Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Streika dēļ "Ford" uz laiku atlaiž vēl 300 darbiniekus

© AFP/Scanpix/Leta

ASV autobūves uzņēmums "Ford" pirmdien paziņoja, ka uz laiku atlaidis vēl vairāk nekā 300 darbiniekus, ņemot vērā negatīvo ietekmi, ko rada strādājošo streiks trīs lielākajos Detroitas autoražotājos.

"Ford" norāda, ka uzņēmuma ražošanas sistēma ir savstarpēji saistīta, tāpēc arodbiedrības "United Auto Workers" (UAW) rīkotais streiks ietekmē arī rūpnīcas, kuras tieši streikā šobrīd nepiedalās.

"Aptuveni 330 darbiniekiem lūgts neierasties darbā," skaidro uzņēmums, piebilstot, ka kopumā streika dēļ uz laiku atlaisti jau 930 strādājošie.

Arī autoražotāji "General Motors" un "Stellantis" šī iemesla dēļ uz laiku atlaiduši darbiniekus.

Kā ziņots, "Ford", "General Motors" un "Stellantis" darbinieki streiko no 15.septembra, un šī ir pirmā reize, kad streiki norisinās visos trīs lielākajos Detroitas autobūves uzņēmumos vienlaicīgi.

Pagājušās nedēļas nogalē streiks kārtējo reizi tika paplašināts, un tagad tajā piedalās aptuveni 25 000 strādājošo.

UAW pieprasījusi strādājošo algas palielināt par 40% atbilstoši "General Motors", "Ford" un "Stellantis" vadītāju atalgojumu kāpumam pēdējos gados. Tāpat starp arodbiedrības citām prasībām ir noteikt četru dienu darba nedēļu un atjaunot automātiskos algu pieaugumus, kas saistīti ar inflāciju. Arodbiedrība arī vēlas ieviest stingrāku ierobežojumus attiecībā uz to, cik ilgi darbinieks tiek uzskatīts par pagaidu strādājošo, kurš nesaņem arodbiedrības atbalstu.