Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Azerbaidžānas spēki aiztur bijušo Kalnu Karabahas aizsardzības ministru

© Scanpix

Azerbaidžānas spēka struktūru pārstāvji ir aizturējuši bijušo Kalnu Karabahas aizsardzības ministru ģenerālleitnantu Levonu Mnacakanjanu, piektdien vēstīja Krievijas aģentūra TASS, atsaucoties uz ziņu avotu aizturētā ģenerāļa aprindās.

Mnacakanjans bija neatzītās Kalnu Karabahas Republikas aizsardzības ministrs no 2015. līdz 2018.gadam. Viņš tika aizturēts Lačinas kontrolpunktā, kad mēģināja izbraukt no Kalnu Karabahas uz Armēnijas pilsētu Gorisu.

Azerbaidžānas Valsts drošības dienests vēlāk paziņoja, ka ir aizturēts bijušais Kalnu Karabahas armēņu bruņoto spēku pavēlnieks vietnieks Dāvids Manukjans, un apsūdzēja viņu terorismā.

Azerbaidžānas karavīri trešdien Lačinas koridorā aizturēja bijušo Kalnu Karabahas premjerministru Rubenu Vardanjanu, kad viņš mēģināja izbraukt uz Armēniju. Azerbaidžānas tiesa ceturtdien noteica Vardanjanam pirmstiesas apcietinājumu uz četriem mēnešiem, apsūdzot viņu "terorisma finansēšanā" un citos noziegumos.

Erevānā dzimušais investīciju baņķieris Vardanjans bija viena no svarīgākajām Krievijas 90.gadu fondu tirgus figūrām. Atbilstoši žurnāla "Forbes" aplēsēm viņa turība ir vienu miljardu dolāru liela.

2022.gada beigās Vardanjans atteicās no Krievijas pilsonības un pārcēlās uz Kalnu Karabahu, novembrī kļuva par tās valdības vadītāju un šajā amatā atradās līdz februāra beigām. No premjera amata viņš tika atstādināts, pakļaujoties Baku spiedienam.

Bijušais Kalnu Karabahas ārlietu ministrs Dāvids Babajans ceturtdien pats nolēma padoties Azerbaidžānas varas iestādēm. Viņš paskaidroja, ka ir iekļauts Azerbaidžānas melnajā sarakstā un Azerbaidžānas varas iestādes pieprasījušas viņam ierasties Baku uz izmeklēšanu.