Mežā redzētais pārsteidz lietuviešus: Tas ir ļoti neparasti

© Scanpix

Neparasti siltie laikapstākļi turpina mulsināt ne tikai cilvēkus, bet arī dabu - septembra beigās Lietuvā, pie Viļņas, nogatavojušās meža zemenes, kuras parasti sārtojas jūnijā, ziņo tv3.lt.

Portāla lasītājs Vaidots pastāstīja, ka netālu no Zaļajiem ezeriem pie Viļņas atrodama meža zemeņu pļava. “Tas ir ļoti neparasti, ir 27. septembris, bet var ēst meža zemenes,” vīrietis teica.

Šis septembris, iespējams, būs siltākais pēdējo 254 gadu laikā.

“Laikapstākļu modeļi jau rāda šīs ieilgušās vasaras beigas - dažas dienas vēl būs vasarīgi siltas, bet jau nedēļas nogalē gaisa temperatūra atdzisīs. Joprojām būs pietiekami silts, bet vairs ne vasarīgs, bet gan rudenīgāks. Būs mazāk saules un vairāk mākoņu,” ziņo meteorologi.

Vasaras beigas iezīmējas ar vairākiem kritērijiem. 23. septembris bija rudens saulgrieži, kad beidzas tā saucamā astronomiskā vasara. Taču meteoroloģiskā vasara beidzas, kad diennakts vidējā temperatūra noslīd zem 15 grādiem. Pagaidām, vismaz dienā, tā saglabājas siltāka.

Sagaidāms, ka oktobra sākumā turpināsies anticikloniskais, tas ir, skaidrs laiks. Pēc metereologu domām, pašreizējā atmosfēras cirkulācija ir ļoti labvēlīga gaisa plūsmām no dienvidiem, un karstums iekļūst visā Baltijas reģionā un Eiropas centrālajā daļā.

Kā norāda klimatologi, ilggadējie novērojumi liecina, ka klimats stipri mainās. Mainās arī gadalaiki: meteoroloģiskās vasaras kļūst garākas, bieži "nogriežot" daļu rudens, savukārt ziemas kļūst īsākas un siltākas.

Tomēr ziema klimata pārmaiņu dēļ nepazudīs - mūsu platuma grādi klimata pārmaiņu dēļ nemainās, ziemeļi ir tuvu un aukstums nāks, taču paaugstinās gaisa temperatūra un mainās atmosfēras cirkulācija, kas noved pie meteoroloģisko gadalaiku izmaiņām.

Svarīgākais