Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Azerbaidžāna aizturējusi vairākus Kalnu Karabahas bijušos prezidentus

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Azerbaidžānas varas iestādes otrdien aizturēja vairākus bijušos Kalnu Karabahas armēņu separātistu līderus, ziņoja Azerbaidžānas informācijas aģentūra APA.

Arajiks Arutjunjans, kurš bija Kalnu Karabahas Republikas premjerministrs no 2007. līdz 2017.gadam un prezidents no 2020.gada maija līdz 2023.gada 1.septembrim, tika aizturēts un aizvests uz Baku, ziņoja APA.

Arkadijs Gukasjans, kurš bija Kalnu Karabahas prezidents no 1997. līdz 2007.gadam, un Bako Sahakjans, kurš bija šajā amatā no 2007. līdz 2020.gadam, tika aizturēti kopā ar Kalnu Karabahas parlamenta spīkeru Davitu Išhanjanu, kurš septembrī deviņas dienas bija prezidenta pienākumu izpildītājs.

Aizturēšanu vilnis notiek laikā, kad Azerbaidžāna strauji pārņem Kalnu Karabahu savā kontrolē pēc 19.septembrī sāktās zibensofensīvas, kas nākamajā dienā beidzās ar vairāk nekā 30 gadus "de facto" pastāvējušās Kalnu Karabahas armēņu republikas varasiestāžu faktisku kapitulāciju. Pēc tās no Kalnu Karabahas uz Armēniju aizbēga vairāk nekā 100 000 armēņu - vairāk nekā 80% no republikas 120 000 iedzīvotāju.

Lai gan Kalnu Karabahas Republikas valdība piekrita izbeigt savu darbību līdz gada beigām, reģionu jau faktisiki kontrolē Azerbaidžānas iestādes. Azerbaidžāna ir apsolījusi respektēt etnisko armēņu tiesības, tomēr viņi lielākoties izvēlējās aizbēgt no Kalnu Karabahas, baidoties no represijām.