Zelenskis pieņem vēsturisku lēmumu par Ukrainas "cilvēka cieņas iznīcināšanas rūpnīcām"

© Scanpix

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sācis reformēt Ukrainas cietumu sistēmu, kas ir uzskatāms par vēsturisku procesu, ziņo dialog.ua.

Zelenskis ieviesis likumu par jaunu soda veidu par noziedzīgiem nodarījumiem Ukrainā - līdzīgi kā probācijas uzraudzība ASV. Šis ir ārkārtīgi svarīgs lēmums, kas atdala Ukrainu no Krievijas un tās padomju mantojuma, par to savā “Telegram” kanālā raksta slavenais politologs Staņislavs Belkovskis.

"Tādā veidā (post)padomju cietumu sistēma pakāpeniski tiks demontēta kā rūpnīca cilvēka cieņas un veselības iznīcināšanai, atsevišķa civilizācija un kultūra, kas rada "mūžīgo ieslodzīto", komentēja Belkovskis.

Ukrainas varas iestādes varēs piemērot ieslodzītajiem jaunu soda veidu uz laiku no 1 līdz 5 gadiem. Notiesātajiem par maznozīmīgiem noziegumiem tiks ierobežotas viņu tiesības un brīvība, izmantojot "uzraudzības un sociāli audzinošus pasākumus", tas nozīmē, ka probācijas uzraudzības saņēmējiem būs regulāri jāsazinās ar probācijas iestādi, jāinformē iestāde par savas dzīves vietas, darba vai mācību vietas maiņu un jāsaskaņo izbraukšana ārpus valsts.

Notiesātajiem var tikt prasīts valkāt elektroniskās uzraudzības ierīces, dzīvot noteiktā adresē, izpildīt tiesas rīkojumus, kas aizliedz noteiktas darbības, ārstēties no atkarīgo vielu lietošanas un daudz ko citu.