Ukrainas kara 588. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:44]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 4.oktobrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu

22:44. ASV Kongresam vilcinoties atbalstīt palīdzību Ukrainai, ASV prezidents Džo Baidens trešdien paziņojis, ka teiks svarīgu runu par šo jautājumu, un izteicās, ka iespējams ir vēl kāds cits veids, kā nodrošināt atbalstu Kijivai.

"Es pavisam drīz paziņošu par svarīgu runu, ko grasos teikt par šo jautājumu, un par to, kāpēc Savienotajām Valstīm un mūsu sabiedrotajiem ir ārkārtīgi svarīgi, lai mēs pildītu savas saistības" attiecībā uz Ukrainu, žurnālistiem Baltajā namā paziņoja Baidens.

22:10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien paziņojis, ka Kijiva dara visu iespējamo, lai tuvāko mēnešu laikā saņemtu vairāk pretgaisa aizsardzības sistēmu.

"Mēs darām visu, lai līdz ziemai nodrošinātu Ukrainu ar lielāku skaitu pretgaisa aizsardzības sistēmu," sacīja Zelenskis. "Un tagad mēs, starp citu, gaidām konkrētus lēmumus no mūsu partneriem," viņš piebilda, bet sīkāk nepaskaidroja.

21:06. Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sijārto trešdien paziņojis, ka valdība vēlas saņemt garantijas no Kijivas, ka Ungārijas banka, ko Ukraina nesen svītroja no aizliegto banku saraksta, nākotnē netiks atkal iekļauta šajā sarakstā.

Sijārto sacīja, ka Ukrainas Nacionālās korupcijas novēršanas aģentūras lēmums svītrot Ungārijas banku OTP no saraksta ar iestādēm, kas, kā uzskata Kijiva, sponsorē Krievijas karu Ukrainā, ir "solis pareizajā virzienā", taču Ungārijai ir vajadzīgas papildu garantijas, pirms tā mainīs savu pieeju Ukrainai jebkādos starptautiskos jautājumos.

20:15. Grieķija piedāvājusi izmantot savas ostas Egejas jūrā kā koridoru Ukrainas graudu eksportam, vēsta grieķu laikraksts "Kathimerini".

Laikraksts vēsta, ka Grieķijas valdība ar Eiropas Savienības (ES) partneriem jau ir apspriedusi iespēju transportēt Ukrainas graudus caur Soloniku un Aleksandrupoles ostām. Graudus uz šīm ostām varētu transportēt pa dzelzceļu caur Rumāniju un Bulgāriju un pēc tam iekraut Grieķijas tirdzniecības kuģos.

Problēma šajā plānā ir ierobežotā dzelzceļa tīkla jauda Grieķijas ziemeļu daļā, kas atrodas pie Bulgārijas un Turcijas robežas. "Zaļā gaisma" Ukrainas graudu eksportam caur Grieķiju vienlaikus varētu veicināt dzelzceļa attīstību un modernizāciju Grieķijas ziemeļos.

19:10. ASV nodos Ukrainai tūkstošiem konfiscēto Irānas ieroču un munīciju, paziņojušas ASV amatpersonām.

ASV armijas Centrālā pavēlniecība (CENTCOM) par šo lēmumu paziņos jau šonedēļ. Pagaidām nav skaidrs, kā ASV juridiski noformēs ieroču nodošanu. ANO pieprasa, lai konfiscētie ieroči tiktu iznīcināti vai uzglabāti.

17:55 Divu partiju atbalsts ASV militārajai palīdzībai Ukrainai ir mazinājies, liecina pētījums, ko septembra vidū publiskoja Čikāgas Globālo lietu padome. Tajā pašā laikā lielākā daļa amerikāņu joprojām atbalsta vairāk ieroču un materiālu nosūtīšanu ukraiņiem.

Kā raksta The Washington Post, Čikāgas padomes aptaujā noskaidrots, ka 63 procenti ASV pieaugušo atbalsta papildu ieroču un militāro piegāžu nodrošināšanu Ukrainas valdībai. Tas ir salīdzinājumā ar 65 procentiem pagājušā gada novembrī, un ir arī stipri mazāks nekā 72 procenti 2022. gada jūlijā.

Tajā pašā laikā republikāņu vidū atbalsts šobrīd ir 50 procenti, kas ir par 18 procentpunktiem mazāk nekā 2022. gada jūlijā. Demokrātu atbalsts ir 77 procenti, kas ir maz mainījies salīdzinājumā ar 79 procentiem 2022. gada vasarā.

17:25 Defence Express militārais eksperts Ivans Kiričevskis nosauca nosacījumus veiksmīgiem uzbrukumiem Krievijas lidlaukiem.

"Lai veiktu virkni veiksmīgu reidu dziļi Krievijas Federācijā, mums vispirms būs jāiziet gaisa kaujas periods. Kad mūsu piloti uz modernajām F-16 lidmašīnām ar modernām raķetēm spēs aizdzīt prom Krievijas lidmašīnas no frontes zonas, mēs varēsim sapņot par uzbrukumiem lidlaukiem,” viņš atzīmēja intervijā UNIAN.

Pēc viņa domām, Patriot baterijas ar to var tikt galā: "Bet raķešu ražošanas ātrums šiem kompleksiem ir ārkārtīgi zems."

16:21 Ukrainas aizsardzības spēki turpina uzbrukuma operāciju Zaporižjes apgabalā un spēja virzīties uz priekšu netālu no Rabotino līdz 100 līdz 600 metru attālumam. To ēterā United News informācijas maratonā teica Taurides aizsardzības spēku spīkers Aleksandrs Štupuns.

15:51 Speciālie spēki no "Stugna" un "Brālība", kas ir daļa no Timura īpašās vienības Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direkcijā, desnetējās Krimas teritorijā.

Viņu publicētajā video redzams, ka desnetēšanās Krimā veikta ar laivām.

15:18 Krievu okupanti mainīja taktiku frontē, lai mēģinātu apturēt Ukrainas bruņoto spēku pretuzbrukumu. Iebrucēji ķērās pie tā sauktās elastīgās aizsardzības. Krievi tādā veidā cenšas nodarīt maksimālu sakāvi.

The New York Times raksta, ka iebrucēji tā vietā, lai noturētu ierakumus, atkāpjas, ielaiž ukraiņu kaujiniekus savās ierakumos un pēc tam pārklāj ar uguni no visa, kas viņiem ir, sagatavojot savu pretuzbrukumu. Tas ir, krievi atkāpjas no frontes līnijas uz otro pozīciju līniju, un Aizsardzības spēki virzās uz priekšu un ieņem pamestās pozīcijas, pēc kurām iebrucēji dod triecienu, kad mūsu karavīri ir neaizsargāti - pārvietojoties pa atklātu reljefu vai jau pamestā krievu valodā. tranšejas.

14:02 Šorīt Krievijas militārpersonas nometa 10 aviācijas bumbas Hersonas apgabala labajā krastā.

Par to Ukrainas-Odesas mediju centrā notikušajā brīfingā runāja Hersonas apgabala militārās pārvaldes preses biroja vadītājs Aleksandrs Tolokoņņikovs.

"Jau no rīta desmit vadāmās bumbas tika nomestas uz Hersonas apgabalu: uz Nikolajevkas, Olgovkas, Burgunkas apdzīvotām vietām... Saņēmām arī ziņu, ka krievi, iespējams, izmantojuši raķetes vienā no apdzīvotajām vietām. Tagad šī informācija tiek skatīta. noskaidrots,” sacīja Tolokoņņikovs.

12:49. Žitomiras apgabala Malinas pilsētā atklāts pārbūvētais tilts, kura rekonstrukcija tika veikta, pateicoties Igaunijai, atsaucoties uz Igaunijas ārlietu ministra pausto mikroblogošanas vietnē "X," norāda pravda.com.ua. Iepriekšējais tilts tika iznīcināts 2022. gada 6. martā Krievijas raķešu trieciena rezultātā. Igaunijas ārlietu ministrs atzina, ka šis ir jau otrais rekonstrukcijas projekts Ukrainā, kas veikts par Igaunijas līdzekļiem.

11:50. Dānijas dzērienu ražotājs "Carlsberg" otrdien paziņoja, ka lauzis licencēšanas līgumus ar meitasuzņēmumu Krievijā, pār kuru pārņēmušas kontroli šīs valsts varasiestādes.

"Mēs šobrīd neredzam iespējas vienoties par risinājumu aiziešanai no Krievijas. Mēs atsakāmies piespiedu kārtā iesaistīties darījumā uz nepieņemamiem noteikumiem, kas attaisno mūsu biznesa nelikumīgu pārņemšanu," otrdien norādīja "Carlsberg".

11:30. Aizvadītās diennakts laikā Ukrainas raķešu karaspēka vienības veica triecienus trim krievu dzīvā spēka un kara tehnikas koncentrācijas rajoniem, kā arī 21 ienaidnieka artilērijas iekārtai.

11:00. Ukrainas armija turpina uzbrukumu Melitopoles un Bahmutas virzienos, tai ir daļēji panākumi Zaporižjas apgabalā uz rietumiem no Robotines, kā arī daļēji panākumi Kļiščijivkas un Andrijivkas rajonos, un karavīri nostiprinās ieņemtajās pozīcijās, trešdien ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Bahmutas virzienā krievi nesekmīgi centušies atjaunot zaudēto stāvokli Doneckas apgabala Andrijivkas rajonā, teikts ģenerālštāba paziņojumā par stāvokli frontē uz plkst.6. Ukraiņi turpina uzbrukuma darbības Doneckas apgabalā uz dienvidiem no Bahmutas. Ienaidniekam nodarīti dzīvā spēka un tehnikas zaudējumi, ukraiņu karavīri nostiprinās ieņemtajās pozīcijās, teikts paziņojumā.

10:27. Krievijas armija naktī uz 4. oktobri veikusi raķešu uzbrukumu Hersonas pilsētai. Uzbrukumā cietusi izglītības iestāde, vēsta pravda.com.ua.

09:26. Eiropas Savienība (ES) aktīvi gatavojas sākt sarunas par Ukrainas uzņemšanu blokā, un oficiāls paziņojums ir gaidāms jau decembrī, vēsta izdevums "Politico", atsaucoties uz vārdā neminētiem diplomātiem un ES amatpersonām.

Kā sacījuši trīs diplomāti, kas ir pazīstami ar šiem plāniem, līderi gatavojas vēl līdz gada beigām dot Ukrainai zaļo gaismu oficiālu sarunu sākšanai par pievienošanos 27 valstu blokam.

08:33. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 279 890 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 450 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 4745 tankus, 9026 bruņutransportierus, 6612 lielgabalus, 802 daudzlādiņu reaktīvo iekārtu, 540 zenītartilērijas iekārtas, 315 lidmašīnas, 316 helikopterus, 5021 bezpilota lidaparātu, 1530 spārnotās raķetes, 20 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 8962 automobiļus un autocisternas, kā arī 946 specializētās tehnikas vienības.

07:53. Krievijas armija tā dēvētās "Štorm Z" vienības, kas Ukrainā iesaistītas kaujās frontes vissarežģītākajos sektoros, izmanto kā soda bataljonus, liecina aģentūras "Reuters" veiktais pētījums.

"Štorm Z" vienības pārsvarā tiek veidotas no bijušajiem ieslodzītajiem, taču uz tām tiek sūtītas arī militārpersonas, kas pieķertas lietojot alkoholu vai narkotikas, vai arī atsakās pildīt pavēles. "Ja komandieri pieķer kādu, kas ož pēc alkohola, tas nekavējoties tiek nosūtīts uz "Štorm"," žurnālistiem stāstījis kāds krievu karavīrs. Saskaņā ar "Reuters" datiem katrā no šīm vienībām ir 100 līdz 150 cilvēku, taču ziņu par to, cik šādu vienību ir, pagaidām nav.

07:11. Ukrainas Ārlietu ministrs Dmitro Kuleba atkārtoti pauda pārliecību, ka ASV turpinās sniegt palīdzību Ukrainai, neskatoties uz iekšpolitiskajiem procesiem un gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, ziņo pravda.com.ua.

00:10. ASV nosūtīja Ukrainai aicinājumu pastiprināt cīņu pret korupciju, vēsta pravda.com.ua.