Krievi, kas pastrādājuši noziegumus, tiek sūtīti uz fronti: "Tā ir tikai gaļa!”

© Scanpix

Piedzērušies jauniesauktie, nepaklausīgi karavīri un notiesātie - viņi visi tiek norīkoti uz Krievijas soda bataljoniem, kuri tiek nosūtīti uz visbīstamākajām frontes līnijām Ukrainā, vēsta Reuters.

“Tā ir tikai gaļa," sacīja kāds ierindas karavīrs no armijas vienības Nr. 40318, kas maijā un jūnijā tika izvietota netālu no Bahmutas Ukrainas austrumos.

Viņš sacīja, ka sniedzis medicīnisko palīdzību sešu vai septiņu ievainoto kareivju grupai kaujas laukā, neievērojot komandiera pavēli atstāt vīriešus. Karavīrs sacīja, ka nezina, kāpēc komandieris deva šādu pavēli, taču sacīja, ka tas lieliski parāda - virsnieki uzskata ka “Storm-Z” kaujinieki ir mazāk vērtīgi nekā parastie karavīri. Karavīrs, kurš vēlējās palikt anonīms, jo baidās no vajāšanas Krievijā, izteica līdzjūtību nožēlojamajā situācijā nonākušajiem vīriešiem.

"Ja komandieri pieķer kādu, kas smird pēc alkohola, viņu nekavējoties nosūta uz uzbrukuma vienībām," viņš sacīja.

Kā norāda neatkarīga organizācija “Conflict Intelligence Team”, šāds karaspēks Kremlim ir noderīgs, jo tos var izvietot kā liekus kājniekus. "Kaujinieki "Storm-Z" tiek vienkārši nosūtīti uz visbīstamākajām frontes vietām - aizsardzībai un uzbrukumam," sacīja Krievijā bāzētā grupa.

Krievijas valsts kontrolētie mediji ziņo, ka "Storm-Z" vienības pastāv, ka tās ir piedalījušās spraigās cīņās un daži to dalībnieki apbalvoti ar medaļām par drosmi, taču neatklāj, kā tie izveidoti un kādus zaudējumus cietuši.

Trīs no pieciem “Storm-Z” kaujiniekiem, kurus intervēja Reuters, un trīs citu “Storm-Z” karavīru radinieki aprakstīja murgainās kaujas, kurās tika iznīcināta lielākā daļa viņu vienību.

Kāds par zādzību notiesātais kaujinieks, kurš tika savervēts no cietuma, sacīja, ka visi, izņemot 15 no 120 vīriešiem, kas atradās viņa 237. pulkā, jūnijā tika nogalināti vai ievainoti kaujās pie Bahmutas.

Lai gan Krievijas Aizsardzības ministrija nekad nav atzinusi soda vienību izveidošanu, pirmie ziņojumi par to pastāvēšanu parādījās aprīlī, kad ASV Kara izpētes institūts (ISW) atsaucās uz nopludinātu Krievijas militāro ziņojumu par šāda karaspēka izveidošanu.

Tiek uzskatīts, ka šobrīd frontē ir izvietoti vismaz vairāki simti “Storm-Z” karavīru. Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien pieminēja notiesātos, kas karo armijā - televīzijas ēterā tiekoties ar nelielu Krievijas armijas karavīru grupu, viņš sacīja, ka zina, ka divi viņu biedri, bijušie cietuma ieslodzītie, ir gājuši bojā kaujā.

"Viņi atdeva savu dzīvību par dzimteni un ir pilnībā izpirkuši savu vainu," sacīja Putins, piebilstot, ka notiesāto ģimenēm tiks sniegta palīdzība, taču sīkāku informāciju nesniedza.

Pasaulē

Pasaule nedrīkst aizmirst par Baltkrieviju un to nevajadzētu atdot kā mierinājuma balvu Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam, intervijā Latvijas Radio sacīja Baltkrievijas demokrātiskās opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska, kura šajās dienās viesojas Latvijā.

Svarīgākais