Ukrainas kara 582. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:06]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 28. septembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:06 Rietumvalstu varas iestādes sliecas uzskatīt, ka Krievijas karš pret Ukrainu būs ilgs un netiks pabeigts tikai ar vienu Ukrainas bruņoto spēku pretuzbrukumu.

Šādu viedokli paudis viens no cienījamākajiem militārajiem analītiķiem Maikls Kofmans no Kārnegī Starptautiskā miera fonda, vēsta BBC. Kofmans novērtēja pretuzbrukumu, kura laikā Ukrainas bruņotajiem spēkiem izdevās izlauzties cauri Krievijas aizsardzībai. Tomēr viņš to nevēlas saukt par izšķirošu izrāvienu. Pēc viņa domām, Ukrainas militārpersonas "paplašina plaisu", taču pagaidām tās mērogs neļauj runāt par pagrieziena punktu, kas varētu notikt, ja Ukrainas bruņotie spēki kaujā ieviesīs bruņutehniku.

Viņš norādīja, ka Rietumi uzskatīja, ka šī pretuzbrukums dos Ukrainai priekšrocības sarunās ar Krievijas Federāciju, taču līdz šim "šis viedoklis, lai arī nav pilnībā atmests, lielā mērā ir pagājis otrajā plānā".

21:16 Hersonas apšaudes rezultātā tika nogalinātas trīs sievietes.

Par to paziņojis Ukrainas iekšlietu ministrs Igors Kļimenko. "Krievijas artilērija trāpīja dzīvojamajam rajonam Hersonā. Trīs sievietes, kas tobrīd atradās uz ielas, tika nogalinātas," viņš norādīja.

Vienlaikus ministrs piebilda, ka pilsēta un reģions katru dienu atrodas zem ienaidnieka uguns. "Pēdējo 24 stundu laikā vien iebrucēji ar artilēriju trāpīja Hersonas apgabalam 10 reizes," atzīmē Kļimenko.

20:29 Diennakts laikā Aizsardzības spēku lidmašīnas veikušas 13 triecienus teritorijām, kur bija koncentrēts personāls, ieroči un militārā tehnika. Par to ziņo Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

Tajā arī norādīts, ka viens trieciens tika veikts pret zenītraķešu sistēmu un divām ienaidnieka elektroniskās karadarbības stacijām. Ukrainas aizstāvji iznīcināja 2 operatīvi taktiskā līmeņa izlūkošanas UAV.

Ģenerālštābs arī ziņoja, ka raķešu spēku vienības trāpīja pretgaisa raķešu sistēmai, 11 artilērijas ieročiem un ienaidnieka munīcijas noliktavai.

19:53 Ukrainas valsts budžeta projekts 2024. gadam paredz būtiski pārdomātu veterānu politiku, kā arī palielināt finansējumu šai jomai par 7,5 miljardiem grivnu - līdz vairāk nekā 14 miljardiem.

Kā norāda Finanšu ministrijas preses dienests, tas ļaus sniegt kvalitatīvu un vispusīgu atbalstu pilsoņiem, kuri aizstāvēja Ukrainas neatkarību.

18:44. Polijas valdība oficiāli paziņojusi, ka 2022. gada novembrī valsts pierobežas ciematā Pševodova, pēc Polijas ekspertu konstatējumiem, nokrita Ukrainas raķete, vēsta pravda.com. Toreiz bojā gāja divi cilvēki.

17:23. "Mēs visi vēlamies mieru, taču to nevar panākt bez Ukrainas uzvaras. Vidusceļa nav - mums ir jāturpina sniegt atbalstu, līdz taisnīgums uzvarēs. Mēs šobrīd atrodamies krustcelēs, jo Ukrainas liktenis noteiks visa Eiropas kontinenta nākotni," uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica, ceturtdien, 28.septembrī, Īrijas galvaspilsētā Dublinā uzrunājot klātesošos Eiropas Padomes parlamentu priekšsēdētāju konferencē. "Ja mēs nespēsim atrisināt un novērst šādus nepieņemamus Apvienoto Nāciju Organizācijas statūtu pārkāpumus, ja nevarēsim atturēt no pilna mēroga militāriem iebrukumiem, tad tuvākajā nākotnē mēs saskarsimies ar līdzīgu rīcību. Kāda cita valsts arī izmantos militāro spēku, lai sasniegtu savas agresīvās ambīcijas," pauda Z.Kalniņa-Lukaševica.

15:48. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs ceturtdien vizītes laikā Kijivā paziņoja, ka Ukrainas saites ar militāro aliansi vēl nekad nav bijušas tik ciešas. Stoltenbergs arī atzina, ka Ukrainas armija lēnām atkaro teritoriju no Krievijas bruņotajiem spēkiem, kuri Ukrainā cīnās "imperiālistisku ilūziju" dēļ. Savukārt Zelenskis paziņoja, ka viņa valsts ar laiku kļūs par NATO dalībvalsti.

14:48. Turpinot karu Ukrainā, Krievija 2024.gadā gatavojas palielināt aizsardzības izdevumus par gandrīz 70%, liecina ceturtdien publicēts Krievijas Finanšu ministrijas dokuments.

Dokumentā teikts, ka aizsardzības izdevumi, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieaugs par vairāk nekā 68%, sasniedzot gandrīz 10,8 triljonus rubļu (105,5 miljardus eiro), kas ir aptuveni 6% no iekšzemes kopprodukta (IKP) un vairāk nekā sociālajai politikai paredzētie izdevumi.

Aizsardzības izdevumi 2024.gadā būs aptuveni trīs reizes lielāki nekā izdevumi izglītībai, vides aizsardzībai un veselības aprūpei kopā, liecina aģentūras AFP aprēķini.

13:53. Ukrainas ārlietu ministrs Dmitrijs Kuleba ceturtdien publicētā intervijā norādījis, ka domstarpību saasināšanās par graudu eksportu kaitēs gan Ukrainai, gan Polijai.

Polija ir pagarinājusi Ukrainas graudu embargo, kas ir pretrunā Eiropas Komisijas (EK) lēmumam izbeigt ierobežojumus un ir izraisījis diplomātisku strīdu starp sabiedrotajiem.

"Mēs esam Polijai skaidri pauduši savu apņemšanos rast konstruktīvu risinājumu šai situācijai. Šis graudu karš nav vajadzīgs nedz mums, nedz Polijai," aģentūrai "Interfax-Ukraina" sacīja Kuleba. Viņš brīdināja, ka strīds var saasināties pirms Polijas vēlēšanām 15.oktobrī.

12:59. Austrijas, Slovākijas, Slovēnijas, Čehijas un Ungārijas ārlietu ministri trešdien sanāksmē Vīnē aicinājuši paturēt atvērtas saziņas līnijas ar Krieviju un izmantot Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju, lai sekmētu miera panākšanu Ukrainā.

12:01. Naktī uz piektdienu tiks slēgts Krimas jeb tā dēvētais Kerčas tilts "remontdarbu" dēļ, vēsta pravda.com.ua.

11:00. Ukrainas bruņotie spēki naktī uz ceturtdienu iznīcinājuši 34 no 44 Krievijas palaistajiem lidrobotiem "Shahed", paziņojuši Ukrainas Gaisa spēki.

Aizvadītajās 24 stundās iznīcināti arī seši izlūkošanas lidroboti, atklāja Gaisa spēki.

Krievija uzbruka Ukrainai ar 44 "Shahed-136/131" lidrobotiem no dienvidaustrumiem. Uzbrukuma atvairīšanā tika izmantoti iznīcinātāji, pretgaisa raķešu vienības un mobilās kaujas grupas.

09:57. Kirovohradas apgabala militārās administrācijas vadītājs Andris Raikovičs ziņo, ka nakts laikā Krievijas armija ar droniem "Shahed" veikusi vairākus uzbrukums apgabalam. Šobrīd nav ziņas par cietušajiem, vēsta pravda.com.ua.

08:33. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 277 320 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 330 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 4679 tankus, 8962 bruņutransportierus, 6375 lielgabalus, 793 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 535 zenītartilērijas iekārtas, 315 lidmašīnas, 316 helikopterus, 4957 bezpilota lidaparātus, 1529 spārnotās raķetes, 20 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 8815 automobiļus un autocisternas, kā arī 929 specializētās tehnikas vienības.

07:10. Ukrainas armija turpina uzbrukumu Zaporižjas apgabala rietumos un sasniegusi krievu ierakumu līniju uz rietumiem no Verboves, savā ikdienas ziņojumā par stāvokli frontē ceturtdien raksta ASV Kara pētniecības institūts (ISW).

Krievu ģeolokācijas uzņēmumi liecina, ka Krievijas karaspēks, domājams, vairs nekontrolē tur esošo aptuveni kilometru garo tranšeju līniju, jo kadros redzams, kā krievu lidrobots uzbrūk ukraiņu kājniekiem, kas atrodas ierakumos.

00:10. Bulgārijas parlaments trešdien apstiprinājis papildu militārās palīdzības sniegšanu Ukrainai.

Par papildu palīdzību Ukrainai balsoja 141 deputāts, pret balsoja 40, bet trīs likumdevēji no balsošanas atturējās.

Ukrainai tiks piegādātas bojātas zeme-gaiss raķetes pretgaisa aizsardzības sistēmai S-300, kas savulaik tika izstrādāta PSRS, un mazkalibra automātisko ieroču munīcija, ko norakstījusi Iekšlietu ministrija, vēstīja Bulgārijas ziņu aģentūra BTA.

Svarīgākais