Krievija testē kodolieroci ar lidojuma attālumu apmēram 1600 km

© Scanpix

Krievijas Federācija mēģina izdarīt morālu spiedienu uz pasauli ar kārtējo kodolraķetes izmēģinājumu, ziņo The New York Times.

Pateicoties no satelītiem iegūtajiem datiem, ir pamanītas kustības armijas bāzē Krievijas Federācijā, kur, iespējams, tiek plānots veikt vai jau ir veiktas raķetes Burevestnik pārbaudes. Šī ir eksperimentāla, ar kodolenerģiju darbināma spārnotā raķete ar lidojuma attālumu apmēram 1600 km.

Attālajā Krievijas Arktikas reģionā, kur atrodas minētā militārā bāze, notiek transportlīdzekļu un lidmašīnu kustība, kas var norādīt uz sagatavošanos Burevestnik testēšanai. The New York Times materiālā arī teikts, ka tur vairākas nedēļas darbojušās amerikāņu izlūklidmašīnas, lai gan šī teritorija tiek uzskatīta par bīstamu un piloti par to vairākkārt brīdināti.

Šī gada augustā bāzē ieradās divas īpašas Rosatom lidmašīnas, kuras parasti izmanto, lai savāktu informāciju par raķešu palaišanu.

Par raķetes Burevestnik izmēģināšanu no Krievijas oficiāli paziņojumi pagaidām nav sniegti.

Pasaulē

Krievijas diktatora Vladimira Putina paziņojumi un prasības izbeigt karu liecina, ka viņš nevēlas piekrist nekam citam kā vien Ukrainas valstiskuma un identitātes iznīcināšanai, ziņo ASV Kara studiju institūts (ISW).

Svarīgākais