Tunisijā likvidēta Ben Alī partija

Dienu pēc paziņojuma par Tunisijas slepenpolicijas izformēšanu šīs valsts augstākā tiesa pieņēmusi arī lēmumu aizliegt līdz šim pie varas bijušo Konstitucionālās demokrātijas kustības (RCD) partiju.

Tās pārstāvjiem netiks ļauts kandidēt nākamajās vēlēšanās, kas notiks 24. jūlijā. AP atgādina, ka partijas darbība tika apstādināta jau 14. janvārī, kad ieilgušo nemieru dēļ no valsts bija spiests bēgt ilggadējais prezidents un RCD līderis Zinalabidins Ben Alī. Vakardienas lēmums nozīmē, ka tiek konfiscēti visi partijas līdzekļi, tomēr nekādas sankcijas pret tās biedriem netiks vērstas. Tas arī nebūtu iespējams, jo līdz pat nesenam laikam Tunisijā faktiski darbojās vienas partijas sistēma un RCD rindās bija iestājusies ceturtā daļa no 10 miljoniem iedzīvotāju, uzsver AP.

Uzreiz pēc Z. Ben Alī gāšanas par izstāšanos no partijas paziņoja ne tikai simtiem tūkstošu ierindas pilsoņu, bet arī bijušās elites pārstāvji, kuri šādā veidā centās distancēties no gāztā prezidenta un saglabāt varu. Tas gan neizdevās – pagājušonedēļ par savu demisiju bija spiests paziņot premjers Mohameds Ganuči, kurš, gadiem ilgi būdams lojāls Z. Ben Alī piekritējs, janvārī pēkšņi sāka pozicionēties kā reformu piekritējs.