Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Kirgizstānā mēģināts apcietināt Vjačeslavu Dombrovski

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Pamatojoties uz Krievijā izdotu aresta orderi, Kirgizstānā mēģināts apcietināt bijušo Saeimas deputātu Vjačeslavu Dombrovski. Galvenais iemesls – iepriekšējā sasaukumā viņš balsojis “PAR” Padomju armiju slavinošo pieminekļu demontāžu, vēsta "TV3".

Bijušais Saeimas deputāts V. Dombrovskis "TV3 Ziņām" pastāstīja, ka kāds draugs viņu informējis, ka viņu meklē policija. "Pirmajā brīdī, protams, ka bija šoks, jo nevarēju iedomāties neko tādu par ko mani varētu meklēt," atceras V. Dombrovskis.

Vēlāk bijušais parlamentārietis saņēmis apstiprinājumu, ka tas saistīts ar iepriekšējās Saeimas balsojumu par okupācijas pieminekļa nojaukšanu Pārdaugavā. Lai saprastu, kā rīkoties, sazinājies ar Latvijas vēstniecību Kazahstānā.

“Tas, kas bija tālāk, bija 24 stundas tā kā drusku no spiegu filmas. Es, protams, nevaru jums izstāstīt nekādas detaļas par iesaistītām personām, izņemot to, ka mūsu ārlietu dienestiem tiešām ļoti iespaidīgi izdevies ne tikai paglābt mani no policijas, bet arī organizēt manu izvešanu,” stāsta bijušais parlamentārietis.

Jautāts, kādi varētu būt motīvi, lai šādi vērstos pret viņu, Dombrovskis atgādināja, ka bija viens no Saeimas vairākuma, kurš nobalsoja par padomju pieminekļa gāšanu. Savukārt reāls aizturēšanas risks radies, viņam izbraucot no Eiropas Savienības (ES) un NATO. Viņš piekrīt, ka ES un NATO pamešana, iebraucot citas ietekmes zonas valstīs, rada reālu risku Latvijas amatpersonām, kas vērsušās pret Krievijas agresiju.

Uz augstskolu Kirgizstānā Dombrovskis vairs nebrauks un darbosies tur attālināti.

Ārlietu ministrija tikmēr izplatījusi publisku paziņojumu, ka Krievija politisku motīvu dēļ varētu būt prettiesiski iniciējusi vēršanos pret Latvijas iedzīvotājiem Neatkarīgo valstu sadraudzības (NVS) valstīs.

ĀM šo gadījumu pārrunās arī ES un citās starptautiskajās organizācijās, lai novērstu turpmākas nelikumīgās un politiski motivētās Krievijas iestāžu darbības pret ES valstu valstspiederīgajiem.

ĀM atgādina Latvijas valstspiederīgajiem rūpīgi izvēlēties ceļojuma galamērķus, ņemot vērā valstu vēsturiskās saites un sadarbību ar Krieviju, kā arī to nostāju Krievijas agresijas pret Ukrainu jautājumā.