Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Nevalstiskā organizācija Igaunijā veikusi vērienīgu krāpšanu, aicinot iedzīvotājus ziedot Ukrainas atbalstam

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Igaunijas Policijas un robežsardzes departamentam ir aizdomas par krāpniecību īpaši lielā apmērā, ko nevalstiskā organizācija "Infograafika ja Ergonoomika Instituut" ("Inforgrafikas un ekonomikas institūts") un tā vienīgais valdes loceklis Anrī Laupmā veicis ziedojumu Ukrainai vākšanas platformā "Toeta.me", vēsta portāls "Rus.Postimees.ee".

Igaunijas Ziemeļu apgabala prokurore Anneli Masinga portālam sacīja, ka septembra vidū Policijas un robežsardzes departaments un prokuratūra saņēma informāciju par līdzekļu izkrāpšanu ziedojumu vākšanas platformā "Toeta.me" īstenotas labdarības kampaņas laikā.

Par notikušo ierosināta krimināllieta, un jau nākamajā dienā platformas pārvaldniekam - "Infograafika ja Ergonoomika Instituut" un Laupmā - tika izvirzītas aizdomas par līdzekļu izkrāpšanu lielā apmērā, klāstīja prokurore.

Viņa uzsvēra, ka runa ir par sākotnējām aizdomām, kas lietas virzības laikā var mainīties. "Tādēļ pašreizējā posmā prokuratūra nevar publiskot precīzu nodarītā kaitējuma apmēru vai komentēt citas izmeklēšanas detaļas," piebilda Masinga.

Igaunijas sabiedriskās raidorganizācijas ERR rīcībā esošā informācija liecina, ka platformā saziedotos līdzekļus kampaņas organizatori nesaņēma Ukrainai paredzētu bezpilota lidaparātu iegādei. Pēc kampaņas beigām tās organizatori nesekmīgi centās no Laupmā saņemt vairāk nekā 220 000 eiro, kurus bija ziedojuši nepilni 4000 cilvēku.

Ziedojumu vākšanas kampaņu bezpilota lidaparātu iegādei organizēja mūziķis un rakstnieks Rojs Straiders un Igaunijas parlamenta deputāti Ēriks Nīless Kross un Juku Kalle Raids, kuri 23.augustā preses relīzē informēja par labdarības kampaņas, kas īstenota ar "Toeta.me" starpniecību, noslēgumu.

Labdarības kampaņas laikā tika vākti līdzekļi, lai Ukrainas vajadzībām iegādātos Igaunijas kompānijas "Threod Systems" ražotu 21 bezpilota lidaparātu, kas aprīkots ar aizsardzību pret GPS signāla traucējumiem.