Grozas ciemā esošai kafejnīcai, kurā tobrīd noticis bēru mielasts.

Starp bojāgājušajiem ir arī sešus gadus vecs bērns. Vēl septiņi cilvēki guvuši smagus ievainojumus.

16:55. Otrdien Terehovas robežkontroles punktā aizturētas divas Ukrainas pilsones, kuras mēģināja piekukuļot robežsargus, aģentūru LETA informēja Valsts robežsardzē.

Sievietes robežpārbaudes laikā robežsargiem uzrādīja Ukrainas pilsoņu pases, no kurām vienā bija ievietota 100 ASV dolāru banknote. Būdamas abas manāmā alkohola reibumā, sievietes mēģināja uzpirkt robežsargus, lai viņām ļautu valsts robežu šķērsot ārpus rindas.

16:07. Latvija turpinās sniegt visu nepieciešamo palīdzību Ukrainai veselības aprūpes jomā, šodien tikšanās laikā ar Ukrainas vēstnieku Latvijā Anatoliju Kucevolu apliecināja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Kā aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM), ministrs uzskata, ka gan praktisks, gan morāls atbalsts ir jāsniedz Ukrainai katru dienu, un šobrīd pastāv iespējas iesaistīt arī privāto sektoru.

15:06. Ukrainas atjaunošanā jāizmanto Eiropas Savienības (ES) stratēģijas Baltijas jūras reģionam paredzētie instrumenti, uzsvēra ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV), kurš šodien atklāja 14.ES stratēģijas Baltijas jūras reģionam (ESSBJR) veltīto ikgadējo forumu "Drošs un ilgtspējīgs Baltijas jūras reģions nākamajām paaudzēm".

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀK), Kariņš pasākumā uzsvēra, ka sadarbībai Baltijas jūras reģionā ir sena vēsture un patlaban sadarbība ir svarīgāka nekā jebkad. "Tikai darbojoties kopā, var veiksmīgi risināt mūsdienu izaicinājumus - drošību, klimata pārmaiņas, energoneatkarību un jaunatnes iesaisti," savā atklāšanas uzrunā atgādināja Kariņš.

13:42. Vācijas kanclers Olafs Šolcs iebilst pret spārnoto raķešu "Taurus" piegādi Ukrainai, lai gan Ukrainas līderi vairākkārt ir lūguši tādus tālas darbības ieročus, ceturtdien ziņu aģentūrai DPA apstiprināja anonīmi avoti Vācijas valdībā.

Kā atklāja avoti, Šolcs ir gatavs jautājumu par "Taurus" piegādēm Ukrainai izskatīt kaut kad vēlāk, tomēr pašlaik viņš neatļaus Vācijā ražoto raķešu piegādi ukraiņiem. Tikmēr Vācija plāno turpināt piegādāt Ukrainai artilērijas un pretgaisa aizsardzības sistēmas, DPA teica anonīmi avoti. Laikraksts "Bild" trešdien vēstīja, ka Vācija jau ir informējusi Kijivu par savu lēmumu.

12:49. Vismaz desmit Melnās jūras flotes kuģi no īslaicīgi okupētās Krimas pārcelti uz Novorosijsku Krievijas Krasnodaras reģionā, vēsta ASV Kara pētniecības institūta analītiķi. Institūta analītiķu vērtējumā, Krievijas spēki tā cenšas pasargāt kuģus no turpmākiem Ukrainas triecieniem pret Krievijas objektiem okupētajā Krimā.

11:15. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien paziņoja, ka piedalās Eiropas līderu sanāksmē Spānijas dienvidu pilsētā Granadā, "lai nodrošinātu mūsu kopīgo Eiropas māju drošību un stabilitāti". "Ukrainai šajā jomā ir būtiski ierosinājumi," viņš rakstīja platformā "X", kas agrāk bija pazīstama kā "Twitter".

Zelenskis pauda vēlmi samitā koncentrēties uz Melnās jūras reģionu, globālās pārtikas drošību un kuģošanas brīvību.

10:43. Pērn 29.jūlijā Oleņivkas cietuma traģēdiju, kad okupētajā Doneckas apgabalā tika nogalināts vismaz 51 ieslodzītais ukraiņu karavīrs, neizraisīja Ukrainas spēku raidītas raķetes no HIMARS, secinājusi Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) izmeklēšanas komisija.

ANO Tiesību uzraudzības misijas Ukrainā ziņojumā pausts, ka izmeklēšana par Oleņivkā notikušo turpinās un ir vajadzīga plašāka informācija, lai noskaidrotu konkrētus apstākļus un atbildīgos.

10:17. Krievijā un tās pagaidu okupētajās teritorijās Ukrainā ir vismaz 70 nometnes, kur Krievija piespiedu kārtā pārmāca deportētos ukraiņu bērnus ar mērķi atņemt tiem nacionālo identitāti, paziņoja Ukrainas Augstākās radas pilnvarotais cilvēktiesību jautājumos Dmitro Lubinecs.

10:00. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 280 470 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 580 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 4757 tankus, 9052 bruņutransportierus, 6643 lielgabalus, 804 daudzlādiņu reaktīvo iekārtu, 540 zenītartilērijas iekārtas, 315 lidmašīnas, 316 helikopterus, 5121 bezpilota lidaparātu, 1530 spārnotās raķetes, 20 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 8980 automobiļus un autocisternas, kā arī 948 specializētās tehnikas vienības.

09:34. Naktī uz ceturtdienu Krievija rīkojusi plašu uzbrukumu Ukrainai ar trieciendroniem "Shahed", paziņoja Ukrainas dienvidu aizsardzības spēku preses centra vadītāja Natālija Humeņuka. Viņa informēja, ka tikai valsts dienvidos notriekti 24 "Shahed". Kā pavēstīja Ukrainas ģenerālštābs, pavisam Krievija raidījusi 29 "Shahed".

09:10. Kopš karadarbības sākuma Ukrainā cietušas 18 lidostas un civilie lidlauki, 344 tilti un tiltu pārejas, valsts un vietējas nozīmes autoceļi vairāk nekā 25 000 kilometru garumā.

08:42. Krievijas iebrukuma nodarīto tiešo dokumentēto zaudējumu Ukrainas infrastruktūrai apmērs sasniedzis 151,2 miljardus ASV dolāru (144 miljardus eiro), kas ir par 700 miljoniem dolāru vairāk nekā jūnijā, liecina Kijivas Ekonomikas skolas (KES) jaunākie dati, kas apkopoti līdz šā gada 1.septembrim.

Kā aplēsusi KES, visvairāk zaudējumu karš radījis dzīvojamajam fondam, kas līdz 1.septembrim sasnieguši 55,9 miljardus ASV dolāru. Kaujas darbību rezultātā sagrauti vai bojāti 167 200 dzīvojamā fonda objekti, no kuriem 147 800 ir privātmājas, 19 100 - daudzdzīvokļu mājas un 350 - kopmītņu ēkas.

08:10. Aizvadītajās dienās Ukrainas spēki nedaudz pavirzījušies uz priekšu uzbrukumos Bahmutas pievārtē un Zaporižjas apgabala rietumos, secinājuši ASV Kara pētniecības institūta (ISW) analītiķi.

Institūta ziņojumā par situāciju frontē norādīts, ka Ukrainas spēki turpina sauszemes uzbrukumus pie dzelzceļa līnijas starp Kliščijivku, kas atrodas septiņus kilometrus uz dienvidrietumiem no Bahmutas, un Andrijivku, kas atrodas desmit kilometrus uz dienvidrietumiem no Bahmutas. Ukrainas armijas ģenerālštābs paziņojis par daļējiem ukraiņu panākumiem šo apdzīvoto vietu tuvumā.

07:09. ASV un Eiropas Savienība (ES) pēta, kāds ir juridiskais pamats izmantot iesaldētos Krievijas aktīvus 300 miljardu dolāru apmērā Ukrainas atjaunošanai, trešdien paziņoja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

"Manuprāt, ja tu kaut ko salauzi, tad tu maksā. Un, ja krievi salauza, viņiem par to ir jāmaksā. Un viens no veidiem, kā to izdarīt, ir tieši šie aktīvi. Mums ir jāpārliecinās, ka tam ir juridisks pamats. Kā jau minēju, tā kā lielākā daļa šo aktīvu atrodas Eiropā, arī eiropiešiem ir jābūt pārliecinātiem, ka tam ir juridisks pamats," pavēstīja Blinkens, norādot, ka runa ir par 300 miljardiem ASV dolāru.

04:55. Polija nākamgad sāks samazināt palīdzību ukraiņu bēgļiem, trešdien intervijā Polijas ziņu aģentūrai PAP sacīja Polijas valdības preses sekretārs Pjotrs Millers. Polijas tabloīds "Super Express" ir publicējis "Pollster Research Institute" veiktas aptaujas rezultātus, kas liecina, ka poļu entuziasms saistībā ar finansiālo palīdzību ukraiņu bēgļiem ir ievērojami krities.

04:10. Slovākijas prezidente Zuzana Čaputova ir iebildusi pret jaunas militārās palīdzības paketes piešķiršanu Ukrainai, kā iemeslu minot prokrieviskā ekspremjera Roberta Fico partijas "Virziens - sociāldemokrātija" ("Smer-SD") uzvaru parlamenta vēlēšanās, ziņoja Slovākijas dienas laikraksts un ziņu vietne "Dennik N".

Slovākijas Aizsardzības ministrija izveidoja jaunu militārās palīdzības paketi Ukrainai vēl premjerministra Ļudovita Odora tehnokrātiskās valdības laikā un tad būtu varējusi to nodot Ukrainai, bet Čaputova iebildusi pret to, ziņoja "Dennik N" žurnālisti.

02:00. Lielbritānijas valdība trešdien brīdināja, ka Krievija varētu uzbrukt civiliem kravas kuģiem Melnajā jūrā, izliekot jūras mīnas to ceļā uz Ukrainas ostām un pēc tam vainojot Ukrainu.

00:10. Savienotās Valstis nodevušas Ukrainai Irānā ražotu munīciju, kas tika konfiscēta kā kontrabanda.

Saskaņā ar ASV armijas Centrālās pavēlniecības paziņojumu "2023.gada 2.oktobrī ASV valdība nodeva Ukrainas bruņotajiem spēkiem aptuveni 1,1 miljonu patronu ar kalibru 7,62 milimetri".

Svarīgākais