Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

ES atzinusi Īlona Maska sociālo tīklu par lielāko Krievijas viltus ziņu izplatītāju

© Scanpix

Eiropas Savienība izteikusi brīdinājumu Īlonam Maskam - viņa sociālais tīkls X (iepriekš ar nosaukumu Twitter) uzrādīja augstāko dezinformācijas līmeni no visiem populārajiem sociālajiem tīkliem, ziņo The Guardian.

"Tas ir masu manipulācijas ierocis, kas ir mērķēts gan pret krieviem, gan pret eiropiešiem un visu pārējo pasauli. Jo īpaši uzmanīgiem mums jābūt pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām," sacīja Eiropas Komisijas viceprezidente Vera Jurova.

Lielākā daļa sociālo mediju uzņēmumu ir piekrituši sadarboties ar ES, ievērojot brīvprātīgo rīcības kodeksa. ES ir darījusi zināmu, ka, ja Masks neko nedarīs, tad sociālajam tīklam X var draudēt aizliegums ES.

"X, bijušais Twitter, ir platforma, kurā ir visvairāk dezinformācijas ierakstu…

Twitter/X, jums ir jāseko, kas notiek jūsu platformā. Mēs uzmanīgi skatīsimies, ko jūs darāt,” uzsvēra Jurova.

Viņa arī izklāstīja pasākumus, ko citas platformas ir veikušas, lai apkarotu Krievijas ietekmi - Google gada pirmajos četros mēnešos slēdza vairāk nekā 400 kanālus, kas bija saistīti ar Krievijas dezinformāciju, bet Meta ir paplašinājusi savu faktu pārbaudes partnerību 22 ES valstīs.

Marta sākumā BBC publicēja žurnālistikas izmeklēšanas rezultātus, kas liecināja, ka Twitter ir pārtraucis cīņu pret Krievijas un Ķīnas propagandu, turklāt tika noņemti ierobežojumi no vairākiem Kremļa kontiem, piemēram, Putina un Krievijas Ārlietu ministrijas kontiem.

Īlona Maska sociālajam tīklam X bijusi nozīmīga loma, ļaujot Krievijas propagandai sasniegt vairāk cilvēku, raksta The Washington Post - par to liecina Eiropas Komisijas šonedēļ publicētā pētījuma rezultāti.