Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

Ņujorkas mērs apmeklēs Latīņameriku, lai atrunātu migrantus no došanās uz viņa pilsētu

© EPA/Scanpix/Leta

Ņujorkas mērs Ēriks Adamss otrdien paziņoja, ka šonedēļ apmeklēs Latīņameriku, lai atrunātu cilvēkus no patvēruma meklēšanas viņa pilsētā.

Ņujorka pēdējā laikā ir pieredzējusi masveidīgu migrantu pieplūdumu, kas pārslogojis pilsētas patversmju sistēmu un finanšu resursus.

Adamss, kurš ir no ASV Demokrātu partijas, četru dienu braucienā šonedēļ apmeklēs Meksiku, Ekvadoru un Kolumbiju.

Ņujorka pēdējā gada laikā ir uzņēmusi gandrīz 120 000 migrantu, bet tur turpina ierasties simtiem migrantu dienā, kuriem vajadzīgs mājoklis un darbs.

"Mēs gribam sniegt godīgu novērtējumu tam, ko mēs pieredzam šeit šajā pilsētā. Mūsu iespējas ir izsmeltas," sacīja mērs.

"Mēs viņiem pateiksim, ka ierašanās Ņujorkā nenozīmē uzturēšanos pieczvaigžņu viesnīcā. Tas nenozīmē, ka ierašanās fakts vien automātiski ļaus strādāt," sacīja Adamss.

Adamss ir vairākkārt lūdzis mainīt ASV federālo imigrācijas politiku un piešķirt finansējumu, kas palīdzētu pilsētai tikt galā ar migrantu pieplūdumu.

Mērs augustā lēsa, ka atbalsta pakalpojumu sniegšana ienākošajiem migrantiem var izmaksāt 12 miljardus ASV dolāru trīs gadu laikā, pilsētai nomājot telpas viesnīcās, ceļot jaunas ārkārtas patversmes un sniedzot dažādus valdības pakalpojumus patvēruma meklētājiem.

Adamsa brauciens sāksies trešdien Meksikā, kurš viņš piedalīsies Ziemeļamerikas valstu forumā un tiksies ar valdības amatpersonām. Pēc tam viņš dosies uz Ekvadoras galvaspilsētu Kito, bet pēc tam - uz Kolumbijas galvaspilsētu Bogotu.

Adamss varētu apmeklēt arī bīstamos Darjenas džungļus uz Kolumbijas un Panamas robežas, kurus daudzi migranti šķērso ceļā uz ASV.

Adamss nesen padarīja stingrākus Ņujorkas patversmju noteikumus, ierobežojot pieaugušu migrantu uzturēšanās laiku tajās līdz 30 dienām. Ņujorkas pilsēta arī pretojas tiesas lēmumam, kas liek nodrošināt patvērumu katram, kurš to pieprasa.

Arī Čikāgas pilsēta plāno nosūtīt delegāciju uz Teksasas štata robežu ar Meksiku, lai sniegtu migrantiem reālistiskāku ainu par to, ko viņi var gaidīt Čikāgā. Delegācijas brauciens daļēji tiks izmantots arī migrantu brīdināšanai par skarbajām Čikāgas ziemām.