Lietuvas ārlietu ministrs: ES ir sasniegusi "kritisko brīdi", atbalstot Ukrainu

© Scanpix

Eiropas Savienība atrodas "kritiskā brīdī" pēc politiskajām pārmaiņām ASV un Slovākijā - ar šādu paziņojumu nācis klajā Lietuvas ārlietu ministrs Gabrielius Landsberģis, raksta CNN.

ASV Kongress sestdien pieņēma pagaidu budžetu, kurā netika iekļauti izdevumi palīdzībai Ukrainai, savukārt svētdien Slovākijas parlamenta vēlēšanās uzvarēja bijušā prokrieviskā premjerministra Roberta Fico labējā spārna populistiskā partija ar saukļiem par palīdzības izbeigšanu Ukrainai.

Pēc Landsberģa domām, pagājušās nedēļas nogales notikumi “ir sējuši šaubas” par Rietumu turpmāko atbalstu Ukrainai.

"Daudzi ziņojumi, kas nosūtīti no Briseles, Vašingtonas un citām vietām, var radīt šaubas par to, vcik nopietni tie ir jāuztver. Un es ceru, ka šodienas tikšanās spēs to labot un nosūtīt ļoti skaidru vēstījumu, ka Eiropa būs kopā ar Ukrainu līdz tās uzvarai," Lansberģis sacīja sanāksmē, kas notika Kijivā 2. oktobrī, un kurā pulcējās visu 27 ES valstu pārstāvji.

Arī Francijas ārlietu ministre Katrīna Kolona brīdināja Krieviju nerēķināties ar ES valstu “nogurumu” no atbalsta Ukrainai. Viņas Rumānijas kolēģe Luminita Odobesku sacīja, ka Bukareste atbalstīs Ukrainu graudu eksportā un uzsvēra iebrukuma kaitīgo ietekmi uz globālo nodrošinātību ar pārtiku.

Īrijas ārlietu ministrs Maikls Mārtins pauda cerību, ka ES amatpersonas atradīs "pieeju Ukrainas atbalstam ilgtermiņā".