Ukrainas kara 585. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:51]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 1.oktobrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:51 Šajā dienā Krievijas okupācijas spēki veica kārtējo mēģinājumu atgūt kontroli pār iepriekš atbrīvoto Andrejevku pie Bahmutas un vairākas reizes neveiksmīgi uzbruka ukraiņu pozīcijām vairākos virzienos.

Pēc Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštāba datiem, diennakts laikā frontē notikušas 30 militāras sadursmes ar ienaidnieku. Jo īpaši Limanas virzienā Ukrainas militārpersonas atvairīja ienaidnieka uzbrukumu Makejevkas ciema apgabalā Luganskas apgabalā un Zaporožjes virzienā - Novodarivkas apgabalā, Zaporožžas apgabalā.

Turklāt Avdejevska un Maryinska virzienā Ukrainas bruņotie spēki veiksmīgi atvairīja krievu uzbrukumus Stepnojas, Avdejevkas, Veseļu apgabalos, kā arī 8 uzbrukumus Doņeckas apgabala Marinkas un Novomihailovkas rajonā.

20:18 Naktī Krievijas bezpilota lidaparāti Umanā iznīcināja trīs civilās infrastruktūras objektus - graudu krātuvi un divas bijušās naftas bāzes iekārtas.

Šos datus sniedza Čerkasu OVA vadītājs Igors Taburets. Pēc viņa teiktā, ugunsgrēka kopējā platība ir aptuveni 3600 kvadrātmetri.Naftas bāzes cisternas ilgstoši nav izmantotas, noskaidroja Taburets.

Viņš uzsvēra, ka okupanti vēršas pret Umanu tikai pret civilās infrastruktūras objektiem.

19:37 Izraēlas militārais eksperts Deivids Gendelmans prognozē ilgstošu karu starp Krieviju un Ukrainu.

Analītiķis televīzijas kanālam Espresso skaidroja, ka iznīcības karš nekad nevienam nav izdevīgs, taču šajā gadījumā Ukrainai tas nav izdevīgāks kā Krievijai.

“Krievi, no vienas puses, neplānoja tik ilgu karu, bet pēc Kijevas nenotika trīs dienu laikā, pēc atkāpšanās no Harkovas apgabala, no Hersonas apgabala, ja paskatās, tad Krievijas pozīcija frontē ir tāda. nav nemaz tik slikti: nenotiek ne frontes iznīcināšana, ne Krievijas armijas, Krievijas valstiskuma iznīcināšana, ienaidnieks nav Maskavas vārtos - cīnīties vairāk vai mazāk var, no tā arī visi šie ilgtermiņa spēles plāni, "teica eksperts.

18:24 Krievijas militārpersonas ar dronu uzbruka Hersonas dzīvojamajam rajonam.

Par to paziņoja reģionālās militārās administrācijas priekšsēdētājs Aleksandrs Prokudins. "Ienaidnieka uzbrukuma rezultātā izcēlās ugunsgrēks. Ugunsgrēkā bija iesprostoti četri cilvēki. Tie bija māte un trīs bērni, 3 un 5 gadus veci, kā arī 4 mēnešus vecs mazulis," skaidroja Prokudins. detaļas.

Kā pastāstīja Hersonas policijas pārvaldes priekšnieks, ugunsdzēsējiem ģimeni izdevies glābt, taču citas detaļas netika izpaustas.

18:04 Krievijas vadība oktobra sākumā plānojusi liela mēroga mācības saistībā ar "kodoldraudiem". Tādā veidā krievi gatavojas vai imitē gatavošanos “jaunajai Černobiļai”, lai jo īpaši apturētu Ukrainas bruņoto spēku pretuzbrukumu, liecina eksperti, ziņo Focus.

16:28 Krievijā tiek runāts par “drošības kupola” izveidi, lai aizsargātu pret bezpilota lidaparātiem īslaicīgi okupētajā Krimā un Sevastopolē.

Valsts domes deputāts no Krasnodaras apgabala Dmitrijs Gusevs sacīja, ka Maskava jau izstrādā sistēmu, lai novērstu UAV uzbrukumus.

Pēc viņa teiktā, līdzīgas pretdronu sistēmas var parādīties pierobežas reģionos.

15:23 Austrumu karaspēka grupas preses dienesta vadītājs Iļja Jevlašs pastāstīja, cik okupantu šobrīd atrodas Bahmutā un kā mainījusies Krievijas 25. armija.

Viņš to teica teletona ēterā, atbildot uz jautājumu par situāciju austrumos, jo īpaši pie Bahmutas.

Pēc viņa teiktā, šobrīd austrumos turpinās spraigas un smagas cīņas. Situācija joprojām ir saspringta, bet tiek kontrolēta. Ienaidnieks turpina izmantot savas artilērijas, aviācijas, tanku vienības un ar visu, kas viņiem ir, trāpīt Ukrainas bruņoto spēku pozīcijās.
"Tagad ziemeļu flangā notiek ļoti smagas cīņas. Ienaidnieks cenšas apturēt mūsu virzību, atvairot visus mūsu uzbrukumus, mēģina virzīties uz priekšu... dienvidu flangā mēs turpinām uzbrukuma operāciju, turpinām nostiprināties un noturēties. sasniegtajām pozīcijām,” atzīmēja Jevlašs.

Viņš piebilda, ka ienaidnieks Bahmutā koncentrējis ievērojamus personāla spēkus - vairāk nekā 10 tūkstošus cilvēku. "Tagad tur notiek smagas kaujas. Notiek arī artilērijas kaujas, izmantojot visu pieejamo tehniku," sacīja runātājs.

Jevlašs norādīja, ka, spriežot pēc rezervēm un spēkiem, ko ienaidnieks met, noturot flangus, jo īpaši ziemeļu un dienvidu, nav jāsaka, ka viņš gatavojas pamest šo apdzīvoto vietu.

14:41 Apvienotā Karaliste pašlaik neplāno sūtīt uz Ukrainu savus militāros instruktorus, kas apmācītu Ukrainas karavīrus uz vietas. To paziņojis premjerministrs Riši Sunaks, vēsta Sky News.

Lielbritānijas aizsardzības ministrs Grants Šapss dienu iepriekš paziņoja par gaidāmo britu karaspēka izvietošanu Ukrainā. Tomēr Sunaks uzstāj, ka viņa padotais vienkārši tika pārprasts.

"Manuprāt, par to ir sniegta nepatiesa informācija. Aizsardzības ministra teiktais ir tāds, ka ir pilnīgi iespējams, ka kādu dienu nākotnē mēs dažas no šīm apmācībām rīkosim Ukrainā. Taču tas attiecas uz ilgtermiņu, nevis uz šejieni. un tagad." - skaidroja Lielbritānijas valdības vadītājs.

13:26 Pēdējie mēneši ir parādījuši, ka Ukrainas zibenskara neveiksmes dēļ Kremlis ir mainījis savu stratēģiju un tagad liek derības uz NATO vājināšanos un sabrukumu. Par to raksta britu izdevums The Telegraph, analizējot ģeopolitisko situāciju Eiropā.

Publikācijas autors norāda, ka Vladimirs Putins ir izvirzījis sev mērķi "sadalīt NATO un identificēt alianses vājās vietas". Militārā neveiksme Ukrainā ir nedaudz samazinājusi tiešos draudus Polijai un Baltijas valstīm, taču Krievija šobrīd meklē NATO vājo vietu. Balkāni, ko The Telegraph dēvē par NATO vājāko flangu, visticamāk, būs jaunais pielietojuma punkts Maskavas destabilizējošajiem centieniem.

Pagājušajā nedēļā bruņotu serbu grupa uzbruka Kosovas policijas patruļai, kas galu galā beidzās ar īsu kauju un viena policista un trīs serbu nāvi. Šī eskalācija tiek dēvēta par vienu no nopietnākajām kopš 2008.gada, kad Kosova pasludināja neatkarību no Serbijas.

12:32 Krievijas mediji atklājuši, ka Smoļenskai uzbrukuši nezināmie bezpilota lidaparāti. Šoreiz uzbrukumā tika pakļauti Federālās gaisa transporta aģentūras objekti.

Pēc aģentūras projekta analītiķu teiktā, vienā no aculiecinieku video, kas publicēti sociālajos tīklos, redzams drons, kas lido netālu no Volnas automazgātavas un Kutuzova tirdzniecības centra.

Šīs ēkas atrodas Kutuzova ielā, un drons lido uz netālu esošās Smoļenskas aviācijas rūpnīcas ēkas. Rūpnīcas teritorijā atrodas arī Severny lidlauks, kurā atrodas lidmašīnu rūpnīcas eksperimentālo lidojumu izmēģinājumu stacija.

11:26 Septembrī tika uzstādīts Krievijas okupantu bezpilota lidaparātu Shahed-136 izmantošanas absolūtais rekords - ņemot vērā 30 naktī palaistos bezpilota lidaparātus, to kopējais skaits bija 521.

Kā atzīmē militārais novērotājs Aleksandrs Kovaļenko, iepriekšējais rekords tika uzstādīts 2023. gada maijā, kad krievi izmantoja 413 kamikadzes bezpilota lidaparātus. Pēc tam reidu intensitāte samazinājās līdz 197 jūnijā, 246 jūlijā, 167 augustā.

Tajā pašā laikā Kovaļenko nav pārliecināts, ka šāds pieaugums ir Shahed-136 ražošanas uzsākšanas sekas Krievijā. Kā atzīmē eksperts, 2023. gada pirmajā pusē krievi plānoja savās ražotnēs ražot eksperimentālu 100 kamikadze bezpilota lidaparātu partiju, taču nekad to nespēja izdarīt.

10:50 Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 278 130 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 470 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 4691 tanku, 8984 bruņutransportierus, 6447 lielgabalus, 796 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 537 zenītartilērijas iekārtas, 315 lidmašīnas, 316 helikopterus, 5006 bezpilota lidaparātus, 1529 spārnotās raķetes, 20 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 8854 automobiļus un autocisternas, kā arī 932 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

10:02 Naktī Harkovā tika fiksētas trīs raķetes, kas “ieradās” civilā uzņēmuma teritorijā.

Par to savā telegrammas kanālā paziņoja Harkovas apgabala militārās pārvaldes priekšsēdētājs Oļegs Sinegubovs. "Pagājušajā naktī ap pulksten 01:00 ienaidnieks veica raķešu uzbrukumu Harkovas pilsētai. Civilā uzņēmuma teritorijā tika fiksētas trīs raķetes, sākotnēji C-300, un notika ugunsgrēks. Informācija tiek sniegta. noskaidrots,” viņš rakstīja.

OVA vadītājs atzīmēja, ka dienas laikā ienaidnieks ar artilēriju, mīnmetējiem un citiem ieročiem apšaudīja Harkovas, Bogodukhovskas, Čugujevskas, Kupjanskas un Izjumska rajonu apdzīvotās vietas.

09:05 2023.gada 1.oktobra naktī Krievijas okupanti uzbruka Ukrainai ar "Shahed-131/136" tipa uzbrukuma bezpilota lidaparātiem, kopumā fiksēti aptuveni 30 uzbrukuma bezpilota lidaparātu palaišanas.

Saskaņā ar Ukrainas bruņoto spēku gaisa spēku sniegto informāciju uzbrukums tika veikts no dienvidu, dienvidaustrumu un ziemeļu virzieniem (Čaudas rags - Krima, Primorsko-Ahtarska - Krievijas Federācija, Kurska - Krievijas Federācija).

"Ar gaisa spēku spēkiem un līdzekļiem sadarbībā ar Ukrainas aizsardzības spēku pretgaisa aizsardzību tika iznīcināti 16 Šahīdi," teikts ziņojumā.

00:10 Ukrainā frontes līnijā miris varonis-fotogrāfs Vladimirs Mironjuks ar iesauku “Džons”, kurš ar savām fotogrāfijām palīdzēja pasaulei parādīt Ukrainas bruņoto spēku varoņdarbus.

Ukrainas žurnālists Jurijs Butusovs sociālajā tīklā Facebook ziņoja par viņa nāvi netālu no Kurdjumivkas (Doņeckas apgabals). Pēc viņa teiktā, Vladimirs nomira “ar kameru rokās”. "Ar jaunākā, riskantākā ziņojuma kadriem..." piebilda Butusovs.

Viņš norādīja, ka Mironjuks nebija profesionāls karavīrs vai fotogrāfs, taču daudzi ukraiņi redzēja viņa fotogrāfijas. Bieži cilvēki vērsās pie viņa, cenšoties atrast pēdējās jau mirušo karavīru radinieku fotogrāfijas no frontes līnijas.