EP balsos par rezolūciju, kurā izvērtēs Moldovas ceļu uz ES

© pixabay.com

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti ceturtdien, 5.oktobrī, balsos par rezolūciju, kurā izvērtēs Moldovas ceļu uz Eiropas Savienību (ES), aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Moldova, viena no trūcīgākajām Eiropas valstīm, ir cietusi smagus politiskus un ekonomiskus zaudējumus Krievijas karā pret Moldovas kaimiņvalsti Ukrainu.

Valstī strauji pieaug inflācija, pārtikas un enerģijas cenas, galvaspilsētā Kišiņevā notiek ielu protesti, iedzīvotāji saskaras ar elektrības piegādes pārtraukumiem un dezinformācijas kampaņām.

Izskanējuši arī brīdinājumi par Krievijas rīkotu valsts apvērsumu pret proeiropeiski noskaņoto valsts vadību, turklāt joprojām turpinās gadu desmitiem ilgušais iesaldētais konflikts ar Krievijas atbalstītajiem separātistiem Piedņestrā.

Moldova 2022.gada martā iesniedza pieteikumu dalībai ES, un 2022.gada jūnijā tai tika piešķirts ES kandidātvalsts statuss.

EP 2023.gada aprīlī aicināja sākt pievienošanās sarunas ar Moldovu līdz 2023.gada beigām, ja Moldova izpildīs deviņus Eiropas Komisijas izvirzītos nosacījumus.

Pirms balsojuma par rezolūciju deputāti otrdienas, 3.oktobra, pēcpusdienā ar ES Padomi un Eiropas Komisiju apspriedīs jaunākās norises Moldovā.

Pasaulē

Galvenais jautājums, kuru cilvēki uzdod pēc ASV prezidenta amata kandidātu debatēm, ir viens: kā tas nākas, ka valstī ar 330 miljoniem iedzīvotāju par šo amatu cīnās šie divi padzīvojušie vīri, kurus patiesībā neviens īsti negrib redzēt Baltajā namā? Vai tiešām nav neviena labāka?