Ukrainas kara 584. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:01]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 30. septembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:01 Ukrainas aizsardzības spēki turpina uzbrukuma operāciju Melitopoles virzienā, uzbrukuma operācijas Bahmutas virzienā, nodarot okupācijas karaspēkam zaudējumus darbaspēkā un ekipējumā un nogurdinot ienaidnieku visā frontes līnijā.

18:48 Krievija paziņoja par īpašas raķetes izveidi pretgaisa aizsardzības sistēmai S-400 zemes triecieniem ar it kā lielāku kaujas lādiņu, darbības rādiusu un precizitāti, vēsta Defense Express.

Tiek atzīmēts, ka Krievijas Drošības padomes sekretāra vietnieks Dmitrijs Medvedevs paziņoja par raķešu izmēģinājumiem Kapustin Jaras poligonā, parādot dažus kadrus. Norādītais testu mērķis ir “pārbaudīt iespējamību un iespējamību”.

Pašlaik nav zināms, vai šī "jaunā" raķete ir 48N6, ko krievi jau izmanto triecieniem uz zemes, jauninājums.

18:00 Ukrainā norisinājies pirmais Starptautiskais aizsardzības industrijas forums, kurā Aizsardzības rūpniecības aliansei jau pievienojušās 38 kompānijas no 19 valstīm, informēja Ukrainas Ārlietu ministrijā.

Forumā un pēc tā Ukraina aicināja bruņojuma un militārās tehnikas ražotājus no visas pasaules. Foruma slēgšanas brīdī aliansei pievienojās 38 kompānijas no 19 valstīm.

Par Aizsardzības rūpniecības alianses izveidi forumā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, uzstājoties forumā Kijivā, aicināja nodrošināt Ukrainas militārās vajadzības, norādot, ka tikai ar drosmi nevar apturēt bezpilota lidaparātus un tikai ar varonību nevar pārtvert raķetes.

Zelenskis foruma dalībniekiem teica, ka Ukrainas prioritātes pašlaik ir pretgaisa aizsardzības vairogs un atmīnēšana.

Prezidents uzsvēra, ka Ukraina ir gatava nodrošināt īpašus apstākļus uzņēmumiem, kas vēlas attīstīt aizsardzības rūpniecību kopā ar ukraiņiem.

"Tā būs abpusēji izdevīga partnerība. Domāju, ka tas ir labs laiks un vieta, lai radītu lielu militāro mezglu," atzina Zelenskis.

Ukrainas amatpersonas ziņoja, ka forumā piedalījās 252 aizsardzības kompānijas no vairāk nekā 30 valstīm.

Foruma laikā Turcijas kompānija "Baykar", kas ražo kaujas bezpilota lidaparātus "Bayraktar TB2" paziņoja par 100 miljonu ASV dolāru (94,4 miljoni eiro) investēšanu trīs projektos Ukrainā.

Kompānijas ģenerāldirektors Haluks Bairaktars teica, ka projekti ietver bezpilota ražotnes izveidi. Tās būvniecība jau sākta, bet pabeigt plānots pusotra gada laikā.

16:34 Piektdien, 29. septembrī, ap pusnakti Rumānijas Galati un Tulčas apgabalu iedzīvotāji saņēma paziņojumus no varasiestādēm, ka viņiem ir jāslēpjas, jo pastāv iespēja “no gaisa telpas izkrist priekšmetiem”.

Kā ziņo rumāņu izdevums Digi24, pierobežas pilsētas Galati mērs Ionuts Pučeanu bijis sašutis par šiem ziņojumiem. "Mēs gaidām izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai tā bija viltus trauksme, vai tas bija kaut kas cits. Man šie paziņojumi šķiet pilnīgi nepieņemami, es tos nesaprotu," viņš saka.

Viņš žurnālistiem sacīja, ka brīdinājumi sabiedrībā izraisa paniku, bet militārpersonas nesniedz skaidrus norādījumus par to, kā tieši rīkoties, saskaroties ar briesmām. Mērs šo brīdinājumu sauc par "izrādi".

15:48 Arī pēc vēlēšanām gan Polija, gan Slovākija turpinās atbalstīt Ukrainu tās cīņā pret Krievijas iebrukumu, pārliecību paudis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Polija, kur 15.oktobrī gaidāmas parlamenta vēlēšanas, pagājušajā nedēļā paziņoja, ka vairs nepiekritīs jaunām bruņojuma piegādēm Ukrainai, bet koncentrēsies uz savu rezervju atjaunošanu. Abu valstu starpā saasinājies arī strīds par Ukrainas labības importu Polijā.

"Sagaidu un esmu pārliecināts, ka Ukraina un Polija atradīs iespēju, kā atrisināt šīs problēmas bez negatīvas ietekmes uz militāro atbalstu Ukrainai," Stoltenbergs teicis ziņu aģentūrai "Reuters".

Arī NATO dalībvalsts Slovākija ir bijusi uzticama Ukrainas sabiedrotā, kaimiņvalstij piegādājot militāro tehniku, arī iznīcinātājus "MiG-29" un pretgaisa aizsardzības sistēmas "S-300".

Opozīcijas līderis un populistiskais ekspremjers Roberts Fico, kura kreisajai partijai "Virziens - sociāldemokrātija" ("Smer-SD") un Eiropas Parlamenta vicespīkera Mihala Šimečkas sociālliberālajai partijai "Progresīvā Slovākija" tiek prognozētu vienlīdz labi panākumi sestdien notiekošajās parlamenta vēlēšanās, ir solījis izbeigt atbalstu Ukrainai.

Tomēr Stoltenbergs uzstāja, ka, "lai kāda būtu jaunā Slovākijas valdība, mēs turpināsim pulcēties NATO sanāksmēs, un esmu pārliecināts, ka atradīsim veidus, kā turpināt sniegt atbalstu, kā esam darījuši pēc katrām vēlēšanām", kas alianses dalībvalstīs notikušas pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā sākuma.

14:52 Tiešsaistē ir parādījušies fotoattēli ar Krievijas iznīcinātāja Su-35 paliekām Ukrainas laukā, ko krievi kļūdaini notriekuši no pretgaisa aizsardzības sistēmas.

13:34 "Ukraina kļūs par pirmo valsti pasaulē, kurai būs sava bezpilota jūras dronu flote. Viņš jau ir piespiedis krievus slēpt savus kuģus. To Starptautiskajā aizsardzības industriju forumā paziņoja prezidents Vladimirs Zelenskis.

Viņš norādīja, ka Ukraina ir pateicīga saviem partneriem par sniegto militāro atbalstu, taču, lai sakautu agresoru, Ukrainai joprojām ir nepieciešama sava ieroču ražošanas nozare. Pēc Zelenska domām, Ukrainas ražotāji kara apstākļos kļūst arvien spēcīgāki. Un tie ir ne tikai valsts aizsardzības uzņēmumi, bet arī privātie jaunuzņēmumi, kas tikko sākuši darboties, bet jau sevi "ļoti labi" pierādījuši.

"Pasaule redz, uz ko spēj Ukrainas raķetes, mūsu tehnoloģijas, Ukrainas bezpilota lidaparāti. Mēs veidojam pasaulē pirmo jūras bezpilota lidaparātu floti, kas atņem Krievijas karakuģiem jēgu un liek tiem slēpties," atzīmēja prezidents.

12:40 Jaunizveidotajai Krievijas Federācijas rezerves 25. apvienotās ieroču armijai, kuru iebrucēji jau izmetuši uz fronti, ir problēmas ar ekipējumu un personālu. To maratona “Vienīgās ziņas” ēterā sacīja Ukrainas Bruņoto spēku austrumu karaspēka grupas preses dienesta vadītājs Iļja Jevlašs.

"Šajā armijā ir 12 tūkstoši Krievijas Federācijas okupācijas armijas bruņoto spēku militārpersonu. Kopumā var atzīmēt, ka šī armija ir jaunizveidota, pēdējā gada laikā komplektēta no dažādiem kontingentiem. Tie ir mobilizēti, arī bijušie pārstāvji no sakautajām vienībām, kas iepriekš cieta spēcīgu sakāvi Aizsardzības spēki austrumu virzienā," sacīja Jevlašs.

Pēc viņa teiktā, šī armija jau ir dislocēta pa saskares līniju Limanas-Kupjanskas virzienā.

11:41 NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs piektdien pauda pārliecību, ka gan Polija, gan Slovākija pēc tur drīzumā gaidāmajām vēlēšanām turpinās atbalstīt Ukrainu tās karā pret Krieviju, neraugoties uz pēdējā laika aso retoriku pret Kijivu.

Polijā vēlēšanas gaidāmas 15.oktobrī, un valdība tur pagājušajā nedēļā paziņoja, ka nepiekritīs jaunām bruņojuma piegādēm Ukrainai, bet fokusēsies uz savu arsenālu atjaunošanu.

Polija līdz šim bijusi viens no stingrākajiem Ukrainas sabiedrotajiem, bet attiecībās parādījušas negācijas pēc Polijas lēmuma pagarināt Ukrainas labības importa aizliegumu.

"Es sagaidu un esmu pārliecināts, ka Ukraina un Polija atradīs ceļus, kā atrisināt šos jautājumus, neatstājot negatīvu iespaidu uz militāro atbalstu Ukrainai," intervijā ziņu aģentūrai "Reuters" Kopenhāgenā sacīja alianses vadītājs.

Arī Slovākija līdz šim bijusi dedzīga Ukrainas atbalstītāja, tomēr opozīcijas līderis un bijušais premjerministrs Roberts Fico, kas pirms sestdien gaidāmajām vēlēšanām aptaujās atrodas vadībā, solījis izbeigt militāro atbalstu.

"Lai arī kāda būs jaunā valdība Slovākijā, mēs turpināsim būt kopā NATO sanāksmēs," sacīja Stoltenbergs.

"Un es esmu pārliecināts, ka mēs atradīsim ceļus, kā turpināt sniegt atbalstu, kā mēs to esam darījuši šajā aliansē pēc katrām vēlēšanām kopš šī kara sākuma," piebilda NATO vadītājs.

11:15 Krievijas bezpilota lidaparāti Kamikadze, iespējams, atkal pārkāpuši Rumānijas gaisa telpu uzbrukuma laikā Ukrainai naktī uz 30. septembri. Par to ziņo Rumānijas Aizsardzības ministrija.

Tiek atzīmēts, ka Krievijas droni tika konstatēti debesīs pie Rumānijas, kad tie grupās devās uz Ukrainas teritoriju. Šī iemesla dēļ apdzīvotās vietās, kas robežojas ar Ukrainu, tika izsludināts gaisa trauksme.

Rumānijas armijas radara novērošanas sistēma liecināja par iespējamu Krievijas bezpilota lidaparātu neatļautu iekļūšanu Rumānijas gaisa telpā.

09:48 Pēdējās diennakts laikā Ukrainas aizsardzības spēki ir iznīcinājuši 470 Krievijas iebrucējus. Tā teikts Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba ziņojumā.

Tādējādi kopējie agresora kaujas zaudējumi personāla vidū no 2022.gada 24.februāra līdz 2023.gada 30.septembrim bija aptuveni 278 tūkstoši 130 cilvēku.

Mūsu aizstāvjiem izdevās iznīcināt arī gandrīz simts Krievijas militārās tehnikas vienību. Tostarp 15 operatīvi taktiskā līmeņa dronus, pateicoties kuriem kopējais “nolaisto” bezpilota lidaparātu skaits sasniedzis jau 5006 vienības.

08:42 Odesas apgabalā Krievijas okupantu veiktā nakts uzbrukuma laikā Ukrainas teritorijai tika notriekti vairāki Irānas bezpilota lidaparāti kamikadze.

Divi Shahed tipa bezpilota lidaparāti tika likvidēti, teikts Ukrainas Bruņoto spēku Jūras spēku Facebook lapā. Pēc viņa teiktā, bezpilota lidaparāti iznīcināja Ukrainas bruņoto spēku vienības.

"Odesas reģionā iebrucēju nakts uzbrukuma laikā Ukrainas Bruņoto spēku Jūras spēku spēki un līdzekļi notriekuši divus bezpilota lidaparātus "Shahed-136". Jūras spēki kopā ar saviem brāļiem turpina aizstāvēties. Ukraina no mānīgā ienaidnieka! - ziņojuma piezīmes.

00:10 Septiņas no 27 Eiropas Savienības valstīm jau ir pasūtījušas Ukrainai 155 mm artilērijas šāviņus saskaņā ar shēmu, par kuru bloks vienojās pavasarī.

Kā ziņo Reuters, šīs valstis ir parakstījušas līgumus ar Eiropas Aizsardzības aģentūru (EDA) par šāviņu piegādi četrām "modernām apšaudes platformām, kas izstrādātas un ražotas Eiropā". Runa ir par franču CAESAR, poļu Krab, vācu PzH2000 un slovāku Zuzana C/2000.

EDA norādīja, ka līgumi attiecas gan uz gataviem šāviņiem, gan sastāvdaļām, piemēram, drošinātājiem, lādiņiem un kapsulām.

Svarīgākais