Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Bijušais VDK priekšnieks: Putins pirms kara Ukrainā veica 5 kļūdainus aprēķinus

© Scanpix

Kopš Krievija 2022. gada februārī iebruka Ukrainā, medijos daudzkārt ir izskanējis jautājums, kāpēc Krievija uzsāka šo karu un kāpēc Kremlis nepiekāpās, neskatoties uz lielajiem zaudējumiem un pieļautajām stratēģiskajām kļūdām.

Jevgeņijs Savostjanovs, kurš no 1990. līdz 1992.gadam bija Lietuvas VDK vadītājs, amerikāņu politiskajam žurnālam "The Hill" pastāstīja, ka pirms kara Krievijas prezidents Vladimirs Putins veicis 5 kļūdainus aprēķinus, kas Krievijai kļuva liktenīgi.

Putins bija apsēsts ar globālas kampaņas uzsākšanu pret Rietumiem

Pēc Savostjanova domām Putins un viņa sekotāji ir pārliecināti, ka karš starp Krieviju un Rietumiem ir nepieciešams un neizbēgams. Viņuprāt, pašreizējā cīņa par Ukrainu ir tikai pirmais posms.

"Lai gan Kremlis teorētiski cerēja savākt plašu pretrietumu fronti, kas viņus atbalstītu, praksē tā nenotika, un Kremlis bija spiests paļauties uz vairākām negodīgām valstīm, piemēram, Sīriju, Irānu un Ziemeļkoreju,” atzīmē J. Savostjanovs.

Krievija nebija gaidījusi tik spēcīgu Rietumu reakciju

Maskava gadiem ilgi bija veiksmīgi izmantojusi savu enerģētikas trumpi un kodolšantāžu, lai iebiedētu Rietumvalstis. Taču jau pirms Ukrainas kara Eiropas attieksme sāka mainīties, jo arvien vairāk politiķu saprata, ka nevajag ļauties Krievijas iebiedēšanai.

"Kopš 2022. gada februāra Ukrainas varonīgā un ilgstošā pretošanās Krievijas agresijai un milzīgās grūtības, ar kurām saskārās Krievijas militārpersonas, ir tikai stiprinājusi Rietumu līderu apņemšanos saglabāt spiedienu uz Kremli," raksta izdevums “The Hill”.

Kremlis par zemu novērtēja ukraiņu gatavību cīnīties

Putins ticēja, ka ukraiņi neuzskata sevi par neatkarīgu tautu, bet gan par "mazajiem krieviem", kuriem nepieciešams apvienoties ar "dzimteni".

“Putins domāja, ka viņa karavīri tiešām tiks sveikti ar ziediem, nevis ar lodēm. Krievijas spēki bija pilnīgi nesagatavoti Ukrainas pretošanās brutalitātei un mērogam,” uzsver bijušais VDK komandieris.

Putinam nebija ne jausmas par viņa militāro spēku patieso bēdīgo stāvokli

Pēc gadiem ilgušas propagandas un iespaidīgām parādēm Krievijas prezidents ticēja, ka viņa valstī ir viena no pasaulē labākajām armijām, kas spēj cīnīties un uzvarēt, kamēr realitātē Krievijas armijas rīcība Ukrainā liecina par pavisam ko citu.

Krievijas ekonomikas stāvoklis

Lai gan Kremlis šobrīd publiski veicina Krievijas ekonomikas sektora stabilitāti un Rietumu finansiālā un tehnoloģiskā spiediena ietekmi cenšas samazināt līdz minimumam, realitātē Rietumu sankcijas jau ir nopietni ietekmējušas Krievijas ekonomiku un turpinās to darīt ar vēl lielāku jaudu.