Vai norīta košļājamā gumija patiešām paliek vēderā 7 gadus?

© Scanpix

Ja esat viens no daudzajiem cilvēkiem, kas nejauši ir norijis košļājamo gumiju, arī jūs, visticamāk, esat uzdevis sev jautājumu - vai tā tagad paliks vēderā? Atbildi uz šo jautājumu meklēja CNN.com žurnālisti.

"Tā ir vecu sievu pasaka," sacīja Saimons Treviss, klīniskās gastroenteroloģijas profesors Oksfordas Universitātē Apvienotajā Karalistē. "Man nav ne jausmas, no kurienes radies šis mīts, bet varu iedomāties, ka tā tika teikts tāpēc, lai atturētu bērnus no gumijas norīšanas.”

Gumijas norīšana ir kaitīga organismam tikai tad, ja to dara pārmērīgi. Profesors paskaidroja, ka par pārmērīgu var uzskatīt trīs vai vairāk košļājamās gumijas gabalu norīšanu dienā.

"Ja norijat košļājamo gumiju, tā iziet cauri kuņģim un nonāk zarnās, līdz iznāk ārā. Ir gadījumi, kad bērniem zarnās nogulsnējas košļājamā gumija un rada šķēršļus, tomēr vairāk nekā 30 gadu laikā, strādājot savā profesijā, es neesmu ar šādu gadījumu saskāries,” skaidroja Treviss.

Jau senie maiji košļāja vielu, ko sauc par “čikli”, kas nāk no sapodilla koka, kas izplatīts Meksikas dienvidos un Centrālamerikā - tas ir dabisks latekss, ko var vienkārši novilkt no koka stumbra un košļāt.

Savukārt Pima indiāņi mūsdienu ASV teritorijā košļāja egļu sveķus jau tūkstošiem gadu, pirms Eiropas kolonisti pārņēma šo ieradumu un padarīja to komercializētu, sākot ražot un tirgot košļājamo gumiju.

Svarīgākais