Ukrainas kara 586. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:16]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2.oktobrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:16 Krievu iebrucēji mēģināja atgūt zaudētās pozīcijas Bahmutas un Avdejevska virzienā. Šie ienaidnieka mēģinājumi bija veltīgi.

Tā teikts Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba operatīvajā informācijā, kas publicēta Facebook. Tiek atzīmēts, ka situācija Ukrainas austrumos un dienvidos joprojām ir sarežģīta. Diennakts laikā frontes līnijā notika 22 militāras sadursmes.

Pēc ģenerālštāba teiktā, Kupjanskas virzienā ienaidnieks veica gaisa triecienus pie Ivanovkas un Čerņeščinas, Harkovas apgabalā. Vairāk nekā 10 apmetnes tika pakļautas ienaidnieka artilērijas un javas apšaudīšanai, jo īpaši Dvurečnaja, Sinkovka, Kupjanska, Ivanovka, Kislovka, Berestova Harkovas apgabalā.

21:19 Ukrainas aizsardzības spēki ziņo par Krievijas pozīciju sakāvi pēdējās diennakts laikā. Aviācija veica 11 triecienus apgabaliem, kur bija koncentrēts ienaidnieka personāls, ieroči un militārais aprīkojums, kā arī vienu triecienu ienaidnieka pretgaisa raķešu sistēmai.

Par to ziņots Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba operatīvajā informācijā. Turklāt Ukrainas raķešu spēku vienības trāpīja 2 zonās, kur bija koncentrēts personāls, ieroči un militārais aprīkojums, komandpunktu un 2 ienaidnieka artilērijas līdzekļus.

Savukārt Krievijas okupanti veica kārtējo uzbrukumu Ukrainai, izmantojot 7 uzbrukuma bezpilota lidaparātus "Shahed-136/131" tipa no dienvidaustrumu virziena, no tiem gaisa aizsardzības spēki un līdzekļi iznīcināja 4.

19:48 Polija nodeva Ukrainai pirmos tankus Leopard, kas tika remontēti rūpnīcā Bumar-Labendy. Turpinās atlikušo transportlīdzekļu remontdarbi.

18:49 Čehija ir apstiprinājusi dot Ukrainai 2 CZ BREN šauteņu ražošanas līniju - tas ir uzbrukuma ierocis.

Mūsdienu Rietumu kājnieku ieroču ražošana Ukrainā ir ārkārtīgi svarīga, jo mūsu valstij ir jāizmanto tie, nevis Krievijas Kalašņikova ieroči, raksta Defense Express.

“Starp Rietumu ieroču paraugiem, kurus plānots ražot Ukrainā, ir parādījies arī kājnieku ieroču paraugs, kas ir ārkārtīgi svarīgi kontekstā ar nepieciešamību pāriet no Kalašņikova uz Rietumu modernajām triecienšautenēm,” teikts materiālā.

18:00. Ukrainas prezidents uzsver, ka pauze sankciju noteikšanā pret Krieviju par tās agresiju pret Ukrainu pēc ES 11.sankciju paketes pieņemšanas ir bijusi pārāk ilga, vēsta pravda.com.ua.

16:37. Aizvadītajā diennaktī Krievijas agresijas dēļ gājuši bojā 5 Ukrainas civiliedzīvotāji un 16 ievainoti, vēsta pravda.com.ua.

15:37. Krievijas karaspēks aizvadītajā nedēļā veicis 43 raķešu un 500 aviācijas triecienus Ukrainai, nacionālā telemaratona ēterā pavēstīja Ukrainas armijas ģenerālštāba pārstāvis Pavlo Kovaļčuks.

14:07. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 279 080 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 510 iebrucēji.

12:55. Krievijas karaspēks Melnajā jūrā akcentu liek uz kara aviāciju, teikts jaunākajā Lielbritānijas militārā izlūkdienesta ziņojumā. Pēdējo nedēļu laikā Krievijas Melnās jūras flotes aviācija spēlē īpaši svarīgu lomu flotes operācijās, jo tā cenšas vienlaikus pretstāvēt draudiem kara dienvidu flangā, skaidro britu izlūki. Galvenais krievu aktīvs šajās operācijās ir amfībijas tipa lidmašīna Be-12, kas izstrādāta vēl 50.gados. Tā izlido no bāzēm okupētajā Krimā.

12:28. Eiropas Savienības augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels preses konferencē Kijivā vērsās pie ASV likumdevējiem, aicinot viņus sniegt atbalstu Ukrainai. Borels atzīmēja, ka Eiropas amatpersonas ir pārsteigtas par pēdējā brīdī Vašingtonā panākto vienošanos no pagaidu budžeta likumprojekta izslēgt finansiālo atbalstu Ukrainai. "Es ceru, ka tas nebūs galīgs lēmums un Ukraina turpinās saņemt ASV atbalstu," sacīja Borels, vēsta pravda.com.ua.

11:14. Bulgārija aizliegs valstī iebraukt automašīnām ar Krievijas numurzīmēm, pavēstīja Bulgārijas robežpolicijas priekšnieks Antons Zlatanovs. Aizliegums stāsies spēkā pirmdienas vakarā, norādīja amatpersona. Analoģisku soli jau spērušas Baltijas valstis, Polija, Somija un Norvēģija.

10:37. Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri tiekas Kijivā, šādi izrādot atbalstu Ukrainai, pirmdien pavēstīja ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels. "Es šodien Kijivā pulcēju ES ārlietu ministrus pirmajai šādai visu 27 dalībvalstu sanāksmei ārpus ES," platformā "X" pavēstīja Borels. Drošības apsvērumu dēļ ministru brauciens iepriekš netika izziņots.

10:11. Portāls pravda.com.ua. ziņo, ka pirmdienas, 2. oktobra, rītā Hersonas un Harkivas apgabalos bija dzirdami sprādzieni. "Pilsētā dzirdami spēcīgi sprādzieni," aicinot palikt iedzīvotājus bumbu patversmēs, ziņoja Harkivas apgabala militārās pārvaldes vadītājs.

08:35. Naktī uz 2. oktobri vairākās vietās Ukrainā tika izsludināta gaisa trauksme. Ukrainas Gaisa spēki ziņo, ka nakts laikā Hersonas un Mikolajivas apgabalos tika izsludināta gaisa trauksme saistībā iespējamiem dronu uzlidojumiem, vēsta pravda.com.ua.

07:06. Ukrainas austrumos kritis brīvprātīgais no Igaunijas, Ārvalstu leģiona karotājs Tanels Kriguls.

Kā ziņo Igaunijas laikraksts "Postimees", Kriguls gājis bojā naktī uz sestdienu netālu no Limanas pilsētas Doneckas apgabalā. Krievijas drons trāpīja pa privātmāju, kurā igauņu karotājs pavadīja nakti kopā ar saviem biedriem.

05:50. Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels paziņojis, ka ES militārās palīdzības apjoms Ukrainai jau sasniedzis 25 miljardus eiro, bet kopējā palīdzības summa, ieskaitot humāno un finansiālo palīdzību, ir 85 miljardi eiro.

00:10. Gandrīz puse ASV Pārstāvju palātas republikāņu balsoja par to, lai no aizsardzības budžeta tiktu izņemti 300 miljoni dolāru, kas paredzēti Ukrainas karavīru apmācībai un ieroču iegādei.

Ukrainas atbalstītāji ASV Kongresā apgalvo, ka nepadosies pēc tam, kad likumprojekts par federālās valdības atstāšanu atklātu izslēdza prezidenta Džo Baidena lūgumu pēc lielākas drošības palīdzības Ukrainai.