Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Vairāk nekā 100 delfīni gājuši bojā Amazonē, ūdenim sasniedzot gandrīz 39 grādu temperatūru

© Scanpix

Vairāk nekā simts delfīnu ir atrasti miruši Brazīlijas Amazonē - tam par iemeslu kļuvis sausums un rekordaugstās ūdens temperatūras, kas vietām pārsniedza 102 grādus pēc Fārenheita jeb 38.8 grādus pēc Celsija, ziņo CNN.com.

Visi mirušie delfīni tika atrasti Tefe ezerā pēdējo septiņu dienu laikā, liecina Brazīlijas Zinātnes ministrijas finansētais pētniecības Mamiraua institūts.

Institūts norādīja, ka tik liels nāves gadījumu skaits ir neparasts, un pieļauj, ka iemesls varētu būt rekordaugstā ezera temperatūra un sausums Amazonē.

Šīs ziņas, visticamāk, vairos klimata zinātnieku bažas par cilvēku darbību un ārkārtējā sausuma ietekmi uz reģionu.

"Vēl ir pāragri noteikt šī ārkārtējā notikuma cēloni, taču, pēc mūsu ekspertu domām, tas noteikti ir saistīts ar sausuma periodu un augsto temperatūru Tefe ezerā, kur dažos punktos temperatūra sasniedz 39 grādus pēc Celsija," Institūts teica komentāros CNN.

Pētnieki un aktīvisti cenšas izglābt izdzīvojušos delfīnus, pārvietojot tos no lagūnām un dīķiem nomalē uz upes galveno daļu, kur ūdens ir vēsāks, ziņo CNN Brasil, taču šī operācija nav viegla apgabala attāluma dēļ.

"Upju delfīnu pārvietošana uz citām upēm nav tik droša, jo ir svarīgi pārbaudīt, vai tajos nav toksīnu vai vīrusu," intervijā CNN Brasil sacīja Mamiraua institūta pētnieks Andrē Koelju.

Sausums Amazonē ietekmē arī ekonomiku - par ūdens līmeni zem vidējā ziņots 59 Amazonas štata pašvaldībās, un tas kavē gan transporta, gan zvejas aktivitātes upē.

Varas iestādes sagaida vēl lielāku sausumu nākamo pāris nedēļu laikā, kas varētu izraisīt vēl vairāku delfīnu nāvi, ziņo CNN Brasil.