Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Pāvests nosaucis, ar kādiem nosacījumu svētību varētu saņemt arī viendzimuma pāri

© Scanpix

Romas pāvests Francisks ir norādījis, ka ir iespējams svētīt arī viendzimuma laulības, raksta The Guardian.

Saskaņā ar The Guardian, pāvests to teicis, reaģējot uz pieciem konservatīvajiem kardināliem, kuri aicināja viņu apstiprināt baznīcas mācību par homoseksualitāti.

Pieci kardināli savā vēstulē aicināja Francisku vēlreiz apstiprināt baznīcas mācību par gejiem, sieviešu ordināciju, pāvesta autoritāti un citiem jautājumiem. Materiāls tika publicēts divas dienas pirms lielās trīs nedēļu Vatikāna sinodes - kristiešu konfesijas padomes - par LGBT katoļiem un viņu vietu baznīcā.

Vatikāns izplatīja vēstuli, ko Francisks rakstīja kardināliem kā atbildi uz pieciem jautājumiem. Tajā Francisks norāda, ka viendzimuma laulību svētība ir iespējama, ja šo svētību nejauc ar laulības sakramentu.

Vatikāns uzskata, ka laulība ir nesaraujama savienība starp vīrieti un sievieti, taču Francisks ir paudis atbalstu civillikumiem, kas nodrošina juridiskas priekšrocības viendzimuma laulātajiem, un katoļu priesteri dažviet Eiropā jau ir svētījuši viendzimuma savienības.

Taču Franciska atbilde kardināliem iezīmē atkāpšanos no Vatikāna pašreizējās oficiālās nostājas. Savā vēstulē Francisks vēlreiz apstiprināja, ka laulība ir tikai vīrieša un sievietes savienība, un, sniedzot atbildi uz kardinālu jautājumu par homoseksuālu pāru savienību un to svētīšanu, viņš teica, ka "pastorālā žēlsirdība" prasa pacietību un sapratni, un priesteri nevar kļūt par tiesnešiem, "kas tikai noliedz, noraida un izslēdz".

"Šā iemesla dēļ pastorālajai piesardzībai ir adekvāti jāsaprot, vai ir tādas svētības formas, kuras lūdz viens vai vairāki cilvēki, kas pauž nepareizu priekšstatu par laulību. Jo, kad tiek lūgta svētība, tā izsaka lūgumu pēc palīdzības no Dieva, lūgumu ka mēs varētu dzīvot labāk, uzticēties savam tēvam, kurš var palīdzēt mums dzīvot labāk,” viņš rakstīja.

Viņš teica, ka ir situācijas, kas objektīvi ir “morāli nepieņemamas”, taču tā pati “pastorālā mīlestība” prasa, lai pret cilvēkiem izturētos kā pret grēciniekiem, kuri, iespējams, nav pilnībā vainīgi pie tā, kādā situācijā atrodas un kā dzīvo.

Francisks piebilda, ka nav vajadzības pārvērst šādu pastorālo žēlsirdību par normu, sakot, ka šo jautājumu var izlemt katrā gadījumā atsevišķi.